Afbeelding
Foto: Hans van Doorn

ROOFVOGELSHOW MET 'ONGELUKJES' TREKT KINDEREN NAAR BRUISEND CENTRUM BOXTEL

'Zazoe zat gewoon op mijn arm! Keileuk'


RENS VAN DEN ELSEN

De mussen vielen met de hitte van afgelopen weekend bijna letterlijk van het dak. Maar de roofvogels die zondag furore maakten op de Markt tijdens Bruisend Centrum Boxtel leken geen last te hebben van de warmte. De aanwezige baby-uil, kapgier, neushoornvogel en woestijnbuizerd vertoonden hun kunsten op aangeven van roofvogelexperts Sjobbe en Eveline Voets en scheerden over het aanwezige publiek.

Vooral kinderen keken nieuwsgierig naar de gevleugelde beesten, terwijl hun ouders de schaduw opzochten op het terras. Het was heet, maar dat weerhield het echtpaar er niet van om zijn roofvogelshow op te voeren. ,,Deze dieren komen uit warme streken, dus die zijn de hitte wel gewend", legde Sjobbe het publiek uit.

TEGEN DE RUIT

Wat de vogels niet helemaal gewend zijn, is vliegen door een winkelcentrum. Dat bleek tijdens de tweede show, toen een woestijnbuizerd tegen de etalageruit van Change Hairstyling vloog. Versuft krabbelde de vogel op om vervolgens enigszins verbaasd naar zijn spiegelbeeld te kijken. Ze bleek ongedeerd.

,,Oh nee, wat zielig", riep de negenjarige Daniëlle Peltenburg terwijl ze haar handen voor haar mond sloeg. Ze was samen met haar zus Kirsten (11) naar het centrum gekomen om naar de roofvogelshow te gaan kijken. Even daarvoor werd ze door Sjobbe uit het publiek gehaald en kreeg de opdracht om bekertjes met vlees eronder voor de buizerd op de grond te zetten. Dat moest ze snel doen, want de vogel kwam haar snel achterna. ,,Dat was wel een beetje eng en ik liet de bekers ook nog eens vallen!", zei Daniëlle met een grote glimlach op haar gezicht. ,,Gelukkig heb ik alles gefilmd", grinnikte haar zus.

Even later werd de gehoornde tok Zazoe (jawel, de bekende vogel uit The Lion King) aan het publiek getoond en daarmee was de middag voor de zusjes geslaagd. ,,Keileuk! Hij zat gewoon op mijn arm", glunderde Kirsten.

WEIGERAAR

De vogels mochten dan ogenschijnlijk geen last hebben van de warmte, werken in de hitte vonden ze niet allemaal even fijn. Een van de meegekomen buizerds vond de dakgoot en de lantaarnpaal prima plekken om het plein te overzien en weigerde om nog naar beneden te komen. Gelukkig was daar Nancy Bottenberg (11). Toen zij de handschoen van Eveline overnam, vloog de 'dissident' direct naar haar toe. ,,Ja, dat was even spannend, maar gaaf dat ie op mij wel afkwam. Zo zwaar was de vogel niet", vertelde ze na haar avontuur met de vogel.

Nancy kwam samen met haar zus Laura en oma Martha Guzman eigenlijk naar de Markt om met het water van de fontein te spelen, maar de vogelshow was een prima alternatief.

Nog de hele maand augustus is er ieder weekend een sfeerverhogend programma in het Boxtelse centrum. Coördinator Jordy van den Boer werkt samen met onder meer evenementenstichting Boxtel Vooruit hard aan het regelen en promoten van de activiteiten. ,,Zoiets moet ook groeien, maar we zijn zeer tevreden met hoe het nu loopt", gaf Van den Boer aan.

Voorzitter Wim Ketelaars van Boxtel Vooruit beaamde dat en gaf aan dat er wellicht nog meer in het vat zit: ,,Deze week hebben we overleg met de gemeente. Misschien dat we in september nog even doorgaan. Dat bekijken van moment tot moment en hangt ook samen met de coronamaatregelen vanuit Den Haag. Maar we hebben goede hoop dat we door kunnen, het is immers geen feest-, maar een sfeerverhogend programma."

p Gebiologeerd kijken Nancy en Laura Bottenberg (vlak achter de vogel) naar de overvliegende woestijnbuizerd. Ook Daniëlle Peltenburg (geheel links) en haar zus Kirsten vinden de show prachtig om te zien. (Foto: Hans van Doorn)

Het resterende zomerprogramma:

Vrijdag 14 tot en met maandag 17 augustus: mini-octopus, draaimolen en waterpret. Zaterdag 15 augustus: snoepkraam en ballonnenclown. Zaterdag 15 en zondag 16 augustus: Radio JND met requests en mystery guests. Vrijdag 21 augustus: hondenshow (onder voorbehoud). Zaterdag 22 augustus: Monkey Moves; sportief vermaak voor jeugd. Zondag 23 augustus: ouderenbingo & Groene Woud-markt. Zaterdag 29 augustus: straattheater kinderen. Vrijdag 28 tot en met zondag 30 augustus: Tunnelvision: Paint & Pleasure.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding