Vera Hofman, die woensdag al zo'n 110 kilometer van haar tocht erop had zitten, interviewt wethouder Peter van de Wiel. (Foto: Jan Hermens).
Vera Hofman, die woensdag al zo'n 110 kilometer van haar tocht erop had zitten, interviewt wethouder Peter van de Wiel. (Foto: Jan Hermens). Foto: Jan Hermens

Olivijn in Boxtels park onder de aandacht in podcast

Goed gesprek belangrijker dan oorkonde

Jan Hermens

Speciaal voor de uitreiking van een certificaat kwam Vera Hofman naar het parkje aan de Van der Voortweg. Die overhandiging ging niet door. Wel interviewde ze wethouder Peter van de Wiel over duurzaamheid. Hofman, coördinator van gewest Zuid van Jong-RES (Regionale Energiestrategie) Nederland, maakt een wandeltocht van tweehonderd kilometer door Noord-Brabant en Limburg en was gisteren in Boxtel.

Hofman ging naar de Van der Voortweg omdat de paden in het nieuwe parkje bedekt zijn met het mineraal olivijn. Dit neemt CO2 op en heeft dus een gunstig effect op het milieu. Het was de bedoeling dat Eddy Wijnker een certificaat zou uitreiken aan wethouder Peter van de Wiel van de gemeente Boxtel. Wijnker is directeur van Green Sand, het bedrijf dat olivijn verwerkt en zoveel mogelijk promoot, vanwege de duurzame eigenschappen van het gesteente. Hofman: ,,Olivijn komt veel voor op de wereld. Als alle stranden voor tien procent met olivijn bedekt zouden worden, waren we van ons CO2-probleem verlost. Maar het blijft natuurlijk zaak dat we de uitstoot terugbrengen." Door een misverstand verscheen Wijnker niet ter plekke.

PODCAST

Daar maalde wethouder Van de Wiel niet om. ,,Ik vind het veel belangrijker dat wij nu hier in gesprek zijn en dat jij de regionale energiestrategie onder de aandacht brengt van een brede groep mensen. Bewustwording, daar draait alles om." Hofman spreekt op tal van plekken waar ze komt betrokken mensen die met energiebesparing van doen hebben. Wethouder Van de Wiel: ,,De RES is geen speeltje van de geitenwollen sokken van vroeger, een duurzame toekomst gaat iedereen aan."

Hofman, die zondag haar queeste afsluit, bezocht 's avonds ook nog Herenboeren in het Wilhelminapark. De gesprekken keren terug in een podcast die Hofman maakt. Wie daar belangstelling voor heeft, vindt nadere informatie op de website www.walktalk2020.nl.


q Vera Hofman interviewt wethouder Peter van de Wiel over Boxtel en duurzaamheid. (Foto: Jan Hermens).