Zondag 23 augustus brengt Tommy van Doorn de klepels in beweging.
Zondag 23 augustus brengt Tommy van Doorn de klepels in beweging. Foto: Peter de Koning

TOMMY VAN DOORN STROOIT BEIAARDKLANKEN UIT OVER BOXTEL

Adagio uit Mozarts klarinetconcert klinkt op klokkenspel Petrustoren

Nee, Tommy van Doorn gaat zondag 23 augustus niet vreemd; hij zet geen klarinet aan zijn mond. Desalniettemin brengt hij een van de meest iconische werken ten gehore die ooit voor het enkelrietinstrument geschreven zijn. Dat doet hij tijdens een beiaardconcert op 'zijn' instrument in Boxtel. Het optreden begint om 16.00 uur en is gratis.

Van Doorn speelt het meer dan beroemde adagio uit Mozarts klarinetconcert (Köchel Verzeichnis 622). Zangeres Vicki Brown maakte de melodie nog bekender dan ze al was, door haar hit Stay with me 'till the morning.

Stichting Kerkconcerten Boxtel organiseert het gratis toegankelijke concert. Vrijwilligers richten de pastorietuin in als luisterplek, uiteraard met inachtneming van alle coronamaatregelen.

Het Boxtelse carillon is Van Doorns huisinstrument, hij is de vaste bespeler. Het programma van zijn komende optreden omvat specifiek voor beiaard gecomponeerd repertoire, bewerkingen van klassieke stukken en arrangementen van nummers van The Beach Boys. Van het album Pet Sounds vertolkt Van Doorn onder andere God only knows, You still believe in me en Wouldn't it be nice.

GEBROKEN AKKOORDEN

Klassieke muziek is een paraplubegrip geworden, waaronder composities uit tal van stijlperioden worden geschaard. De beiaardier van de Sint-Petrusbasiliek speelt échte klassieke werken, van de drie grootmeesters uit de tijd tussen Barok en Romantiek: Haydn, Mozart en Beethoven.

Zo klinkt onder meer het onder pianisten geliefde Adagio sostenuto uit Beethovens Mondscheinsonate. De gebroken akkoorden die daarin voorkomen zijn voor klavier bedoeld, maar lenen zich ook uitstekend voor een carillon. Een beiaardier kan minder tonen tegelijk laten klinken dan een organist, hij speelt immers niet met zijn vingers, maar met zijn vuisten. Deze arpeggio's vormen echter geen enkel probleem.

La Reine

Van Doorn trakteert zijn publiek op een deel uit een van de vele symfonieën van Joseph Haydn. Om precies te zijn op de Romance uit symfonie nummer 85, die de bijnaam La Reine draagt. Die verwijst naar Marie-Antoinette, toen nog koningin van Frankrijk. De puissant rijke echtgenote van Lodewijk XVI zou uiteindelijk roemloos op het schavot sterven, maar daarvan is in Haydns muziek nog niets te horen.

Het programma van Van Doorns concert is genummerd, van een tot en met zes. Om het luisteraars makkelijk te maken, introduceert de beiaardier elk werk met het corresponderende aantal klokslagen.



p Klarinetmuziek, maar dan op kerkklokken. Zondag 23 augustus kan iedereen beluisteren hoe dat klinkt. Musicus Tommy van Doorn geeft die dag een concert op 'zijn' beiaard in Boxtel. (Foto: Peter de Koning).


Senioren


Dagreis gaat niet door

De dagreis die Seniorenvereniging KBO Boxtel op donderdag 3 september in de agenda had staan, gaat niet door. Er was gepland om naar Oranjestad Diest in België te gaan, maar in verband met de aangescherpte coronamaatregelen in dat land, heeft de organisatie de reis moeten afblazen.