Jan van Homelen toont het cadeau dat hij bij zijn verwelkoming als nieuwe burgemeester kreeg van de ereburgers Theo van den Aker en Sjef van Geel.
Jan van Homelen toont het cadeau dat hij bij zijn verwelkoming als nieuwe burgemeester kreeg van de ereburgers Theo van den Aker en Sjef van Geel. Foto: Albert Stolwijk

'Boxtel met Hart en Hoofd de plek geven die het verdient'

Voorafgaand aan het interview haalt Jan van Homelen een metalen frame uit zijn werkkamer. Dat vormt de contouren van de gemeente Boxtel vóór de herindeling van 1996. ,,Gekregen toen ik met mijn gezin in maart 1993 de gemeentegrens passeerde voorafgaand aan mijn installatie als burgemeester. Ik werd bij De Oude Tol, het eerste huis in Boxtel vanuit noordelijke richting, verwelkomd door ereburgers Theo van den Aker en Sjef van Geel."

Dat eerste huis heet De Oude Tol en daarom kroop het tweetal op ludieke wijze in de huid van tolgaarders. Aangezien Van Homelen een geboren en getogen Keistamper is, hoefde hij echter zijn beurs niet te trekken en werd hem vrije toegang verleend door Van Geel en Van den Aker.



GEMEENTEGRENS

Ook kreeg hij het door Cees Bevers ontworpen metalen frame met de contouren van de toenmalige gemeentegrens cadeau. Centraal daarin was een rood hart gemonteerd met daarin de letter H. ,,De H van Hart, van Hoofd en van Homelen. In die drie-eenheid moet het u mogelijk zijn Boxtel de plaats te geven in de omvang en met de functie die het verdient. Maak u met hart en hoofd sterk voor de grenzen van Boxtel", sprak Van den Aker verwijzend naar de herindelingsperikelen die toen emotioneel op een hoogtepunt waren beland.

Van Homelen was ruim tien jaar ambtenaar van de gemeente 's-Hertogenbosch, toen hij in 1975 werd benoemd tot burgemeester van de toenmalige gemeente Hooge en Lage Mierde. Later vervulde hij die post in het toen nog zelfstandig Berlicum, totdat hij in 1993 terugkeerde naar zijn geboorteplaats om daar de ambtsketen te dragen.

Van den Aker (inmiddels 90) was onder meer directeur/hoofdredacteur van deze krant en destijds bestuurslid van Boxtel Vooruit en geestelijk vader van reus Jas de Keistamper. Van Geel (1911-1994) was de grondlegger van het familiebedrijf Van Geel, fabrikant van kabelgoten en systeemplafonds aan de Van Salmstraat, later opgegaan in Legrand. Ook was hij lid van de Boxtelse gemeenteraad.

(Foto: Albert Stolwijk).