Juli 1984: de tien winnaars van een ballonnenwedstrijd poseren met hun prijzen in het politiebureau aan de Markt.
Juli 1984: de tien winnaars van een ballonnenwedstrijd poseren met hun prijzen in het politiebureau aan de Markt. Foto: Piet van Oers

TERUG NAAR SCHOOL... IN 1984

HENK VAN WEERT

Afl. 6 - Brabants Centrum neemt haar lezers deze zomervakantie mee terug in de tijd. Foto's uit de laatste twee decennia van de vorige eeuw, gemaakt op diverse scholen en bij uiteenlopende gelegenheden, vormen de leidraad van een duik in het pre-digitale krantenarchief. Vandaag: tien prijswinnaars van een ballonnenwedstrijd, uitgeschreven onder basisschoolleerlingen voor een anti-vandalismeproject.

'Blije zieltjes op politieburo' kopte het artikel dat werd geschreven bij bovenstaande foto. Die stond begin juli 1984 in de krant. Van begin april tot medio mei namen bijna zeventienhonderd kinderen uit de bovenbouw van het lager onderwijs deel aan een landelijk anti-vandalismeproject. Alle scholen deden mee en ontvingen een identiek lessenpakket.

Boxtel liep - zeker regionaal - voorop om preventieve voorlichting te geven om baldadigheid en vernielzucht in te dammen. Toenmalig burgemeester Paul Pesch onthulde begin april in de Sint-Petrusschool het affiche 'Vandalisme nee. Daar doe ik niet aan mee' en gaf daarmee het startsein. Ook complimenteerde hij brigadier Jac Nouwens (links op de foto) en vrijwilligster Annemieke van Nistelrooij (beiden van de gemeentepolitie), die een belangrijk aandeel in de voorbereiding van het project leverden.

Zaterdag 12 mei presenteerden de diverse scholen een anti-vandalismewerkstuk in kraampjes op de Markt. Daarbij liet de schooljeugd ook ballonnen met adreskaartjes op die voor het merendeel in Belgiƫ terechtkwamen, zo bleek uit de iets meer dan veertig kaartjes die terug naar Boxtel werden gestuurd.

Negen van de tien prijswinnaars ontvingen een reactie uit Engeland, een kaartje kwam retour uit Frankrijk. Zij mochten begin juli in het Boxtelse politiebureau, toen nog gevestigd aan de de Markt, een prijs in ontvangst nemen. Winkeliersvereniging 't Centrum stelde daarvoor uiteenlopende bordspellen beschikbaar.

Wie kent de prijswinnaars? Over een hoeft niet te worden getwijfeld. Helemaal links staat Boxtels alom bekende televisietrots: Yvon Jaspers, die namens basisschool De Beemden een prijs in ontvangst nam. Haar ballon kwam in King's Lynn, aan de Britse oostkust, terecht.

Als de leerlingen zichzelf herkennen op de foto en hun herinneringen willen delen, stelt de redactie dat op prijs. Dat kan via e-mail: bc@brabantscentrum.nl.

Zomerserie

Onderstaande foto illustreerde een artikel waarmee in maart 1983 verslag werd gedaan van de festiviteiten vanwege het vijftigjarig bestaan van het lager huishoud- en nijverheidsonderwijs in Boxtel. Vorige week werd gemeld dat het schoolgebouw een halve eeuw bestond, maar dat is onjuist. Open Hof, op de hoek van de Jan Kruijsenstraat en Molenstraat was toen pas 25 jaar oud; het ging in 1997 tegen de vlakte. De lhno was toen al gefuseerd met lts Den Tijber en verhuisd naar het gebouw dat nu bekend is als Baanderherencollege.

p De tien winnaars van de ballonnenwedstrijd waarmee een anti-vandalismeproject van alle lagere scholen in Boxtel werd afgesloten poseren met prijs in het politiebureau.

q Medio maart 1983 vierde lhno-school Open Hof het gouden bestaansjubileum. Scholieren verzorgden onder meer een demonstratie jazz- en beatballet op het schoolplein aan de Jan Kruijsenstraat in Boxtel. Een oproep voor namen leverde geen reacties op. (Foto's: Piet van Oers).

Medio maart 1983 vierde LHNO Open Hof het gouden bestaansjubileum. Scholieren verzorgden onder meer een demonstratie jazz- en beatballet op het schoolplein aan de Jan Kruijsenstraat in Boxtel.