Afbeelding
Foto: Rens van den Elsen

Blauwalg en botulisme in Boxtelse vijvers

RENS VAN DEN ELSEN

Met een temperatuur die al zeven dagen boven de dertig graden uitkomt, kun je er gif op innemen dat ook de blauwalgbacterie opduikt in stilstaand water. Dat is dan ook het geval in de gemeentevijver bij de Boxtelse raadzaal. Bovendien is botulisme geconstateerd in de visvijver tussen de Parkweg en Baandervrouwenlaan.

De gemeentevijver is al enkele dagen bedekt met een groenblauwe laag, maar een waarschuwingsbord ontbreekt vooralsnog. Ook de fontein stond tot woensdagmiddag nog aan, wat verspreiding van de bacterie via de luchtwegen tot gevolg kan hebben. Waterschap De Dommel is verantwoordelijk voor de vijver en plaatst doorgaans een week nadat vanuit de gemeente een officiƫle melding komt een bord.

Wie in contact komt met water met blauwalgen kan jeuk en rode vlekken krijgen. Douchen of handen wassen helpt dan vaak. Als het water via de mond of de neus binnenkomt, kunnen er maag- of darmpijnen optreden. Vooral voor honden die gaan zwemmen kan de bacterie een gevaar opleveren.

Via Facebook waarschuwde de gemeente gisteren voor botulisme in de vijver achter de flats aan de Baandervrouwenlaan. Dat is schadelijk voor de gezondheid van mensen en daarom wordt afgeraden om er te vissen. Het is ook beter om huisdieren er niet te laten zwemmen om ziektes te voorkomen.

p De gemeentevijver op de hoek Dr. Van Helvoortstraat/Mgr. Bekkersstraat zat zaterdag al vol blauwalg. Dat is te zien aan de groenblauwe gloed en de drijflagen/strepen in het water. Gisteren kwam een melding van botulisme in de visvijver tussen de Parkweg en de Baandervrouwenlaan in de wijk Selissenwal. (Foto: Rens van den Elsen).