Liever geen windmolens, dus dan maar zonnepanelen op daken, zoals hier op de gemeentewerf. Maar dat gaat niet overal. (Foto: Albert Stolwijk, 2018).
Liever geen windmolens, dus dan maar zonnepanelen op daken, zoals hier op de gemeentewerf. Maar dat gaat niet overal. (Foto: Albert Stolwijk, 2018). Foto: Albert Stolwijk

BEZWAAR TEGEN CONCEPTVISIE ZON EN WIND

Natuurorganisaties tegen windmolens langs de A2


Jan Hermens

Brabants Landschap, Natuurmonumenten, de Brabantse Milieufederatie en Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel kunnen zich niet vinden in alle ideeën over zonne- en windenergie in Boxtel die de gemeenteraad 7 juli heeft vastgesteld. Ze willen geen windmolens in het Wilhelminapark langs de rijksweg A2.

De natuur- en milieuorganisaties maken bezwaar tegen het idee om eventueel op die locatie windturbines te plaatsen, omdat het gaat om een kleinschalige jonge heideontginning met een hoge cultuurhistorische waarde. Zij vinden dat daar geen windmolens in passen.

Boxtel moet in de toekomst veel hernieuwbare energie opwekken, vanwege twee doelstellingen: de regionale energiestrategie (RES) én het zelf opgelegde streven om Boxtel in 2030 al energieneutraal te krijgen. De RES beschrijft hoe de regio moet bijdragen aan drie onderdelen van het Nationaal Klimaatakkoord: de opwekking van duurzame elektriciteit, de besparing van energie en het duurzaam verwarmen van gebouwen. Hierin staat tevens dat het niet wenselijk is om binnen Nationaal Landschap Het Groene Woud op grote schaal energie uit zon en wind op te wekken. Boxtel valt ook binnen deze groene driehoek tussen Tilburg, Eindhoven en 's-Hertogenbosch. De regiogemeenten hebben echter afgesproken dat ze hun steentje bijdragen. Dit betekent dat ze allemaal ergens binnen hun grenzen duurzame energie moeten gaan opwekken.

De natuur- en milieuorganisaties stellen dat het dus goed mogelijk is dat er gemeenten zijn waar geen geschikte locaties zijn voor windmolens, maar bij anderen weer wel.

ZON

Wat zonne-energie betreft, pleiten de natuur- en milieuorganisaties voor zoveel mogelijk panelen op daken. Maar volgens het Boxtelse college van B en W is dat potentieel 'te klein om aan de regionale opgave te kunnen voldoen'. ,,Slechts 40 procent van de daken is geschikt voor zonnepanelen", geven B en W aan. Zonneweiden zijn nodig, maar die mogen dan weer niet overal aangelegd worden.

De bezwaarmakers zien liever geen zonneparken in het beekdal van de Kleine Aa, de omgeving van Velder/De Mortelen, de ecologische verbindingszones Blauwhoefseloop, Sparrenrijk, Kampina en het kleinschalige landschap tussen rijksweg A2 en De Geelders.

De gemeente Boxtel sluit in haar conceptvisie echter niet uit dat rondom natuurgebied de Kampina ooit zonne-energie wordt opgewekt. ,,Zonneparken kunnen het landschap aantasten, maar met een goede inpassing kunnen ze ook de biodiversiteit in een gebied vergroten", aldus B en W. ,,Zonneparken rondom de Kampina geven boeren de mogelijkheid hun stikstofuitstoot te verlagen."

De milieuclubs en het college zijn het niet op alle punten oneens: ze geven er beiden de voorkeur aan duurzame energie op te wekken in niet-kwetsbare gebieden die eventueel ook in aanmerking zouden kunnen komen voor bebouwing.

B en W gaan in gesprek met de natuur- en milieuorganisaties. De gemeenteraad stelt dinsdag 1 september de definitieve visie zon en wind vast.


RECHTER WIL MEER INFORMATIE OVER TBS

Rechtbank stelt uitspraak Boxtelse ontuchtzaak uit

JULES HAMELEERS

De uitspraak in de zaak tegen een 66-jarige Boxtelaar is uitgesteld. Hij wordt verdacht van ontucht met vijf kinderen. In eerste instantie zou het vonnis donderdag geveld worden, maar de rechtbank in 's-Hertogenbosch wil eerst meer informatie over de voorwaarden van de tbs van de verdachte. Het Openbaar Ministerie eiste eerder vijf jaar cel met dwangverpleging.

Voor een definitief oordeel heeft de rechter een zogeheten 'maatregelrapportage nodig'. Hierin staat te lezen aan welke voorwaarden de verdachten moet voldoen tijdens zijn terbeschikkingstelling (tbs). Bij het opstellen van het document moet volgens de rechtbank rekening gehouden worden met het feit dat de man mogelijk eerst een gevangenisstraf van langere duur zal moeten uitzitten.

Binnen drie maanden wordt er een definitieve uitspraak gedaan in de zaak rondom de Boxtelaar.

TWINTIG JAAR

De officier van justitie houdt er rekening mee dat de verdachte zich misschien wel twintig jaar aan kinderen heeft vergrepen. Zo voerde hij ontuchtige handelingen uit terwijl de kindjes sliepen. Deskundigen noemen de man een pedofiel. Hij was ook in het bezit van kinderporno.

De man gebruikte zijn vrijwillige functies bij de Voedselbank en de Vincentiusvereniging in Boxtel als een manier om met zijn slachtoffers in contact te komen. Zo deelde hij ijsjes uit aan kinderen. Het bestuur van de Voedselbank gaf twee weken geleden al aan niet te willen reageren op de lopende rechtszaak.

Het Wilhelminapark is in beeld als potentiële locatie voor windmolens. (Foto: Albert Stolwijk, 2015).