Afbeelding
Foto: Jan Hermens

What's Up, Pepijn?

Het verhaaltje dat Marlies Germanus deze tropische dinsdagochtend voorleest, heeft een wel heel toepasselijke titel: Boer Boris heeft het heet. Haar toehoorders -peuters, kleuters, mama's, papa's en oma's- zitten op het terrein van Kinderboerderij Boxtel in de schaduw. Daar valt het nog wel mee met de warmte. Marlies, verbonden aan Bibliotheek Boxtel, boeit de kinderen van begin tot eind. Als ze een liedje wil gaan zingen, stapt Pepijn Bumann (4) vrolijk naar voren. Zonder dralen zet hij in, uit volle borst: Schaapje, schaapje, heb je witte wol...

En daar blijft het niet bij. Marlies, die niet alleen expressief voorleest, maar ook prachtig zingt, kent een Nederlandstalige versie van 'Old MacDonald had a farm'. Pepijn luistert even en haakt dan enthousiast in. De andere kinderen laten ook voorzichtig van zich horen.

Zo, jij kunt mooi zingen! Doe je dat graag? ,,Ja", antwoordt de Boxtelse kleuter en begint prompt een nieuw liedje: ,,Het is ka, ka, ka, kaboutercarnaval. Dat is van Kabouter Plop", weet Pepijn.

De jongen is zonder papa of mama bij het voorlezen. Geraldine Duijghuisen heeft hem vandaag onder haar hoede. Ze helpt hem een beetje met het vertellen van zijn verhaal. ,,Ik ben een goede vriendin van Pepijns moeder. Zij is aan het bevallen. Mijn gezin en dat van Pepijn zijn kind aan huis hier, we doen in de weekenden vrijwilligerswerk op de kinderboerderij. Gezinnen met jonge kinderen die dat leuk vinden, zijn bijzonder welkom om te komen helpen. We voeren de dieren en maken hokken schoon. Het is erg gezellig en ook nog eens leerzaam voor de kinderen."

Als jij al vier bent, dan zit je op school. Naar welke school ga je? ,,Naar De Hobbendonken, ik had juf Eva." En opnieuw weet Pepijn een liedje: ,,Dag school, dag klas." ,,Dat zingt juf Eva altijd", weet Geraldine. ,,Na de vakantie krijgt hij juf Jacqueline."

Heb je ook broertjes en zusjes? ,,Thijs is mijn broertje en er komt een baby. Dan zijn we met z'n vijven", rekent Pepijn voor. ,,En ik heb een hondje, dat heet Boris. Net als in het verhaaltje." Twee hondjes heeft het gezin zelfs, behalve Boris is er ook nog Bobby.

De kleuter was geregeld bij het voorlezen in de bieb te vinden. ,,Die activiteiten starten in september weer", zegt Marlies tot besluit. (Foto: Jan Hermens).