Rogier Veltrop vertelde gisteravond op tv over zijn baanbrekend hartonderzoek. Ruud van der Meijden (rechts) wil met een fietstocht geld daarvoor inzamelen. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Rogier Veltrop vertelde gisteravond op tv over zijn baanbrekend hartonderzoek. Ruud van der Meijden (rechts) wil met een fietstocht geld daarvoor inzamelen. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Bas van den Biggelaar

ONDERZOEKEN EN FIETSEN TEGEN HARTZIEKTEN

'Twee Boxtelaren tackelen hartfalen'

LINDA VAN DE WIEL

Vijf jaar geleden kreeg Rogier Veltrop (41) een tweede levenskans dankzij een donorhart. Nú doet de Boxtelaar onderzoek naar zijn eigen genetische hartziekte. Met succes. Veltrop staat aan de vooravond van een enorme, maar erg kostbare doorbraak en vertelde daar gisteravond over in tv-programma Op1. Oud-Boxtelaar Ruud van der Meijden (50) wil een financiële bijdrage leveren aan het baanbrekende onderzoek door maar liefst duizend kilometer te fietsen.

Veltrops eerste opdracht was het vermenigvuldigen van stamcellen. Maar de vernuftige Boxtelaar richt zijn onderzoek in Maastricht nu op het corrigeren van genmutaties. ,,Ik doe mijn onderzoek aan Universiteit Maastricht vanuit CARIM. Dat staat voor Cardiovasculair Research Institute Maastricht, afdeling Biochemie. Ik werk samen met het Hart- en Vaatcentrum dat mij van elke patiënt een buisje bloed geeft”, vertelt Veltrop. ,,Uit dit buisje haal ik bepaalde cellen die ik opnieuw programmeer tot stamcellen. Daarna maak ik er kloppende hartcellen van. Ik corrigeer de genetische aandoening en haal de mutatie die het hart- en vaatfalen veroorzaakt eruit.”

1.000 KM FIETSEN

Toen Van der Meijden geattendeerd werd op het onderzoek van Veltrop en zijn crowdfunding, besloot hij zich voor hem te gaan inzetten door duizend kilometer te gaan fietsen. ,,Rogier is in staat van zieke cellen, gezonde stamcellen te maken. Hij is hier zeven dagen per week met hart en ziel mee bezig. Dit vind ik zó fantastisch dat ik een bijdrage wil leveren”, aldus Van der Meijden. ,,Ik kies elk jaar een goed doel waarvoor ik me inzet op de fiets. Het is altijd een klein en onbekend doel. Rogiers levenswerk past helemaal in mijn straatje. Hij maakt het verschil.”

Naast zijn fysieke inspanningen organiseert de sportieve oud-Boxtelaar met behulp van het Sterrenfietsteam waarvan hij lid is, een veiling, twee toertochten, een wijnproeverij én de lezing ‘Fluitend Ondernemen’. Dit doet hij met voetbalscheidsrechter Eric Braamhaar. ,,Het Sterrenfietsteam genereert aandacht. Met bekende Nederlanders als acteur Bas Muijs en oud-wielrenner en voormalig Rabobankploegdirecteur Theo de Rooij in de gelederen, zijn we een publiekstrekker en lukt het ons steeds weer geld op te halen voor een goed doel. Goed om te weten is dat niets aan de strijkstok blijft hangen.”

Om verder te kunnen met zijn onderzoek heeft Veltrop veel geld nodig. Denk hierbij aan middelen voor laboratoriummaterialen als een microscoop, kweekbakjes en voeding voor de cellen. ,,Wat ik nodig heb? Honderdduizenden euro’s. Maar als eerste mijlpaal wil ik nu 25.000 euro aantikken. CARIM heeft aangegeven dit bedrag te verdubbelen als ik het haal.”

Het onderzoek van de Boxtelse wetenschapper dient verschillende doelen. ,,Allereerst willen we hart- en vaatziekten beter leren begrijpen. Verder is het van belang dat we ziektebeelden goed kunnen sturen met passende medicatie.”

Een groot voordeel van het kunnen verdubbelen van stamcellen is dat het voor de patiënt veel minder invasief is. ,,Ik weet uit eigen ervaring hoe ontzettend naar het is als er steeds weer een biopt van het hart moet worden gedaan om hartcellen te bemachtigen. Ik kan de stamcellen nu zo vaak delen als ik wil, dus ik kan met één buisje bloed tot in oneindigheid testen.”

VOOR ANDEREN

Uiteindelijk wil Veltrop in samenwerking met CARIM en de University of California Irvine - die is gespecialiseerd in vaten - zieke stukken hart weghalen en er gezonde stamcellen voor terugplaatsen die zichzelf in het lichaam vermenigvuldigen. En ooit hoopt hij samen met anderen een geprint hart te kunnen bekleden met gezonde hartcellen uit stamcellen. Veltrop: ,,Maar zover is het nog lang niet.”

Voor zijn eigen hartziekte heeft het onderzoek geen zin. ,,Ik heb een donorhart. Dat betekent dat dit ander DNA heeft dan ikzelf. Ik doe het voor anderen zodat transplantaties in de toekomst voorkomen kunnen worden. Ik richt me nu op hart- en vaatziekten, maar mijn studie kan ook gebruikt worden voor mensen met bijvoorbeeld lever- en darmziekten.”

Momenteel staat de teller van de crowdfunding op ongeveer 23.000 euro. ,,En dat is grotendeels vanuit ons eigen netwerk”, zegt goededoelenfietser Van der Meijden. ,,Ik vind het heel mooi dat ik kan laten zien wat je met een gezond lijf kunt doen. Geld ophalen voor het onderzoek van Rogier bijvoorbeeld.” Veltrop vult aan: ,,Ik ben gisteravond op landelijke televisie geweest. Ik mocht aanschuiven in het programma Op1. Ik heb daar al enorm veel reacties op gehad. Het bedrag dat we opgehaald hebben, is al verdubbeld sinds de uitzending. Maar ik zie het vooral zo: twee Boxtelaren tackelen hartfalen.”


Ook een bijdrage leveren aan het onderzoek van Rogier Veltrop? Kijk dan op de website www.umcrowd.nl of kijk op de fundraiser Facebookpagina van Ruud van der Meijden.


p Rogier Veltrop vertelde gisteravond op tv over zijn baanbrekend hartonderzoek. Ruud van der Meijden (rechts) wil met een fietstocht geld daarvoor inzamelen. (Foto: Bas van den Biggelaar).