Medio maart 1983 vierde LHNO Open Hof het gouden bestaansjubileum. Scholieren verzorgden onder meer een demonstratie jazz- en beatballet op het schoolplein aan de Jan Kruijsenstraat in Boxtel.
Medio maart 1983 vierde LHNO Open Hof het gouden bestaansjubileum. Scholieren verzorgden onder meer een demonstratie jazz- en beatballet op het schoolplein aan de Jan Kruijsenstraat in Boxtel. Foto: Piet van Oers

TERUG NAAR SCHOOL... IN 1983

HENK VAN WEERT

Afl. 5 - Brabants Centrum neemt haar lezers deze zomervakantie mee terug in de tijd. Foto's uit de laatste twee decennia van de vorige eeuw, gemaakt op diverse scholen en bij uiteenlopende gelegenheden, vormen de leidraad van een duik in het pre-digitale krantenarchief. Vandaag: dansende scholieren van lhno-school Open Hof aan de Jan Kruijsenstraat.

De bovenste foto illustreerde een artikel waarmee in maart 1983 verslag werd gedaan van de festiviteiten vanwege het vijftigjarig bestaan van het schoolgebouw. Dat stond op de hoek met de Molenstraat, op de plek waar vijf jaar geleden de eerste bewoners hun nieuwbouwhuizen in het buurtje Panta Rhei betrokken. Die naam verwijst naar een latere naam van het als huishoudschool geopende gebouw. Dat werd in 1997 gesloopt, de lhno was toen al samengevoegd met de lagere technische school (lts); de leerlingen maakten voortaan deel uit van scholengemeenschap Den Tijber, een van de voorlopers van het huidige Baanderherencollege.

De feestweek startte met een eucharistieviering in de toenmalige Maria Reginakerk (Selissenwal) en de onthulling van de naam Open Hof op de gevel van de school voor lager huishoud- en nijverheidsonderwijs (lhno). De leerlingen konden voorts een keuze maken uit lessen van gastdocenten. Mensen kwamen in de klas om te vertellen over hun werk en leven. Ook konden de tieners deelnemen aan workshops bloemschikken, verdedigingssport en computergebruik. Vrouwen vertelden hoe het is om te werken in typische mannenberoepen als politieagent, huisschilder en bouwvakker.

De docenten brachten een komische thriller op de planken en een groep leerlingen verzorgde een demonstratie jazz- en beatballet voor eigen publiek, hetgeen bovenstaande foto in beeld brengt.

Als de leerlingen zichzelf herkennen op de foto en hun herinneringen willen delen, stelt de redactie dat op prijs. Dat kan via e-mail: bc@brabantscentrum.nl.

Zomerserie

NOGMAALS: JRL '92

Op de foto van vier achtstegroepers van basisschool De Vorsenpoel zijn geen aanvullende reacties gekomen. Wél op de prent die een week eerder, op 30 juli, in deze serie werd gepubliceerd. Die herinnert aan de examenstunt op het Jacob-Roelandslyceum (JRL) in 1992. Edger Maas, destijds een van de vwo'ers en nu aardrijkskundeleraar op het JRL, staat zelf helemaal rechts. ,,Met stekeltjes, dat kon best in die tijd", grinnikt hij. ,,We hadden de school omgetoverd tot camping en buiten stond inderdaad een zwembad en deden we waterspelletjes. We hadden de nacht ervoor met een aantal mensen in tentjes op het gras overnacht. In de mediatheek (dat was toen onze overblijfruimte) hadden we die dag muziek, optredens en konden we een drankje nuttigen. Het zou me niets verbazen als we toen zelfs bier mochten drinken. Andere tijd zullen we maar zeggen", meldt hij lachend.

pp Medio maart 1983 vierde lhno-school Open Hof het gouden bestaansjubileum. Scholieren verzorgden onder meer een demonstratie jazz- en beatballet op het schoolplein aan de Jan Kruijsenstraat in Boxtel. (Foto: Piet van Oers).

p De in 1953 gebouwde huishoudschool werd in 1997 gesloopt. Daarna lag het terrein bijna twintig jaar braak in afwachting van een noodzakelijke bodemsanering. (Foto's: Piet van Oers, jaren '80).

q Met enige twijfel over sommige personen, somt Edger Maas samen met zijn beste maat Frank de Koning het merendeel van de namen op bij onderstaande foto. Van links naar rechts: Fieke Koenraadt; Willem Arthur van den Bosch; Toon van Brunschot; Leon van Helvoirt; Frank de Koning; NN; Marijn Hellemons; Babs van Geel; Frouke Maas (springt in water); Sanne van Weert; Liesbeth Vullings; Hester Poels (zwart shirt); Olaf Mengels; Leon van Kemenade; Freddy van Alebeek (zwart petje/wit shirt); Appie Kemmeren; Oscar Dijkhoff (zwart shirt met voeten in het water); Fons Gielis (zittend op balk); Erik-Jan van Dijk; NN; NN; Edger Maas. (Foto: Mies den Otter).

Natte eindexamenstunt door vwo-scholieren na hun eindexamen op het Jacob-Roelandslyceum.
Lhno-school Open Hof aan de Jan Kruijsenstraat in Boxtel.
Lhno-school Open Hof aan de Jan Kruijsenstraat in Boxtel.