... MAARTEN MELIS ...
       (Foto: Peter de Koning, 2018)
... MAARTEN MELIS ... (Foto: Peter de Koning, 2018) Foto: Peter de Koning

MAARTEN MELIS VIERT TWEEJARIG JUBILEUM

Cartoonist BC geeft leden vrije (teken)hand


JULES HAMELEERS

Meer dan honderd tekeningen verder en bijna twee jaar later is hij er nog steeds: de wekelijkse cartoon van Maarten Melis. Elke week zet hij een kritische noot bij lokale, landelijke of mondiale actualiteiten. Als een getekende ingezonden brief, vindt hij zelf. Om zijn 'jubileum' te vieren, wil hij ook leden van stichting Brabants Centrum de kans geven om hun boodschap kwijt te kunnen in zijn tekeningen.

,,Wat ik maak heeft altijd een heel persoonlijke boodschap. Ik heb bepaalde overtuigingen en die verwerk ik dan ook in mijn cartoons." Dat kan er toe leiden dat sommige onderwerpen of visies niet aan bod komen. Daarom wil Melis als een jubileumcadeau, de leden de kans geven om hun een eigen draai aan de cartoons te geven. Wie een goede suggestie heeft, kan die doorgeven aan de BC-redactie. De cartoonist zal dan contact opnemen met de indiener om samen tot een productie te komen die dan gepubliceerd wordt in Brabants Centrum.

INGEZONDEN BRIEF

Melis ziet zijn cartoons als een soort ingezonden brief. ,,Ik wil zelf iets zeggen, een punt maken. Daarom staat het ook op de pagina met de rubriek de Vrije Tribune." BC-leden reageren hierin op uiteenlopende onderwerpen.

De reacties op zijn cartoons zijn meestal positief, omdat mensen zich in Melis' beelden herkennen. Maar het valt ook wel eens verkeerd. Zo tekende hij ooit over een man die pas met pensioen was (zie onder). Even later werd hij gebeld door een oud-wethouder, die zich afvroeg of de cartoon over hem ging. ,,Daar moest ik wel mee lachen. Ik zei tegen hem: 'Meneer, hij líjkt niet eens op u!'".

Ook toen hij een cartoon tekende over moeders die blij waren dat ze hun kinderen na de vakantie weer op school konden afzetten, kwamen er gemengde reacties: ,,Een ouder vertelde me dat ze zich totaal niet in dit beeld herkende, maar ik hoorde ook moeders die toegaven wel dat gevoel te hebben."

SCHERPE PEN

Melis kan niet altijd zijn scherpe pen 'zomaar' vinden. ,,Toen ik twee jaar geleden 'ja' zei om élke week een cartoon te maken voor Brabants Centrum, schrok ik wel even. Je moet toch wekelijks iets nieuws verzinnen. Maar het bevalt heel goed: het zit in mijn systeem en ik vind het heel leuk om mee bezig te zijn. Elke week bedenk ik samen met mijn vriendin Jeanne wat actueel is en hoe ik dat op de scherpste manier kan weergeven."


Wie een goed idee heeft voor een cartoon van Maarten Melis en dat verwezenlijkt wil zien worden in Brabants Centrum, kan een e-mail sturen naar bc@brabantscentrum.nl.



Afbeelding