Afbeelding
Foto: Peter de Koning

'SEKSINDUSTRIE' WORDT DIENSTVERLENING

Tattooshop: alles is sinds corona echt veel duurder

RENS VAN DEN ELSEN

Niet alleen horeca en kapsalons moesten tijdens de coronapiek in de deuren sluiten. Ook tattooshops mochten uiteindelijk ruim twee maanden geen klanten ontvangen. Dat ging bij velen niet in de koude kleren zitten. Toch heeft Black Needle aan de Boxtelse Molenstraat het overleefd, al is het aantal opdrachten nog niet op niveau van voor de crisis...

,,Heb je nog even? Deze klant kwam net voor jou binnen", vraagt de breedgebouwde tattooshophouder Wilco Kreté aan de verslaggever. Geen probleem, het is buiten dertig graden en binnen staat de airco aan, dus het is prima vol te houden.

,,Doet het zeer? Het is namelijk zijn eerste", geeft de vriendin van de persoon die een outline van het Afrikaanse continent op zijn schouderblad laat zetten. Met een grijns zegt Kreté: ,,Niet bij mij!" De klant lacht mee als een boer met kiespijn, waarna de bebaarde tatoeëerder netjes uitlegt dat de pijn van het zetten van een tatoeage bij iedereen verschillend kan zijn. Enigszins gerustgesteld gaat de man zitten, maar bij de eerste lijn vertrekt zijn gezicht van de pijn. ,,Zo, dat was Madagascar, valt best mij toch?", zegt Kreté. Weer glimlacht de klant zenuwachtig. Na tien minuten is het voorbij, de tatoeage is naar tevredenheid gezet en wordt ingesmeerd met zalfje en ingepakt in folie.

PRIJZEN

,,Altijd leuk om iemand voor de eerste keer te tatoeëren", zegt Kreté met een gulle lach als de man en zijn vriendin de deur uit lopen. Vandaag, vrijdagmiddag, komen er regelmatig mensen binnenlopen om een afspraak te maken of een idee voor een permanente lichaamsplaat uit te laten werken. De eigenaar is er maar wat blij mee. Na acht weken sluiting vanwege de coronacrisis mocht hij net als de kapsalons in mei weer open. Waar veel kappers meteen hun prijzen verhoogden om zo de misgelopen omzet te compenseren, vroeg Kreté net zoveel voor het zetten van een tatoeage als voor de sluiting. ,,Wat heb ik eraan om meer te vragen? Dat kost me misschien nog wel meer klanten. Nee, ik heb alles bij het oude gelaten."

Wat wel omhoog is gegaan, zijn de prijzen voor de spullen die hij gebruikt om te kunnen tatoeëren. Rubberen handschoentjes bijvoorbeeld, die de tatoeëerder bij iedere klant moet vernieuwen, zijn of niet verkrijgbaar of in prijs vertienvoudigd. Maar ook de door corona verplichte middelen als mondkapjes en handgel zijn volgens Kreté schrikbarend duur geworden. ,,Dat voelt gewoon erg verkeerd. Maar ja, wat moet je. Zonder kun je je werk niet doen", geeft hij aan.

VREEMDE BRANCHE

Zoals zoveel ondernemers vroeg Kreté ook financiële steun aan bij het Rijk. Maar vreemd genoeg kreeg hij die niet direct. Het bleek dat tattooshops buiten de boot vielen omdat die bij de Kamer van Koophandel geregistreerd staan in dezelfde categorie als sekswerkers. In tegenstelling tot de kappers, de nagelstylisten en de schoonheidsspecialisten kregen zij geen coronacompensatie, terwijl het volgens de tattooshophouders zelf zeker een contactberoep is. In eerste instantie kon ook Kreté dus fluiten naar de centen. De lijst met beroepen die steun ontvangen vanuit Den Haag werd later alsnog uitgebreid, waardoor ook de Boxtelse tattooshop alsnog een financiële vergoeding voor de geleden schade ontving.

,,Ook wij moesten ineens de deuren sluiten. Ik was zelfs nog met een klant bezig, toen ik hoorde dat ik dicht moest. Ik kon mijn klant niet met een halve tatoeage wegsturen, dus die heb ik toch maar afgemaakt. Het was dan ook erg vreemd dat onze zaak in eerste instantie geen geld kreeg", vertelt Kreté. Hij geeft aan dat tattooshops voortaan onder de dienstverlenende bedrijven vallen. ,,Al zou ik liever aan de kunstsector toegevoegd worden. Nu betalen we gewoon 21 procent btw, maar dat zou dan niet meer hoeven. Ik denk dat dit niet alleen de branche, maar ook de klanten ten goede zou komen. Er worden echt kunstwerken gemaakt namelijk."

NIET TE HARDEN

Nadat hij in zijn shop Black Needle weer klanten mocht ontvangen, moest Kreté de zaak wel coronaproof maken. ,,Kijk, we kunnen nu eenmaal niet op anderhalve meter afstand van klanten werken, dan kan ik niet tatoeëren. Met plastic zeiltjes tussen ons en de meegekomen familie kunnen we toch aan de maatregelen voldoen", geeft de tatoeëerder aan.

Al na een paar dagen zag hij in dat ook het plastic in de winkel niet ging werken. ,,Het was niet te harden zo warm. Normaal blaast de airco de koude lucht door de zaak, maar dat werd allemaal al in het eerste 'hokje' tegengehouden, zodat ik twee meter verderop zat te zweten als een otter. Dus daarom hebben we er voor gekozen om maar aan een kant een scherm op te hangen."

Naast de zeiltjes, is het handpompje bij de deur natuurlijk ook verplichte kost in coronatijd. Dat is dan ook netjes aanwezig bij de tattooshop. Kreté: ,,En we vragen mensen om niet met te veel tegelijk te komen. Vaak wil de partner nog wel eens komen kijken, dat kan op zich prima. Maar laatst hadden we iemand die zo'n beetje de hele familie mee naar binnen wilde nemen. Ja, dat gaan we natuurlijk niet doen."

Nu de zaak weer mag draaien zoals voorheen, gaat het volgens de tatoeëerder prima. ,,Het is nog niet zoals voor de crisis, maar het is nu ook vakantie en dan is er in Boxtel nooit veel volk. Hopelijk trekt dat na de zomer weer bij. We hebben in elk geval alle opdrachten die we moesten afzeggen door de sluiting, na de opening alsnog af kunnen werken."


q Tatoeëerder Wilco Kreté van Black Needle (rechts) is bezig met Joost Heesbeen, een van de vaste klanten. Kreté heeft zijn zaak snel coronaproof gemaakt met zeil, maar daardoor werd het erg warm binnen. (Foto: Peter de Koning).