Dirkje van den Hoeven van Reddingsbrigade Boxtel op een waterscooter. (Foto's: eigen collectie).
Dirkje van den Hoeven van Reddingsbrigade Boxtel op een waterscooter. (Foto's: eigen collectie). Foto: Reddingsbrigade Boxtel

DELEGATIE REDDINGSBRIGADE BOXTEL HOUDT TOEZICHT OP SCHOUWEN-DUIVELAND

'Tot dusverre geen calamiteiten op onze stranden'

Jan Hermens

Dirkje van den Hoeven brengt zo ongeveer haar hele zomer op het strand door. Dolce far niente? Dat is er niet bij voor de jonge vrouw uit Lennisheuvel. Ze is lid van Reddingsbrigade Boxtel én van Strandreddingsbrigade Westerschouwen, houdt toezicht aan de kust van Schouwen-Duiveland en grijpt in bij calamiteiten. Boxtelaar Jesse Deenen is eveneens op het Zeeuwse eiland om badgasten in nood te helpen.

Van den Hoeven: ,,We zijn met zo'n tien mensen van Reddingsbrigade Boxtel op Schouwen-Duiveland." Die zijn ook allemaal verbonden aan de zustervereniging uit Westerschouwen, vult Deenen aan. De vrijwilligers geven uitleg aan strandgangers over de betekenis van vlaggen en lijnen, herenigen verloren gelopen kinderen met hun ouders en letten scherp op of er zwemmers in de problemen raken. Als dat onverhoopt gebeurt, rukt de reddingsbrigade uit. Het werk is van belang, dat is de voorbije weken pijnlijk duidelijk geworden. Zondag overleden nog vier badgasten, zij het elders aan zee. Van den Hoeven: ,,Gelukkig hebben wij zulke ernstige calamiteiten niet meegemaakt. Wel behandelden we mensen die oververhit waren geraakt en zelfs gasten die het bewustzijn waren verloren, maar reanimeren was tot dusverre niet nodig."

UIT ALLE WINDSTREKEN

Strandreddingsbrigade Westerschouwen is met behulp van geoefende vrijwilligers uit alle windstreken van het land actief tussen de Oosterscheldekering en de Brouwersdam, een kustlijn van 21 kilometer lang. Heel gevaarlijke muien bevinden zich daar niet. ,,Maar bij de Oosterscheldekering en de Brouwersdam ontstaan door de getijden wél sterke stromingen", weet Deenen. ,,,Daar mogen mensen dan ook niet zwemmen. Een lijn begrenst het verboden gebied."

De vrijwillige strandwachten beschikken over een boot, waterscooter en auto om te patrouilleren of hulpacties uit te voeren. Van den Hoeven: ,,Ik mag een kleine boot besturen en de waterscooter." Dat mocht ze nog niet toen ze als zestienjarig meisje voor het eerst dienst draaide op het strand. ,,Ik ben nu twintig en voor de vijfde zomer op Schouwen-Duiveland." De boot dient niet alleen maar om zo snel mogelijk zwemmers in nood te bereiken. Deenen: ,,Soms moeten we ergens op het land zijn, maar is de boot praktischer dan de auto. Op een vol strand is het lastig rijden. Over het water gaat dan rapper."

Er zijn ook Boxtelaren op andere plekken in Zeeland bij reddingsbrigades actief, maar niet zoveel. Deenen: ,,Er zijn al langer contacten met Westerschouwen. Doordat we daar met een man of tien uit Boxtel naartoe gaan, is het altijd gezellig. Dat er bekenden zijn, maakt het voor overige leden van onze vereniging aantrekkelijk om ook eens op Schouwen-Duiveland mee te helpen. Ik ben er voor het zevende jaar."

TRAININGEN

Uiteraard kunnen de strandwachten zwemmen als de beste, bezitten ze een EHBO-diploma en hebben ze geleerd met mensen om te gaan. Reddingsbrigade Boxtel brengt leden zwemvaardigheden bij, leidt mensen op tot lifeguard en zelfs tot instructeur. Maar met een boot de woeste baren op om drenkelingen voor verdrinking te behoeden, is er in het Brabantse zand niet bij. De meeste trainingen spelen zich in zwembadwater af, net als de wedstrijden, want die zijn er ook. Wilde golven en verraderlijke stromingen kent Boxtel niet, de kanogoot in de Dommel uitgezonderd. Desalniettemin zet de lokale reddingsbrigade zich ook in eigen dorp in. Van den Hoeven: ,,Tijdens het tweejaarlijkse Dommeltheater houden wij toezicht. Mocht er onderweg iets fout gaan met een vlot op de rivier, dan grijpen wij indien nodig in."

De hitte van de afgelopen week zorgde voor drukte op de Nederlandse stranden. Het is de bedoeling dat badgasten ook op het goudgele zand anderhalve meter afstand houden. Van den Hoeven: ,,Het is niet zozeer onze taak om mensen daarop aan te spreken, maar dat doen we af en toe toch." Tot ongeveer zes uur 's avonds, daarna zit de dienst van de vrijwilligers erop. ,,We maken dagen van tien uur 's ochtends tot zes uur 's avonds. We houden nog wel wat tijd over om zelf te zwemmen."




'Garden of food' bij Heesemanshoeve in buurtschap Luissel

Verschillende horecaondernemers, onder wie Pien Bosch van Bosch Wijnkopers in Boxtel en meester-patissier Robèrt van Beckhoven uit Oisterwijk, werken komend weekeinde mee aan Garden of Food. Dit is een culinaire belevenis met spijs, drank en muziek bij de Heesemanshoeve in de Boxtelse buurtschap Luissel.

Liefhebbers kunnen het arrangement boeken op zaterdag 15 of zondag 16 augustus. Het arrangement bestaat uit een meergangendiner, met na afloop exclusieve drankjes en cocktails, geschonken door Romy Heijkoop, finalist van de bartendercompetitie One Unit.

PIANO EN SAXOFOON

Tijdens de amuse zorgt pianiste Diana Pivak voor livemuziek. Nicolay On Sax omlijst het diner met saxofoonklanken.

De familie Graft, exploitant van de groepsaccommodatie, kreeg dinsdag groen licht van de gemeente Boxtel om het evenement te organiseren. Er is voldoende ruimte om de coronaregels te kunnen naleven. Reserveren kan via de website www.heesemanshoeve.nl.

De auto waarmee de reddingsbrigade in Schouwen-Duiveland patrouilleert. Als het druk is op het strand, is de boot soms praktischer.
              ...JESSE DEENEN...
      ...DIRKJE VAN DEN HOEVEN...