De Swin Comfort 'Believe' van Paula en Peter Eliëns lag deze week aangemeerd in het Belgische Bocholt. De reis gaat nog door naar Maastricht. (Foto's: eigen collectie).
De Swin Comfort 'Believe' van Paula en Peter Eliëns lag deze week aangemeerd in het Belgische Bocholt. De reis gaat nog door naar Maastricht. (Foto's: eigen collectie). Foto: Eigen collectie

BOXTELS ECHTPAAR PAULA EN PETER ELIËNS HOUDEN VAARVAKANTIE NAAR MAASTRICHT

Ontspannen pruttelend over Neerlands wateren

RENS VAN DEN ELSEN

Tijdens de zomervakantie trekken veel mensen graag een paar weekjes naar een camping of hotel in Frankrijk, Italië, Spanje of Turkije. Tijdens deze speciale coronazomer komen zij er echter achter dat ook het eigen land erg mooi is. Iets wat de Boxtelse Paula Eliëns en haar man Peter al lang weten. Regelmatig trekken zij er met hun boot op uit om de Nederlandse wateren te verkennen. Vorige week vertrokken zij om in een paar weken naar Maastricht en terug te varen.

,,Slapen in een boot is echt geweldig", geeft Eliëns aan. Dat komt volgens haar door het lichte geschommel. Het plezier dat het echtpaar heeft tijdens hun bootreizen maakt dat de Boxtelse geen andere vakantie meer zou willen. ,,Het ontspannen pruttelen over het water en de sfeer tussen de recreanten onderling, vind ik heerlijk", vertelt ze vanaf de 'Believe'. Dat is de naam van de schuit, een van het type Swin Comfort. De naam verwijst naar het gelijknamige liedje van de Amerikaanse zangeres Cher. Paula: ,,Peter en ik hebben elkaar op dat nummer leren kennen."

Boxtel kent geen haven, dus voor het aanmeren van hun bescheiden jacht zijn Paula en Peter aangewezen op andere gemeenten. Hun boot ligt dan ook voor anker in Gewande, nabij 's-Hertogenbosch. Vanaf daar trekt het tweetal er regelmatig op uit. ,,De voorpret begint voor ons al met de voorbereiding. De boot en de motor nakijken is daarbij erg belangrijk. We zorgen altijd dat we voldoende reserveonderdelen hebben, want je zult altijd zien dat je net dat ene filtertje of slangetje nodig hebt onderweg", legt Paula uit. Daarbij wordt ook de proviand niet vergeten voor de gehele reis.

GEZELLIGE SLUIZEN

Dit jaar gaat de reis via de Zuid-Willemsvaart naar de Limburgse hoofdstad Maastricht. Op de heenreis worden onder meer Veghel en Helmond aangedaan. De terugreis voert het Boxtelse echtpaar met de stroom mee het Julianakanaal en de Maas af en komt langs Venlo, Mook en Ravenstein, waarna het schip weer in de thuishaven aanmeert.

Hoewel er onderweg veel vrachtverkeer is, is het varen over de Maas volgens Paula een vrij rustige aangelegenheid. ,,Omdat we via het kanaal (Zuid-Willemsvaart - red.) gaan, komen we onderweg in maar liefst 23 sluizen terecht. Vaak ben je dan met meerdere boten aan het wachten tot je door kan en dat is altijd erg gezellig. Er worden dan veel verhalen uitgewisseld en een borreltje gedronken."

Het plan voor de twee kapiteins is om na Veghel en Helmond, vanaf Weert het kanaal af te gaan en via België naar Maasstricht te varen. Een kleine omweg die volgens de Boxtelse zeker de moeite waard is. ,,En dan zijn er nog de geweldige aanmeermogelijkheden in de Maasstad. Ideaal om ook een paar dagen te vertoeven op en bij het water."

Het leven op een boot tijdens de vakantie verschilt overigens niet veel van het campingleven. Want hoewel de wekker vroeg staat, is het volgens Paula een must om op het achterdek eerst even wakker te worden met een kop koffie, voordat de motor aan en de trossen los gaan. ,,Als je vroeg vertrekt, kom je ook op een prettige tijd in de volgende haven aan. Daar kun je dan even de benen strekken, een terrasje doen en een hapje eten om 's avonds met goed gezelschap weer op de boot te vertoeven", legt Paula uit.

Hoewel Paula het heerlijk vindt op de Nederlandse wateren, kan ze zich toch ergeren aan het gedrag van zogenaamde 'stoere figuren'. ,,Die denken dat ze alleen zijn en zorgen voor veel hekgolven (een golf die achter een boot ontstaat door zijn beweging - red.), wat ontzettend vervelend is voor de overige pleziervaarders. Je wordt dan namelijk letterlijk even door elkaar geschud en dat is niet prettig", geeft ze aan. Ook waterscooters kan ze niet waarderen: ,,Die gaan gewoon dwars voor je boot door en dan moet je soms rare manoeuvres maken om hen te omzeilen. Die figuren houden zich echt nooit aan de vaarregels, dat is wel jammer."

Maar als de boot dan weer in een mooie haven aanlegt en Paula de bijzondere plekjes die voorbij komen ziet, dan is ze deze ergernissen weer snel vergeten. ,,Wij kunnen ons geen betere vakantie wensen dan dit."

Paula en Peter Eliëns genieten elke keer weer van de vakantiereisjes met hun boot. Samen hebben ze al veel van Nederland gezien. De dag begint voor hen met een goede kop koffie voor de boordmotoren aangaan.
Vaarvakanties hebben de voorkeur van het Boxtelse echtpaar. Zo hebben zij vorig jaar een rondje Noord- en Zuid-Holland gedaan.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding