Saar en Fay genoten zaterdag met volle teugen van hun gewonnen turnuurtje in het Philipsstadion.
Saar en Fay genoten zaterdag met volle teugen van hun gewonnen turnuurtje in het Philipsstadion. Foto: Eigen collectie

SAAR EN FAY MOGEN UUR LANG SPORTEN OP HEILIG VOETBALGRAS IN EINDHOVEN

Turnen in PSV-stadion: 'wat 'n ruimte!'

RENS VAN DEN ELSEN

Turnen op het voor veel supporters 'heilige' voetbalgras van het PSV-stadion? Waarom ook niet? Saar van der Velden uit Liempde en Fay Janssens uit Eindhoven (beiden 10 jaar) van de Boxtelse gymnastiekvereniging Tabitta mochten er zaterdag samen een uur lang oefeningen doen. Een bijzondere ervaring, die ze dan ook niet snel meer gaan vergeten, zeggen ze zelf. Saar: ,,Ik dacht: 'wat is het groot!'"

Kredietverstrekker Freo is sponsor van PSV en bedacht een ludieke actie om de grasmat van de Eindhovense voetbalclub toch niet maanden onberoerd te laten. Het bedrijf schreef een prijsvraag uit: wat zou jij doen als je het stadion een dag te leen had? Dat mocht van alles zijn en dat lieten Saar en Fay zich geen twee keer zeggen.

Alhoewel... het was de moeder van Fay, Jolanda, die de actie op social media voorbij zag komen. ,,Waarom gaan jullie daar niet turnen?', vroeg ze aan haar dochter. Daarop stuurde Fay dat idee in naar de organisatie. De grasmat gebruiken als een groot trainingsveld voor flikflaks, salto's, handstanden en bruggen zag ze helemaal zitten. En niet de turnster alleen, want ook PSV reageerde enthousiast op de inzending en dus mochten de jonge gymnasten zich bij de vijf winnaars scharen.

PERPLEX

Zaterdag was het dan zover. Toen de twee het veld op kwamen lopen, waren ze wel even perplex door de enorme grootte. ,,Ik was al erg enthousiast en toen ik dat lege stadion zag, werd dat alleen maar erger", vertelt Fay glunderend. Ze vervolgt: ,,We hadden zoveel ruimte! Onze achtertuin is veel te klein om alle turnonderdelen te oefenen."

Een trainingsprogramma hadden Saar en Fay echter niet uitgedacht. ,,We hebben gewoon heel veel verschillende oefeningen gedaan. Eigenlijk was een uur nog te kort", geeft Saar aan.

Hoewel het dus aan een trainingsschema ontbrak, kwamen de meiden niet geheel zonder voorbereiding naar het Philipsstadion. ,,We hebben thuis allebei een airtrack (een soort opblaasbare mat voor turnoefeningen - red.) en een lage balk. Dus die hebben we meegenomen. Het was echt heel erg vet!", aldus de Liempdse turnster enthousiast.

SOEPEL BLIJVEN

Hoe fanatiek beiden zijn, blijkt uit de vraag of ze veel trainen: ,,Twaalf uur in de week, plus eventuele wedstrijden in de weekenden", geven de meisjes aan. En dan tellen Saar en Fay de uren die zij thuis nog aan de sport besteden niet mee. ,,Wat turnen zo leuk maakt? Je hebt heel veel onderdelen waar je je op kunt uitleven", zegt Fay. Samen met Saar zit ze bij Tabitta in dezelfde klasse: N2, pupil 2. Dat is voor een tienjarige best een hoog niveau, vandaar de vele trainingsuren. ,,Tijdens de coronatijd hebben we dan ook digitale lessen gehad. Dat was nog best lastig, maar wel nodig om soepel te blijven. Toen we weer buiten mochten sporten, hebben we dat ook meteen gedaan en sinds 1 juli mogen we weer de zaal in. Zes weken stilzitten kan zomaar niet op dit niveau", vertelt de Eindhovense.

Wat de turntoekomst hen gaat brengen, weten de twee nog niet. Fay: ,,Ik zou wel aan de Olympische Spelen mee willen doen, net zoals Sanne Wevers, maar ik weet niet of ik dat wel haal."

PSV TV

Naast de capriolen van Saar en Fay, mochten de andere winnaars zaterdag ook hun wens in vervulling laten gaan. Zo was er een huwelijksaanzoek, wilde er iemand drummen in de kleedkamer, zong een ander het clublied van PSV door de stadionspeaker en werd er een balletje getrapt op het veld om de oppas te verrassen. Alle acties van de winnaars werden opgenomen en deze zijn vanaf volgende week te zien op de socialemediakanalen van PSV TV en Freo.


u Saar (links) en Fay komen even bij op de vip-tribune. En omdat er toch niemand in de buurt is, mogen de voetjes wel even rusten op de rugleuning van de voorgaande rij. (Foto's: eigen collectie).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding