Tijdens de klompenmaand april gaf klompenmaker Ad Traa twee jaar geleden rondleidingen in zijn fabriek aan de Kapelstraat in Liempde. Ook hij komt voor in het boek van Wim van Uden. (Foto: Daisy Renders, 2018).
Tijdens de klompenmaand april gaf klompenmaker Ad Traa twee jaar geleden rondleidingen in zijn fabriek aan de Kapelstraat in Liempde. Ook hij komt voor in het boek van Wim van Uden. (Foto: Daisy Renders, 2018). Foto: Daisy Renders

WIM VAN UDEN SCHRIJFT LIJVIG BOEK OVER HOUTEN SCHOEISEL

Brabantse klomp als erfgoed promoten

Wim van Uden uit Schijndel presenteert dinsdag 1 september zijn boek over het verleden, heden en toekomst van de klompenmakerij in Het Groene Woud. In ruim tweehonderd pagina's schetst hij een beeld van de industrie die in Liempde, Best, Sint-Oedenrode en Schijndel in de negentiende eeuw haar hoogtijdagen kende.

Met hulp van veel mensen uit de vier dorpen heeft Van Uden, zelf stammend uit een klompenmakersfamilie, een lijvig boekwerk geschreven. Hiermee wil hij de kennis over het culturele, maatschappelijke en landschappelijke erfgoed dat het houten schoeisel vormt in kaart brengen en promoten.

INKOMEN

De klomp wordt beschreven als een boegbeeld van de ontwikkelingen op het Brabantse platteland in de afgelopen eeuwen en in het bijzonder in nationaal landschap Het Groene Woud. In deze regio waren rond het jaar 1900 honderden klompenmakerijen gevestigd en werd werk en inkomen geboden aan veel, vaak grote gezinnen. Daarmee was deze industrie een belangrijke economische en maatschappelijke basis in het bestaan van deze dorpen. En omdat het zachte hout van de populier uitstekend geschikt was voor het maken van het houten schoeisel, is deze concentratie van klompenmakerijen ook een belangrijke reden voor het nog steeds herkenbare populierenlandschap in Het Groene Woud.

De klomp is volgens Van Uden niet alleen historie en nostalgie, maar heeft ook toekomst. Niet alleen als een kenmerkend Nederlands souvenir, maar zeker ook als gebruiksartikel.

Commissaris van de koning Wim van der Donk schreef in het voorwoord: 'De klomp is geen geschiedenis. Wanneer u in de tuin werkt, trek ze eens aan. Klompen lopen lekker en zijn warm aan de voeten. Dat kunt u het beste niet óp maar ín uw klompen aanvoelen!'

Het boek van tweehonderd pagina’s telt meer dan driehonderd kleurenfoto’s en wordt uitgebreid gepresenteerd in de vier klompendorpen.