Afbeelding
Foto: Eigen collectie

OPBRENGSTEN TEN GOEDE AAN WENSAMBULANCE BRABANT

Tourspel Liempde 2020 is voor Bert

JULES HAMELEERS

Willy van Zuijlen en Bert Habraken: de twee mannen zijn de 'startmotoren' van het Tourspel. Zonder hen had de Liempdse actie voor het goede doel rond de Tour de France nooit elk jaar populairder kunnen worden. Vorig jaar overleed de actieve Bert op 69-jarige leeftijd. Het Tourspel-bestuur twijfelde daarom geen moment: de opbrengsten van 2020 zouden naar WensAmbulance Brabant gaan, een doel dat bijzonder voor Bert was. ,,Een fantastisch gebaar", aldus zijn vrouw Sjan.

Talloze projecten en besturen waren er in Liempde waar Bert zich voor inzette: zo werkte hij onder andere vrijwillig voor KBO en de Natuurwerkgroep in zijn dorp. Ook zette hij samen met Diny Stolvoort uit Boxtel de in 2016 geopende generatietuin Onzen Hof op achter de seniorenwoningen aan de Keefheuvel en het Smidsepad.

En Bert was dus kartrekker van het Tourspel. ,,Willy van Zuijlen was altijd meer op de voorgrond, Bert regelde alles achter de schermen", vertelt Sjan. Naast Bert en de in 2017 overleden voorzitter Willy, werd het eerste bestuur gecompleteerd door Theo Prinsen. ,,Mijn man vond het fantastisch, ook om zo samen te werken met Willy en Theo. Hij deed het met heel veel plezier. Het is ook een groep die er echt voor gaat. De opbrengsten van de eerste editie kwamen ten goede aan de zoon van Mark van der Laan (de huidige Tourspel-voorzitter - red.), die een zeldzame ziekte heeft. Ik kan me nog herinneren hoe dankbaar dat manneke was..."

Sjan: ,,Bert was de echte verbinder. Hoewel hij 'maar' penningmeester was, wist hij altijd van alles en bracht hij op de achtergrond iedereen met elkaar in contact."

WENSAMBULANCE

In 2017 stapte zowel Bert als Willy uit het bestuur van de Liempse goededoelenactie. ,,Bert wilde iets minder om handen hebben, dus hij ging langzaam afbouwen met al zijn vrijwillige functies. Onze dochter wilde namelijk haar eigen huis bouwen en hij was van plan haar daarmee te helpen."

Maar begin 2019 werd kanker bij Bert vastgesteld. De eerste steen heeft hij echter wél gelegd, met hulp van WensAmbulance Brabant. De speciale ziekenauto zorgt ervoor dat terminale mensen die nog één laatste wens hebben, die vervuld kunnen zien worden ,,Onze schoonzoon nam het initiatief. Als verrassing zouden we op een zondag in juli met Bert naar de bouwlocatie rijden, zodat hij de eerste steen kon leggen. Maar daags ervoor werd hij zo ziek, dat het nog even twijfelachtig was of het door kon gaan", vertelt Sjan.

Maar Bert ging toch op pad met de WensAmbulance. ,,Het was fantastisch om te zien: met zijn laatste kracht legde hij de baksteen en de specie. We zijn ook nog bij onze zoon langs geweest, die net een maand daarvoor een kindje had gekregen. Dat was ontzettend bijzonder. En toen dat klaar was, en we in de wensambulance op de terugweg waren, zag ik hem rustig worden. Twee dagen later is hij overleden."

GEEN TWIJFEL

De ervaring van de familie Habraken met WensAmbulance Brabant was ontzettend bijzonder, vertelt Sjan. ,,Het was geweldig. De mensen die meegaan zijn ontzettend betrokken, maar toch op de achtergrond. Precies goed." Daarom was het voor de familie ook meteen duidelijk dat ze geen bloemen wilde bij de begrafenis, maar een donatie voor de stichting die laatste wensen vervult.

Ook voor het huidige Tourspel-bestuur was er geen twijfel mogelijk: dit moesten ze voor Bert doen. Toen Willy van Zuijlen overleed, werd het jaar daarna het goede doel gekozen waar hij het meest betrokken bij was: De Zonnebloem. Tourspel Liempde wilde daarom ook Bert op deze manier postuum eren, legt voorzitter Mark van der Laan uit.

Voor Sjan was het een ontzettend bijzonder moment. Ze vernam de actie van het huidige bestuur uit Brabants Centrum. Doordat de organisatie vanwege het coronavirus op stel en sprong in de regelmodus moest, was het de voorzitter nog niet gelukt om Sjan te bereiken. ,,Ik was ontzettend verrast: echt fantastisch en ontzettend bijzonder. Ik vind het een heel mooi gebaar. Mark heeft me ook gevraagd om de cheque uit te reiken tijdens de prijsuitreiking. Daar moet ik nog even over nadenken, maar Mark heeft me in ieder geval al beloofd dat hij het woord zou doen", zegt de Liempdse lachend.



pp Bert onthult samen met kleindochter Floor, schoonzoon Frank, kleinzoon Siebe en Franks vader (v.l.n.r.) de eerste steen. Het bijzondere moment werd mogelijk gemaakt door WensAmbulance Brabant. (Foto: eigen collectie).

Liempde


Wandelexcursie

De gidsen van Gastvrij Liempde verzorgen zondag 16 augustus wandelexcursie De Mus’donck. Deze tocht start om 10.00 uur bij de gelijknamige camping aan de Gemondesestraat 8. Onderweg worden bijzondere locaties in de natuurgebieden De Maai en De Geelders aangedaan. De excursie duurt zo'n drie uur. Deelname kost vijf euro per persoon. Aanmelden is verplicht via e-mailadres: info@liempdsenherd.nl.

In 2014 kreeg Bert Habraken een lintje opgespeld voor zijn vele bestuursfuncties. (Foto: Archief Brabants Centrum).
In 2014 kreeg Bert Habraken een lintje opgespeld voor zijn vele bestuursfuncties. (Foto: Archief Brabants Centrum).
Afbeelding