Afbeelding
Foto: Maarten Melis

VERKOOP VAN VILLA PHAF KAN BOXTEL AARDIGE CENT OPLEVEREN


'Monumentale gevels verdienen bescherming'

JAN HERMENS


Villa Phaf gaat binnenkort officieel in de verkoop. Eigenaar gemeente Boxtel wil al een tijdje af van het gebouw op de hoek van de Rechterstraat en de Dr. van Helvoortstraat. Door de herinrichting van de Rechterstraat en de monumentale status van het pand, is de vraag: in hoeverre wordt er bij de verkoop rekening gehouden met eventuele plannen van een nieuwe eigenaar?

Met het oog op de voorgenomen verkoop heeft de fractie van D66 Boxtel schriftelijke vragen gesteld aan het college van B en W. De partij is benieuwd of de plannen die geïnteresseerden met de villa hebben, meewegen in de gunning. De democraten vinden dat zeker de monumentale voor- en zijgevels van het pand bescherming verdienen. Fractievoorzitter Jos Hegeman wil weten of de monumentencommissie in het gunningsproces om advies wordt gevraagd.

In het ontwerp voor de herinrichting van de Rechterstraat neemt Villa Phaf een prominente plaats in. Ontwerper MTD Landschapsarchitecten ziet de tuin als een parkachtige ontmoetingsplaats, bijvoorbeeld als terras voor een horecagelegenheid. Het historische pand vormt na de herinrichting de oostgrens van de vernieuwde Rechterstraat. Hoewel Hegeman zich afvraagt of het college al heeft nagedacht over mogelijke nieuwe bestemmingen, staat in het nieuwe bestemmingsplan centrum dat de villa een woonfunctie heeft met de mogelijkheid voor detailhandel en horeca.

Het parkeerterrein naast Villa Phaf is in de toekomst misschien alleen nog maar bereikbaar via de achterzijde van het pand. Die optie is in ieder geval ingetekend in de centrumvisie Boxtel binnen de Bruggen. Hegeman: ,,Houdt de gemeente er bij de verkoop rekening mee dat daar extra ruimte voor nodig is?"

JAN PHAF

Het monumentale pand dateert uit het begin van de twintigste eeuw. De uit Utrecht afkomstige politicus Jan Phaf liet de villa in 1910 bouwen nadat hij in 1904 naar Boxtel verhuisde, waar hij gemeenteraadslid en later wethouder werd. De op dat moment landelijk zeer bekende architect Piet Buskens zorgde voor het ontwerp, dat in eerste instantie als woning diende voor Phaf en zijn gezin. Een jaar later in 1911 was het af.

De Zusters Missionarissen van Onze Lieve Vrouwe van Afrika hadden de villa van 1930 tot 1969 in gebruik en herdoopten die tot Huize Lavigerie. Nadien heeft het monument gefungeerd als dependance van de gemeentelijke secretarie en als onderkomen voor de sociale dienst.

Wie een bod wil uitbrengen op het Boxtelse pareltje van meer dan een eeuw oud, moet nog even geduld hebben. De gemeente was voor de zomer al met de voorbereidingen op de verkoop bezig, maar die lagen even stil vanwege de vakantie. In september gaat Boxtel verder met het samenstellen van de verkoopbrochure, laat een gemeentelijk woordvoerder weten. De vraagprijs van Villa Phaf is nog niet bekend. Wethouder Peter van de Wiel wilde daar in de gemeenteraadsvergadering van 7 juli geen uitlatingen over doen om de onderhandelingspositie van de gemeente niet te verzwakken.


p Villa Phaf gaat in de verkoop. De gemeente Boxtel verwerkt de randvoorwaarden in een brochure. Die klus lag even stil, maar wordt in september weer opgepakt. (Foto: Jan Hermens).


POLITIEKE VRAGEN NA NACHTELIJK INCIDENT BIJ SKATERAMP

'Gevoel van onveiligheid onder inwoners groeit'

PÅL JANSEN

Er heerst een toenemend gevoel van onveiligheid onder inwoners. Dit concludeert fractievoorzitter Mariëlle van Alphen van oppositiepartij Balans na diverse meldingen die de fractie ontving van overlast door jongeren. Een zware mishandeling die in de nacht van zaterdag op zondag plaatshad bij de skatebaan aan de Maastrichtsestraat in Boxtel-Oost, versterkt het onbehagen.

In een kort Instagram-bericht bracht de politie Boxtel deze week naar buiten dat zondag omstreeks 02.20 uur een 'zware mishandeling' plaats had gevonden bij de skateramp. Navraag bij wijkagent-coördinator Stefan Langens leert dat een groep jongeren verantwoordelijk wordt geacht.

Voor Balans vormt het voorval een aanleiding om vragen te stellen over de gedragingen van hangjeugd in de gemeente Boxtel. ,,Jongeren zijn tot zeer laat luidruchtig aanwezig op verschillende locaties", schrijft woordvoerder Van Alphen aan het college van B en W. Daarbij noemt de politica tankstation Texaco, de Serenade in Liempde, basisschool de Spelelier, de rioolwaterzuivering op Heult, de Milieustraat en verschillende speeltuinen zoals aan de Vaandrig. Ook zouden omwonenden vermoeden dat er drugs worden gedeald en gebruikt.

De fractievoorzitter stelt dat de overlast van jeugd verergert en ziet een verband met de corona-crisis. Zij vraagt schriftelijk aan B en W of de gemeente Boxtel dit verband ook ziet en hoe de overlast is op te lossen. Naast 'keihard aanpakken' pleit Balans ervoor om de dialoog met jongeren aan te blijven gaan. Tevens informeert de oppositiepartij naar politiecapaciteit: agenten uit Schijndel gingen op het incident af, stelt Van Alphen. ,,Kunt u aangeven waarom deze niet vanuit Boxtel kwamen en of het incidenteel of structureel is dat de politie van ver moet komen?", vraagt zij aan B en W. Ook wil ze weten of er contact is met de wijkmakelaar en welzijnsorganisatie ContourdeTwern, waarvan de tak R-Newt ambulant jongerenwerk verzorgt in Boxtel, over overlastgevende jeugd en eventuele maatregelen.

De politie Boxtel geeft na het ter perse gaan van deze krant meer informatie vrij over de mishandeling. Getuigen kunnen zich melden via 0900-88 44 of eventueel via Meld Misdaad Anoniem: 0800-70 00.

Afbeelding