De plexiglas doos 't Edele Hert van het gemeentelijke initiatief Box & Breakfast, ligt midden in het bos vlakbij manege De Rekkendonken. (Foto: Bas van den Biggelaar).
De plexiglas doos 't Edele Hert van het gemeentelijke initiatief Box & Breakfast, ligt midden in het bos vlakbij manege De Rekkendonken. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Bas van den Biggelaar

OOK BC-JOURNALIST JULES HAMELEERS BLIJFT IN DE BUURT EN BEZOEKT DE NIEUWSTE BOX & BREAKFAST IN LIEMPDE

Ademloze stilte, idyllisch groen én een politiebezoek

JULES HAMELEERS

Zonnebaden op mediterraanse stranden of verre vliegreizen maken is er voor veel mensen niet bij. De coronacrisis heeft de plekken waar de vakantiekriebels heen kunnen leiden, flink beperkt. Ook mijn ontdekkingsreis had haar eindbestemming een stuk dichter bij huis, namelijk de nieuwste Box & Breakfast. De doorzichtige kubus die op vier afgelegen plekken in het Liempds groen staat, zorgde voor serene ontspanning. Én voor wat avontuur, dankzij twee politiemannen...

Om mooie natuur te zien of er 'echt even uit te zijn', hoef je niet ver te gaan, kwam ik al snel achter. Ook de omgeving van Boxtel biedt genoeg mogelijkheden om niet te ver van huis op vakantie te gaan. Een voorbeeld: het gemeentelijke initiatief Box & Breakfast. Op Liempds grondgebied staan vier doorzichtige dozen op afgelegen plekken, midden in de natuur. In slaap vallen onder een sterrenhemel zoals je hem niet in de stad ziet en wakker worden in het geruisloze groen, zorgt voor ontspanning en een unieke ervaring.

'T EDELE HERT

Dat wil ik wel eens proberen, dacht ik bij mezelf. Ik koos de doos die de naam 't Edele Hert draagt. Deze locatie is de nieuwste: het huisje werd zo'n anderhalve maand geleden geopend en staat in het groen vlakbij manege De Rekkendonken. Na een vriendelijke ontvangst bij het Liempdse paardenbedrijf, kregen mijn vriend en ik een veelbelovend gevulde ontbijtmand en een duidelijke omschrijving mee.

Door de routebeschrijving die onze volgeladen scooter al snel naar een zandpad leidde, begon het vakantiegevoel wel al op te borrelen. Toen de planning ons opdroeg om te voet verder te gaan, vroeg ik me af waar we in godsnaam uit zouden komen: we waren al op een verlaten zandpad, waar konden we nu nog belanden? We volgden enkele minuten een paadje dat net te zien was en staken een 'bruggetje' over, dat uit twee houten planken bestond, toen we de doos voor ons op zagen doemen.

Die was primitief, maar gezellig en met voldoende luxe ingericht. Onder andere anti-muggenspul, een draagbaar toilet, een elektrische lamp van goede kwaliteit, een koelbox en een powerbank waren onderdeel van de inventaris. Het enorm comfortabele bed gezellig overdekt met een functionele klamboe, maakte het plaatje compleet.

En de box doet wat hij moet doen: nadat we alle kastjes hadden opengetrokken, hetzelfde hadden gedaan met een biertje, enkele puzzels waren gemaakt en bladzijden waren gelezen, keken we elkaar aan. Wat nu? Dit gevoel van rust en leegte die de natuur en het gebrek aan prikkels met zich meebrengt, had een rustgevende uitwerking. Na ons overgegeven te hebben aan de stilte, was het effect heerlijk.

POLITIEBEZOEK

Dat de komst van de nieuwe box nog niet bij iedereen bekend is, werd duidelijk rond middernacht. Wij zaten als de onschuldigheid zelve Mens Erger Je Niet te spelen, toen we ineens werden opgeschrikt door twee felle zaklampen, een duo pakken met fluorescerende strepen en mannenstemmen. Op een plek waar de enige geluiden die je hoort van muizen of eekhoorns afkomstig zijn, was dat nogal schrikken. Toen de eerste politieman op ons af kwam lopen en hij de box zag staan, zei hij: ,,Wat is dit nou?!" Voordat het antwoord goed en wel onze monden verlaten had, zei hij: ,,Nou, dat is wel erg... Nietsverhullend, niet?"

Nadat wij hem grijnzend uitlegden dat dat wel een beetje het punt was, vertelde zijn jongere collega waar we hun bezoekje aan verdienden: iemand had de elektrische lamp zien branden en onze scooter aan de bomenrand zien staan. ,,Dus we kregen een melding van brand. En die mensen durven het bos niet in, maar wij wel." Na nog enkele vragen ('Hoe veel kost zoiets?'), vertrokken de politiemannen. Toen de grappenmaker het 'bruggetje' overliep, hoorden we hem lachen met zijn collega: ,,Nou, dat is toch ook een mooi verhaal..."

DETAILS

Ons bezoek van de mannen in het blauw leverde vooral veel gelach en een goed verhaal op, maar voor iets angstigere bezoekers, kan het toch een spannende situatie opleveren. Mijn vriend kwam met een goed idee: wanneer de gemeente een bordje zou maken dat bezoekers bij hun voertuig in de grond kunnen prikken, is het voor passerende mensen duidelijk waar het om gaat en kan een volgend politiebezoek wellicht voorkomen worden.

Een ander klein verbeterpuntje was het terrasmeubilair: doordat de bosgrond bij de box vrij zacht was, zakten de stoelpoten langzaam maar zeker tientallen centimeters de grond in. Mijn vriend bedacht een creatieve constructie van takjes die het probleem oploste, maar een houten plank zou gemakkelijker zijn.

Maar het gaat om details. De omgeving is idyllisch, het ontbijt heerlijk en de box goed uitgerust. Wie zijn of haar vakantie naar Ibiza moest afzeggen en tóch een romantisch uitje wil, zit bij Box & Breakfast goed.


De avondzon die tussen de bomen doorscheen, zorgde voor sprookjesachtige taferelen bij de nieuwste doorzichtige doos van Box & Breakfast. (Foto: Jules Hameleers).
Het ontbijt, verzorgd door manege De Rekkendonken, was uitgebreid en lekker. Zelfs de koffie was na negentien uur in een thermoskan nog lauw. (Foto: Luc van den Brink).
De plexiglas doos 't Edele Hert van het gemeentelijke initiatief Box & Breakfast, ligt midden in het bos vlakbij manege De Rekkendonken. (Foto: Beleef Boxtel).