Wat is het Offerfeest?

Het Offerfeest, ofwel Eid al Adha, is naast het Suikerfeest een van de belangrijkste evenementen voor moslims. Het wordt gevierd ter nagedachtenis aan de profeet Ibrahim (Abraham), die bereid was zijn zoon te offeren voor Allah.

Vlak voordat de geblinddoekte profeet het offer kon uitvoeren, verving Allah zijn zoon door een ram. In plaats van de jongen werd het dier geslacht. Moslims eren deze daad van toewijding door elk jaar een dier te offeren.

Het feest wordt gevierd op de tiende dag van de bedevaartsmaand, de twaalfde en heiligste maand van het islamitische jaar. Het is ook de periode waarin moslims op bedevaart naar Mekka gaan. Omdat een islamitische maand slechts 29 of 30 dagen telt, loopt deze kalender niet synchroon met het zonnejaar die in Westerse landen wordt gehanteerd.

In Nederland startte het feest dit jaar op donderdag 30 juli en duurde tot maandag. In veel islamitische landen zijn drie nationale feestdagen aangekondigd.

Wereldwijd vieren anderhalf miljard moslims het Offerfeest. Honderdduizenden moslims komen bijeen in de Saoedische stad Mekka. Nederland telt bijna een miljoen moslims die deze dagen het feest vierden.