Aryana Beer (links) van JRC Ducks doet er alles aan om uit te geven. Achter haar kijkt pitcher Inge van Geel toe. In De eerste twee wedstrijden van het seizoen liepen voor de softbalvrouwen uit op een deceptie. (Foto's: Hans Verberk).
Aryana Beer (links) van JRC Ducks doet er alles aan om uit te geven. Achter haar kijkt pitcher Inge van Geel toe. In De eerste twee wedstrijden van het seizoen liepen voor de softbalvrouwen uit op een deceptie. (Foto's: Hans Verberk). Foto: Hans Verberk

HONK- EN SOFTBALLERS VAN DUCKS EERSTE SPORTERS DIE COMPETITIE SPELEN SINDS CORONA

Vreemd seizoen gaat eindelijk van start

RENS VAN DEN ELSEN

Maanden hebben ze er op moeten wachten, maar zondag was het dan eindelijk weer zover. De eerste officiƫle wedstrijden van de soft- en honkbalcompetitie werden in Boxtel gespeeld. Het vaandelteam van JRC Ducks, dames 1, uitkomend in de eerste klasse, mocht het spits afbijten. Speelster Inge van Geel (26) van de vrouwenploeg: ,,Fijn dat we weer mogen, maar het is wel afzien vandaag."

Twee duels speelde Ducks zondag, allebei tegen HCAW Zuidvogels uit Bussum. Helemaal van een leien dakje ging het niet. Verre van dat zelfs. De eerste pot ging met 1-20 verloren en ook tijdens de tweede wedstrijd liep niet alles zoals gewenst. Die partij werd zelfs gestaakt omdat de Boxtelse vrouwen door een blessure een speelster tekort kwamen.

,,Ja dat is natuurlijk balen, want je wilt toch winnen", geeft Van Geel aan. Ze speelt al sinds haar zesde softbal en zit al twaalf jaar in het eerste team van Ducks. Ook voor haar is het een vreemd seizoen. De Koninklijke Nederlandse Baseball en Softbalbond (KNBSB) heeft namelijk besloten dat er niemand kan promoveren of degraderen. Daarnaast valt de start van de competitie door het coronavirus veel later dan normaal. Gewoonlijk vangt die al in april aan. In maart zijn er dan oefenwedstrijden en wordt er hard getraind.

En dan is er nog een derde, niet-virusgerelateerd probleem binnen het team. De coach besloot vlak voor de competitiestart op te stappen. En dus trainen de meiden nu op eigen houtje. Van Geel: ,,We moeten roeien met de riemen die we hebben, het is niet anders. Maar aan de andere kant is zo'n seizoen ook weer ideaal om als team te laten groeien. We krijgen nu de mogelijkheid om spelers op andere posities neer te zetten en samen te werken aan ons niveau, dat is een mooie kans."

BLESSURE

Haar ploeggenoot Marten Schriemer (19) is het met Van Geel eens, maar kan haar team alleen mentaal ondersteunen. Ze raakte bij het laatste oefenduel geblesseerd aan haar knie en baalt daarom enorm. ,,Ik denk een scheurtje in de kruisband, maar dat weet ik komende week zeker, dan wordt een foto gemaakt. Het kan zomaar zijn dat ik dit seizoen niet meer in actie kom", vertelt ze met een lichte teleurstelling in haar stem.

Toch is Schriemer ondanks haar blessure bij elke training aanwezig en ook alle komende wedstrijden zal ze in de dug-out te vinden zijn om haar ploeggenoten te supporteren: ,,Daar haal ik op dit moment al mijn energie uit."

TRAINER

Ook al kent het seizoen door corona een valse start, de softbalploeg van Ducks laat zich er niet door tegenhouden. Dat ziet ook de voor dit weekend ingevlogen coach Rick Shapa uit Oss: ,,Ze hebben genoeg talent en ik weet wat ze kunnen. Het is een rare jaargang, maar we maken er iets van." De Ossenaar geeft vervolgens aan dat hij de meiden vanaf de winter volledig onder zijn hoede gaat nemen, dat gaat nu nog niet omdat hij voor zijn club Cardinals nog een jeugdteam traint. Voor de ploeg is het in elk geval weer een zorg minder, zodat vanaf 2021 weer echt om de punten gespeeld kan worden.

BLOEDSTOLLEND

Naast de vrouwen kwamen zondagmiddag ook de mannen van Ducks H1 in actie in de thuiswedstrijd tegen PSV. De Boxtelse honkballers trokken aan het langste eind na een bloedstollende slotfase.

Nadat een eerdere oefenwedstrijd tegen de Eindhovenaren was gewonnen, was Ducks erop gebrand om een goed resultaat te halen. PSV had echter een troefkaart achter de hand: hun startende werper heeft in de lagere rangen van het Amerikaanse honkbal gegooid en pitcht dus op hoog niveau. De Boxtelaren waren dan ook onmachtig aan slag.

Toch wisten ze in de vierde inning hun eerste honkslag te produceren, waarna Remco van Nistelrooij het punt binnensloeg.

Bij Ducks begon Yannick Brechenmacher als eerste werper en hij deed het niet onverdienstelijk. Hoewel hij af en toe in de problemen kwam, loste hij deze ook weer op. Daarnaast stond ook het veld sterk. Er werden weinig fouten gemaakt en het publiek zag mooie acties, waaronder een duikbal van Bram van der Horst.

Max Denteneer zette vanaf de zevende inning het goede werk op de werpheuvel voort en kreeg geen punten meer tegen. In de achtste inning stonden de Boxtelaren nog met 1-4 achter, maar toen kwam de slagploeg tot leven. Thor van den Dool en Sjors Gevers sloegen samen drie punten binnen, waardoor de stand 4-4 bedroeg. In de negende inning was Van den Dool opnieuw belangrijk, met zijn honkslag kwam het vijfde punt binnen, zodat de wedstrijd automatisch afgelopen was en gewonnen, een zogeheten 'walk off'. Hij was de beste slagman van het duel met drie uit vijf.


Uitslagen zondag 9 augustus

Ducks DS1 - HCAW/Zuidvogels        0-20

Ducks DS1 - HCAW/Zuidvogels        Gestaakt

Ducks H1 - PSV H1        5-4

Programma zaterdag 15 augustus

Ducks JH1 - Cardinals JH2        14.00

Programma zondag 16 augustus

ROEF! DS2 - Ducks DS1        11.00

ROEF! DS2 - Ducks DS1        13.10

Ducks H1 - Hazenkamp H2        15.00

Zeeuwse Honk H1 - Ducks H2        15.00


p Aryana Beer (links) van JRC Ducks doet er alles aan om uit te geven. Achter haar kijkt pitcher Inge van Geel toe. In De eerste twee wedstrijden van het seizoen liepen voor de softbalvrouwen uit op een deceptie. (Foto's: Hans Verberk).

De mannen van Ducks liepen in hun duel tegen PSV lange tijd achter de feiten aan. Maar de wederopstanding kwam in de slotfase, waardoor de achterstand in korte tijd werd ingehaald.  Op de foto is Sjors Gevers aan slag.