Soms voert een wensenvervulling ook naar het buitenland. Zoals op deze foto, toen Barry van Brakel (helemaal links) met zijn collega's naar Lourdes reed. (Foto: Eigen collectie).
Soms voert een wensenvervulling ook naar het buitenland. Zoals op deze foto, toen Barry van Brakel (helemaal links) met zijn collega's naar Lourdes reed. (Foto: Eigen collectie). Foto: Eigen collectie

TOURSPEL LIEMPDE KIEST STICHTING WENSAMBULANCE BRABANT ALS GOED DOEL VOOR DEZE EDITIE

'Wat is er nou mooier dan zieke mensen blij maken?'

JULES HAMELEERS

,,Gezonde mensen hebben honderd wensen, zieken maar één", aldus chauffeur Barry van Brakel van WensAmbulance Brabant. Hij zet zich al jaren in voor de stichting die de laatste droom van terminale mensen vervult. Zo ook van Bert Habraken, mede-oprichter van Tourspel Liempde. Daarom koos het bestuur van de wielertoto dit jaar de stichting als goed doel om haar opbrengsten aan te schenken. Verpleegster Mariëlle van Oirschot en Van Brakel vertellen hoe het is om te werken voor de WensAmbulance.

,,Het is het mooiste vrijwilligerswerk dat er is", zegt Van Brakel stellig. Van Oirschot knikt instemmend. ,,Ja, dat vind ik ook. Het is dat ik nog een baan heb, anders zou ik dit nog veel vaker doen", aldus de verpleegster.

WensAmbulance Brabant vervult met vijf ziekenauto's ruim zevenhonderd wensen van terminaal zieke mensen per jaar. Dit gebeurt onder begeleiding van een chauffeur en een verplegende: mensen die gebruik maken van een wensambulance zijn vaak erg ziek en hebben constante zorg nodig. Nog één keer naar zee, nog één keer naar het Rijksmuseum of gewoon nog even lunchen met familie of vrienden. Voor mensen die niet lang meer te leven hebben betekent zoiets ontzettend veel: laatste wensen zijn vaak klein.

'WAT ETEN WE?'

Voor Van Oirschot is het meestal passen en meten om een gaatje te vinden voor haar vrijwilligerswerk bij WensAmbulance Brabant: ze heeft drie kinderen, is verpleegster van beroep en heeft thuis een boerenbedrijf. ,,De dankbaarheid van de wensvragers, dat is waar ik het voor doe. Met drie kinderen thuis is het soms moeilijk om iets goed te doen: 'wat eten we?' is soms de enige vraag. En hierbij kan ik echt iets voor mensen dóén. Dat vind ik ontzettend fijn."

In de hoedanigheid van vrijwillig verpleegster was zij ook aanwezig bij de vervulling van de laatste wens van Tourspel-oprichter Bert Habraken: het leggen van de eerste steen van het huis van zijn dochter. En dan zijn haar taken niet beperkt tot die van professionele zorg. Habrakens zoon had toen net een baby gekregen, dus die heeft zij veel in haar armen gehad, zodat hij bij zijn vader kon zijn. ,,Dat contact met de hele familie is erg mooi", aldus van Oirschot.

KORTSTE EN MOOISTE WENS

Ook Van Brakel heeft veel bijzondere momenten meegemaakt terwijl hij achter het stuur zat van een wensambulance. ,,Want wat is er mooier dan zieke mensen blij maken?", geeft hij aan. Zo herinnert hij zijn kortste, maar ook mooiste wensvervulling nog goed. De geplande wens in de ochtend was vlug voorbij: een vrouw wilde nog een keer naar het graf van haar man, waar ook zij haar laatste rustplaats zou hebben.

Toen werd hij gebeld met de vraag of hij snel naar het ziekenhuis in de buurt konden komen. De wensenstichting had een telefoontje gehad, omdat er plotseling een man heel ziek geworden was. Die wilde graag nog afscheid nemen van zijn hondjes. Op stel en sprong bracht de ziekenauto de man naar zijn huis. Nadat hij zijn huisdieren nog eenmaal had gezien, brachten Van Brakel hem terug naar het hospitaal. Diezelfde avond overleed hij.

GRATIS EN VRIJWILLIG

Wie een vriend of familielid heeft met een laatste wens of zelf nog een droom koestert, kan contact opnemen met WensAmbulance Brabant. Deze stichting haalt mensen die alleen nog liggend vervoerd kunnen worden en terminaal zijn op in de provincies Noord-Brabant en Zeeland en brengt ze waar ze naartoe willen. Wie in een andere gedeelte van Nederland woont, kan contact opnemen met een van de tien andere stichtingen. In principe rijden wensambulances overal naartoe, soms zelfs het buitenland.

Een ritje is gratis voor de wensvrager: ook alle chauffeurs en verpleegsters werken vrijwillig. De stichting is dus afhankelijk van sponsoring en donaties. Zo werd tijdens de uitvaart van Bert Habraken gevraagd om geen bloemen neer te leggen, maar een donatie aan WensAmbulance Brabant te doen. Ook het bedrag dat Tourspel Liempde kan leveren is veel waard voor de stichting die laatste dromen vervult, benadrukt Van Brakel.


***

Wie zich mee wil doen aan Tourspel Liempde en hierdoor wil bijdragen aan WensAmbulance Brabant, kan zich donderdag 27 en vrijdag 28 augustus inschrijven in café De Durpsherberg in Liempde.



NOG GEEN DUIDELIJKHEID OVER KASSEN

Schot in Liempds bouwplan Roderweg-Hamsestraat

De gebiedsvisie van de bouwplannen Roderweg-Hamsestraat in Liempde is klaar. In het midden van de te ontwikkelen grond staan nu nog de kassen van tomatenkwekerij Oerlemans. Er zijn nog geen concrete plannen voor sloop of verplaatsing van het bedrijf, maar de gemeente en de eigenaar zijn wel met elkaar in gesprek.

Aan de Roderweg moeten 93 woningen verrijzen, aan de Hamsestraat is plek voor zestien kavels gelegen op particuliere terreinen. Het college van B en W van Boxtel heeft nu een voorzet gegeven op hoe de bouwplannen in de omgeving passen en hoe deze aansluiten bij de dorpskern van Liempde. De gemeente streeft naar een groene en 'robuuste' leefomgeving met betaalbare woningen voor starters.

Het bouwplan Roderweg-Hamsestraat kan ook uitgevoerd worden als de kassen blijven staan. De Liempdse kweker is bereid om een deel van zijn bedrijf te verplaatsen. Daarover is hij nog in overleg met de gemeente.

Naar aanleiding van de visie wordt nu bekeken of afzonderlijke deelprojecten uitvoerbaar zijn. De uitkomst van dit onderzoek wordt snel bekend: het college heeft als doel om het plan in het najaar aan te bieden aan de gemeenteraad.

    ... MARIËLLE VAN OIRSCHOT ...
Een jaar geleden presenteerde wethouder Peter van de Wiel het plan Roderweg-Hamsestraat aan de inwoners van Liempde. Die presentatie vond plaats in restaurant Het Hof. (Foto: Lars van den Akker).
Afbeelding
Afbeelding