In mei 2017 werd de vijf jaar eerder in gebruikgenomen Mariakapel in het portaal van de Essche kerktoren na een opknapbeurt opnieuw ingezegend. Dat gebeurde door toenmalig kapel Geoffrey de Jong. (Foto: Peter de Koning).
In mei 2017 werd de vijf jaar eerder in gebruikgenomen Mariakapel in het portaal van de Essche kerktoren na een opknapbeurt opnieuw ingezegend. Dat gebeurde door toenmalig kapel Geoffrey de Jong. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

NOVEEN NIET IN KAPEL HEIKANT MAAR IN KERKTOREN ESCH

Negen dagelijkse rozenhoedjes op weg naar Maria Tenhemelopneming

Maria Tenhemelopneming gaat in Esch nooit stilletjes voorbij. Jaarlijks wordt in aanloop naar de katholieke feestdag op 15 augustus negen dagen op rij een rozenhoedje gebeden. De gebedscyclus, ook wel noveen genoemd, start morgen, vrijdag 7 augustus. Maar niet op de vertrouwde locatie.

Vanwege de anderhalvemeterregel is de Mariakapel aan de Heikant op de grens van Esch en Boxtel, waar gelovigen jaarlijks bijeen komen om de noveen te bidden, te klein. Daarom wordt uitgeweken naar het torenportaal van de Sint-Willibrorduskerk. Daar werd acht jaar geleden een nieuwe Mariakapel ingezegend. Om iedereen een veilige zitplaats met voldoende tussenruimte te bieden, zijn ook achter in de kerk plaatsen beschikbaar.

Tot en met zaterdag 15 augustus wordt er om 12.30 uur een rozenhoedje gebeden. Daarbij wordt een rozenkrans, het katholieke gebedssnoer eenmaal gebeden. Dat start met het kruisteken, de geloofsbelijdenis, drie Weesgegroetjes en vijf tientjes van telkens een Onze Vader, tien Weesgegroetjes en het Eer aan de Vader. Tijdens het bidden van het rozenhoedje zijn de glazen deuren gesloten, maar de kerkdeur is open. Op de feestdag van Maria Tenhemelopneming zelf wordt de noveen afgesloten met koffie en koek.

p In mei 2017 wijdde toenmalig kapelaan Geoffrey de Jong de Mariakapel in de Essche kerktoren opnieuw na een flinke onderhoudsbeurt. (Archieffoto: Peter de Koning).