Afbeelding
Foto: Peter de Koning

FRACTIE WIL MEER NATUUR IN GEMEENTE


D66 presenteert eigen visie op Boxtels groen


RENS VAN DEN ELSEN

Een subsidie voor de aanleg van groene daken en de aanschaf van een regenton, een duurzaamheidstoets en 30.000 bomen planten in tien jaar tijd. Dat zijn enkele punten die de Boxtelse D66-fractie in de deze week gepresenteerde visie 'Samen groener' wil bewerkstelligen binnen de gemeente.

De visie is geschreven door Wiebe de Leijer, Mariƫlle Wijffelaars (tevens lijsttrekker tijdens de aanstaande herindelingsverkiezingen) en Twan Tiebosch. De opstellers streven in het document naar een klimaatbestendig en biodivers Boxtel.

Volgens de democraten moet de gemeente werken aan een klimaatplan, waarmee de natuur verbetert en de effecten van klimaatverandering worden opgevangen. ,,Boxtel kent natuurgebieden als Sparrenrijk, Kampina en De Geelders en ook binnen de bebouwde kom is groen belangrijk. Dat is niet alleen goed voor de woonbeleving, maar draagt ook bij aan duurzaamheid", aldus de schrijvers.

MINDER STEEN

Om de veranderende weersomstandigheden goed op te vangen, pleit D66 voor meer groen en minder steen in Boxtel. Dat wil de fractie stimuleren door de aanleg van groene daken te subsidiƫren en een korting te geven op de rioolheffing als inwoners het hemelwater zelf opvangen middels een regenton.

De proef waarbij dit jaar op diverse plekken in Boxtel bloemenvelden zijn aangelegd, is 'een begin'. Volgens de drie opstellers van de visie moeten alle projecten een duurzaamheidstoets krijgen om te zien of ze voldoen aan het nog op te stellen klimaatplan.

BOOM PER INWONER

De grootste uitdaging die de lokale partij bij het Boxtelse college van B en W neerlegt, is het aanplanten van nieuwe bomen en het compenseren van gekapte exemplaren. ,,Voor elke inwoner een nieuwe boom. Tot 2030 maar liefst 30.000 bomen binnen en buiten de bebouwde kom", formuleren de schrijvers hun doel.

Duurzamer met de omgeving omspringen, dient volgens de democraten al op jonge leeftijd aangeleerd te worden. Daarom geeft D66 in de opgestelde visie aan ook scholieren bewust te maken van de natuur. Dat kan door middel van lesprogramma's en het aanleggen van groene schoolpleinen. ,,Of gebruik Tiny Forests om kinderen te leren over flora en fauna", zo valt in het document te lezen.

De visie geeft, buiten de te planten bomen voor 2030, niet aan wanneer het klimaatplan klaar zou moeten zijn.



q De grootste uitdaging voor het Boxtelse gemeentebestuur is het aanplanten van nieuwe bomen en het compenseren van gerooide exemplaren, vindt D66. (Foto: Peter de Koning, 2017).