OPSPLITSING GEMEENTE HAAREN DICHTERBIJ

Verkiezingscampagnes kunnen weer van start

RENS VAN DEN ELSEN

De Boxtelse politieke partijen kunnen aan de slag met hun verkiezingsprogramma's. De provincie heeft afgelopen week de procedure voor de herindelingsverkiezingen van woensdag 18 november vastgesteld. In Boxtel, Oisterwijk en Vught wordt na ruim tweeënhalf jaar een nieuwe gemeenteraad gekozen vanwege de opsplitsing van de gemeente Haaren.

Wie nog een politieke partij wil oprichten, heeft nog maar kort de tijd. Maandag 24 augustus sluit namelijk de aanmeldtermijn. Registreren kan in het geval van deze verkiezingen bij het centrale stembureau van de organiserende gemeente.

Na de inschrijving buigt het centraal stembureau van Boxtel zich over de aanmeldingen en wordt over eventuele problemen met bijvoorbeeld de naam van de partij uiterlijk woensdag 9 september een beslissing genomen. Vervolgens heeft die groepering dan nog een week om in beroep te gaan tegen het besluit. Na de inschrijving kunnen partijen tot 5 oktober hun kandidaten bekendmaken.

Het Haarense college van B en W dient uiterlijk maandag 28 september het aantal kiesgerechtigde inwoners van de gemeente door te geven aan zijn collega's van Boxtel, Oisterwijk en Vught. In het geval van Esch, krijgen inwoners hun oproep om te gaan stemmen van de gemeente Boxtel.

Na de verkiezingen dienen de benoemde raadsleden hun geloofsbrieven te overhandigen. Daaruit moet blijken dat zij voldoen aan alle eisen om als lid van de gemeenteraad toegelaten te worden en moeten zij stoppen met hun openbare functies. Dat moet voor 17 december gebeuren. Vanaf 1 januari 2021 neemt de nieuwe gemeenteraad officieel zitting.

ZETELS

Ondanks de toevoeging van de bijna 2.200 Esschenaren aan de gemeente Boxtel, blijft het aantal zetels van de gemeenteraad op 23. In de gemeenten Oisterwijk en Vught, die er respectievelijk Haaren en Helvoirt bij krijgen, stijgt het zetelaantal van 21 naar 23. Biezenmortel komt bij Tilburg, maar vanwege het geringe aantal inwoners (minder dan 1.500) is hier een grenscorrectie van toepassing. Daarom is er ook geen herindelingsverkiezing in Tilburg.

Naast Boxtel, Oisterwijk en Vught, kiezen ook inwoners van Appingedam, Loppersum en Delfzijl een nieuwe volksvertegenwoordiging. Deze drie dorpen worden samen de gemeente Eemsdelta.