Afbeelding
Foto: Bas van den Biggelaar

PUBLIEK GENIET VAN MUZIEK EN LAAT ZICH NIET DOOR DE REGEN WEGJAGEN

Radio TL komt studio uit en gaat 'live door de bocht'

JULES HAMELEERS

Het is maar goed dat de vrachtwagen waaruit Frank Stans zondag radio maakte, stevig op de handrem stond. Anders was hij door alle gezelligheid die Radio TL bracht zeker uit de bocht gevlogen. Ook was er live muziek en zorgden restaurant Sjefke en partycentrum De Comsche Hoeve voor de versnaperingen. ,,Mensen vroegen meteen of we er de dag erna weer zouden staan."

Stans is feest-dj, maar door de coronacrisis is door vrijwel alle partijtjes een streep gegaan. Daarom zet de Boxtelaar zich met zijn Radio TL in om Boxtelaren een hart onder de riem te steken. Zo zorgde het online radiostation samen met de groep Boxtels Vertier eerder dat mantelzorgers een plantje kregen en brachten zij meer dan duizend snoepzakjes bij zorginstellingen. Zondag was er dus het feestelijke evenement Live door de Bocht.

Op de hoek van de Stationsstraat en de Breukelsestraat stond een vrachtwagen met een ruim opgezet terras ervoor. Vanuit het voertuig maakte Stans radio en verwelkomde hij live artiesten als Tim Schalkx, De Dorini's (beiden uit Boxtel) en Robert Pater.

POSITIEVE REACTIES

,,Het was super, we kregen echt alleen maar positieve reacties. Bezoekers vroegen meteen of we er maandag ook nog zouden staan. Ik hoop ook echt dat de horeca er ook wat uit heeft kunnen halen: zij hebben het nog veel zwaarder en we wilden hen dan ook heel graag helpen", blikt Stans terug.

Het tijdelijk aangelegde terras was volledig coronaproof: de stoelen stonden ver genoeg van elkaar, zodat iedereen met voldoende afstand kon genieten van de muziek. Ook bleven mensen rustig zitten, zoals de bedoeling was. ,,Alleen toen het tijdens de laatste anderhalf uur ging regenen, moesten we een oplossing zoeken. Dan gaan mensen toch snel onder de parasol staan. Maar uiteindelijk is ook dat allemaal goed gekomen", zegt Stans.

De Boxtelaar hoopt dat hij nog vaker dit soort evenementen en activiteiten mag organiseren. ,,We zijn nu bezig om iets moois op te zetten voor gehandicapte mensen. Maar het ligt aan alle partijen, waaronder ondernemers en de gemeente, of we weer zoiets moois mogen doen."

Radio TL is 24 uur per dag te beluisteren via www.radiotl.nl. In het weekend maakt Stans live radio, waarbij mensen ook liedjes kunnen aanvragen. Op zondagochtend is hij ook begonnen met een programma 'Liedjes van Toen', waarbij oude muziek wordt gedraaid voor de senioren. Dat programma wordt ook uitgezonden op Omroep Dommelland. Stans: ,,Niet alle ouderen maken gebruik van internet, dus dan is het fijn dat ze op die manier toch kunnen luisteren."


p Het terras bij Live door de Bocht op de hoek van de Stationsstraat en de Breukelsestraat was goed gevuld. Veel mensen kwamen zondag af op het coronaproof evenement van Radio TL. (Foto: Bas van den Biggelaar).


Ineke en Paul Hamel schenken historische vlag


Jan Hermens

Trots wapperde de Nederlandse driekleur in een vlaggenmast voor het gemeentehuis in Boxtel. De vlag hing in top omdat het zaterdag 15 augustus 75 jaar geleden was dat Japan capituleerde en de Tweede Wereldoorlog eindigde. Bijzonder detail: tijdens de bevrijding van Nederland deed dit dundoek ook al dienst, maar niet in Noord-Brabant.

Ineke en Paul Hamel uit Gemonde schonken de oude vlag aan de gemeente Boxtel. Ineke: ,,Ik heb hem gekregen van mijn oom Siem van Leeuwen. Hij woonde niet in Noord-Brabant, maar in Utrecht. Ik weet niet precies waar deze vlag uithing tijdens de bevrijding, maar mijn oom heeft me ervan verzekerd dat hij toen gebruikt is. Ik vermoed dat Siem hem gekregen heeft van de NS, waar hij werkte."

DRIEKLEUR

De driekleur kwam tevoorschijn toen het echtpaar Hamel hun huis opruimde. Ineke: ,,De kinderen hoefden hem niet. Het leek ons wel mooi om de vlag aan de gemeente te geven. Die kan hem nog gebruiken." In de lucht oogt het dundoek niet overdreven groot, maar wie het van dichtbij bekijkt, denkt daar anders over. De stof kan een eenpersoonsbed bedekken. Hier en daar heeft de tand des tijds wat kleine sporen nagelaten. Die geven de vlag des te meer karakter.

Het is dan ook een fraai gezicht: het rood-wit-blauw dat driekwart eeuw geleden Nederlandse harten met trots en blijdschap vervulde, kronkelt nu in de wind op de Boxtelse Markt. Wethouder Peter van de Wiel: ,,Een mooi gebaar. Vrijheid blijft iets om stil bij te staan. Het lijkt vanzelfsprekend, maar is het niet. Aan vrijheid moet je blijven werken."



u Ineke Hamel en wethouder Peter van de Wiel hijsen de oude vlag in top. (Foto: Bas van den Biggelaar).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding