Ondanks valpartijen, pakte motorcrosser Kay Karssemakers (midden) de winst in het Franse Magescq. (Foto: eigen collectie).
Ondanks valpartijen, pakte motorcrosser Kay Karssemakers (midden) de winst in het Franse Magescq. (Foto: eigen collectie). Foto: Eigen collectie

KAY KARSSEMAKERS (16) PAKT EERSTE PLEK OP ZANDERIG CIRCUIT VAN MAGESCQ

Boxtelaar wint Franse motorcrosswedstrijd

Kay Karssemakers uit Boxtel heeft afgelopen weekend het kampioenschap in de klasse 125cc in het Zuid-Franse Magescq gewonnen. De zestienjarige motorcrosser komt uit voor het team MJC Yamaha Europe Official EMX125. Hij werd in de twee verreden manches weliswaar steeds tweede, maar pakte uiteindelijk toch de overwinning onlangs enkele valpartijen. Met dit resultaat gaat Karssemakers ook direct aan de leiding in het Franse motorcrosskampioenschap.

De vrije training en kwalificatie werd zaterdag op het zandcircuit in het zuiden van Frankrijk afgewerkt. Omdat er zich veel deelnemers meldden, werd de kwalificatie in twee groepen afgewerkt. Onder warme omstandigheden verkende Karssemakers het circuit en zette in de laatste ronde van de vrije training nog een tweede tijd op de klok. In de volgende training wilde de Boxtelaar gelijk in de eerste ronde een goede tijd neerzetten omdat het circuit iedere ronde zwaarder werd. Aan het einde van de eerste ronde ging het echter al mis en de tiener kwam ten val. Hierdoor had hij even wat tijd nodig om weer in het ritme te komen. In de voorlaatste ronde lukte het de Yamaha-rijder toch nog om een vrije ronde te rijden, maar doordat de baan inmiddels veel zwaarder was geworden, kon hij niet aan de tijd van de leiders komen. Hij werd vierde en kwalificeerde zich hiermee als achtste.

ZWAARDERE BAAN

Op zondag werden de wedstrijden verreden. Inmiddels was de baan nog zwaarder geworden, maar de Boxtelaar stond desondanks gemotiveerd aan de start. Toen het hek naar beneden viel reageerde Karssemakers goed en als een van de eersten dook hij de eerste bocht in. Tijdens de beginfase van de wedstrijd werkte hij zich op naar een derde plaats en zocht naar aansluiting bij de leiders. Halverwege de wedstrijd zat de Boxtelaar in het achterwiel van de tweede man, totdat hij een klein foutje maakte. Hierdoor verloor hij wat ritme én de aansluiting. Na twee ronden had de Brabantse coureur zijn tempo weer gevonden. Doordat de coureur die zilver in zicht had in de slotfase een foutje maakte, kon Karssemakers profiteren en nam in de voorlaatste ronde van de wedstrijd de tweede plaats over.

TWEE KEER TEN VAL

Later op de dag werd de tweede wedstrijd verreden. Wederom zat de Boxtelaar er redelijk goed bij toen het starthek viel en vanaf een zesde plaats begon hij aan de race. De MJC-rijder wist zich in de eerste ronde gelijk op te werken naar een derde plek met zicht op de koplopers. Sterk rijdend wist Karssemakers één ronde later de tweede plaats over te nemen om vervolgens op jacht te gaan naar de kopman. Hij dichtte het gat van drie seconden en in de vierde ronde nam hij met een mooie inhaalactie de leiding in de wedstrijd over. Twee ronden later had de coureur zich al zo'n vier seconden losgereden van zijn achtervolger, totdat hij zelf een foutje maakte en ten val kwam. Hierdoor verloor de Boxtelaar de leiding, maar hij kon de schade beperken en bleef tweede. Karssemakers zette daarna alles op alles en kwam wederom terug in het achterwiel van de leider. Opnieuw reed de Boxtelaar aan kop. In de slotfase viel Karssemakers echter opnieuw, door een rijder voor hem, maar dat had geen gevolgen.

Door deze resultaten pakt Karssemakers de winst in Magescq en begint als leider aan het Frans Kampioenschap 125cc. Over twee weken gaat de competitie verder in Castelnau de Levis.