,,We zien dat de slachterij in Boxtel de adviezen heeft opgevolgd en moeite doet haar zaken goed op orde te brengen. Dit is ook in haar belang
,,We zien dat de slachterij in Boxtel de adviezen heeft opgevolgd en moeite doet haar zaken goed op orde te brengen. Dit is ook in haar belang", meldt een woordvoerder van de GGD. Foto: Vion Food Group

IN JULI ÉÉN POSITIEF GETESTE MEDEWERKER

GGD: 'Vion heeft al zijn coronazaken op orde'


RENS VAN DEN ELSEN

Varkensslachterij Vion in Boxtel heeft volgens de GGD Hart voor Brabant de zaakjes goed op orde als het op de coronamaatregelen aankomt. In de maand juli is er slechts een medewerker positief getest op het virus. ,,Doordat we snel met elkaar schakelen en dagelijks contact hebben met de Arbodienst van Vion, kunnen we direct ingrijpen als we een toename van het aantal besmettingen zien", aldus een woordvoerder van de gezondheidsdienst.

Dagelijks ontvangt de GGD een lijst van de Arbodienst van Vion met onder meer de resultaten van de gezondheidscheck aan de poort. Daar staan ook de meldingen op van medewerkers met klachten die zijn doorverwezen naar een teststraat, zo laat een woordvoerder van de GGD weten: ,,Hiermee houden we alle signalen van een eventuele stijging van besmettingen goed in de gaten. Vorige maand zijn er 21 medewerkers doorgestuurd naar de teststraat van de GGD op advies van de bedrijfsarts. In deze periode is slechts een medewerker positief getest."

De Brabantse gezondheidsdienst benadrukt dat inwoners en bedrijven er samen voor moeten zorgen dat het virus ingedamd wordt. ,,Dat betekent enerzijds dat Vion de aanpassingen doet die nodig zijn om veilig te kunnen werken en anderzijds dat eenieder zich houdt aan de regels die we met elkaar afspreken. Alleen op die manier kan de gezondheid van iedereen zoveel mogelijk gewaarborgd worden en kan het bedrijf zijn activiteiten voortzetten", aldus de woordvoerder. Daarbij geeft de GGD aan dat elke werkgever verantwoordelijk is voor een gezond en veilig werkklimaat voor zijn medewerkers. Ook werkgevers met buitenlandse werknemers, zoals Vion.

EXTRA CONTROLES

De bedrijfswoordvoerder meldt: ,,We zien dat de slachterij in Boxtel de adviezen heeft opgevolgd en moeite doet haar zaken goed op orde te brengen. Dit is ook in haar belang. Als de onderneming zich niet aan de richtlijnen houdt, neemt ze een bedrijfsrisico. Een uitbraak heeft grote gevolgen voor het bedrijf, voor elk bedrijf."

Na een uitbraak bij Vion in juni besloot de Veiligheidsregio Brabant Noord (VRBN) dat de slachterij open kon blijven om de voedselproductie niet in gevaar te brengen en werden de controles op vestiging aan Boseind verscherpt. Maar ondanks alle aangekondigde maatregelen was er veel kritiek. Vooral de beslissing om de vleesverwerker niet tijdelijk te sluiten, schoot bij verschillende (non)politieke partijen in het verkeerde keelgat. Pas nadat plaatsvervangend voorzitter Wobine Buijs (VRBN) en onderzoeker Nicolette Verduin (GGD) in Boxtel tekst en uitleg kwamen geven over de genomen beslissingen, verstomde die kritiek wat.

EIGEN TAAL

De varkensslachterij zelf geeft aan dat blijkt dat de genomen maatregelen effect hebben. Vooral het voorlichten van arbeidsmigranten in hun eigen taal, draagt daar volgens Vion aan bij. Dat is gedaan omdat in het begin bleek dat mensen met lichte klachten gewoon aan het werk waren ondanks dat zij het virus bij zich droegen. Zij waren zich er niet van bewust dat zij niet mochten werken.

De GGD levert nu naar eigen zeggen maatwerk bij Vion: ,,Zo voorkomen we dat er een verspreiding plaatsvindt in het bedrijf en zijn steekproeven niet nodig."

Toch zien medewerkers van omliggende bedrijven nog steeds dat arbeidsmigranten, die met busjes naar Vion worden gebracht, buiten het zicht van de controlepost worden afgezet. Op die manier lijken de eisen van anderhalvemeterregel in grotere voertuigen omzeild te worden. Vion geeft aan hier extra op te letten.

Situaties zoals in de slachterij in Helmond, waar besmette medewerkers verplicht zouden worden om te komen werken, zijn zowel bij de GGD als Vion niet bekend. De NOS berichtte vorige week over het voorval, na aanleiding van anonieme gesprekken met werknemers van het Helmondse bedrijf Van Rooi Meat.


112-nieuws


Brandalarm De La Salle

In de kamer van een van de bewoners van jeugdzorginstelling De La Salle aan de Schijndelseweg in Boxtel ontstond gisteravond een flinke rookontwikkeling. De Boxtelse brandweer werd rond tien voor negen gewaarschuwd door een automatisch brandalarm. Ook twee ambulances kwamen ter plaatse, zij namen twee personen voor een uitgebreide controle mee naar het ziekenhuis. De oorzaak van de rookontwikkeling is niet bekend.


Van de weg gereden

Een 19-jarige vrouw uit Boxtel heeft vrijdag een lantaarnpaal uit de berm gereden in een bocht aan de Lagevoortseweg in Liempde. Zij moest begin van de middag uitwijken voor een tegenligger, die doorreed. De vrouw raakte lichtgewond aan haar arm. De auto was zwaar beschadigd, en kwam een stukje verderop tot stilstand.

Afbeelding