Een bijzonder beeld in de sporthal van De Braken: moslims nemen deel aan het ochtendgebed, het begin van het Offerfeest, dat drie dagen duurt. Moskee Al-Fath kan dit aantal gelovigen niet herbergen en nu, met de anderhalvemetermaatregel, al helemaal niet. (Foto: Albert Stolwijk).
Een bijzonder beeld in de sporthal van De Braken: moslims nemen deel aan het ochtendgebed, het begin van het Offerfeest, dat drie dagen duurt. Moskee Al-Fath kan dit aantal gelovigen niet herbergen en nu, met de anderhalvemetermaatregel, al helemaal niet. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

BOXTELSE MAROKKAANSE MOSLIMS WIJKEN UIT NAAR SPORTCOMPLEX VOOR OFFERFEEST

Reciterende stemmen vullen De Braken


Jan Hermens

Devoot buigen zo'n 160 moslimmannen het hoofd, hun stemmen reciteren een gebed. Waar normaal gesproken het geluid weerklinkt van hijgende sporters, vult nu de welluidende stem van een imam de ruimte. Het Offerfeest begint deze vrijdag met een ochtendgebed. Dat vindt plaats in sportcomplex De Braken, want de Marokkaanse moskee Al-Fath in Boxtel is te klein vanwege de coronamaatregelen.

De organisatie is gestroomlijnd en verloopt soepel. Buiten vangen vrijwilligers de gelovigen op. De bezoekers melden zich aan, ontsmetten hun handen en nemen op anderhalve meter van elkaar op hun gebedskleedje plaats in de sporthal. Driss Ismaili Alaoui, secretaris van de moskee Al-Fath, legt uit: ,,We hebben de vloer van stickers voorzien, zodat iedereen weet waar hij kan gaan zitten. Op anderhalve meter van elkaar en niet minder. Dat was nog een heel karwei."

De secretaris is tevreden over het verloop van het ochtendgebed: ,,Iedereen heeft zich goed aan de richtlijnen gehouden. Er zijn geen handen geschud, de onderlinge afstand is intact gebleven. Was er geen coronacrisis geweest, dan hadden de mensen elkaar na afloop begroet, omhelsd en een gezegend Offerfeest gewenst. Dat was er nu niet bij, helaas."

SCHAPEN SLACHTEN

,,We hielden rekening met 250 mensen", aldus Ismaili Alaoui. ,,Ik schat in dat er ongeveer 180 gelovigen geweest zijn, merendeels mannen en een kleine twintig vrouwen." Die bevonden zich in dezelfde ruimte, gescheiden door een scherm.

Na het gebed vertrekken de aanwezigen naar huis, om daar in besloten kring het religieuze feest te vervolgen, onder andere met het nuttigen van schapenvlees. Toch zal dat niet bij alle moslims voorgeschoteld worden. Schapenvlees is immers moeilijk verkrijgbaar dit jaar, licht moskeevoorzitter Youssef el Kourdi toe: ,,Enerzijds omdat het Offerfeest vroeg valt en lammeren minimaal zes maanden oud moeten zijn voordat ze geslacht mogen worden. Anderzijds ondervinden slachterijen veel hinder van de coronamaatregelen."

VRIJDAGGEBED

De Boxtelse moslims, verbonden aan de Marokkaanse moskee, weken vanwege ruimtegebrek uit naar De Braken. Daar zouden ze wel vaker hun vrijdaggebed willen houden, maar in de praktijk blijkt dat lastig. De sporthal is echter na een tijdelijke sluiting weer als zodanig in gebruik en dat betekent dat vrijwilligers elke week pas laat in de avond zouden kunnen starten met het bestickeren van de vloer. ,,Dat is geen doen. We hebben dat gisteravond voor het Offerfeest wel gedaan, maar we waren pas ruim na middernacht klaar", aldus Ismaili Alaoui.

MOSKEE TE KLEIN...

Hij geeft aan dat de moskee op Hoogheem te klein is geworden. Onder andere door de toestroom van vluchtelingen uit islamitische landen. ,,Zij spreken vaak Arabisch en voelen zich thuis in het gebedshuis. Daarnaast is onze eigen gemeenschap ook gegroeid. In deze coronaperiode, met de anderhalvemetermaatregel, schiet de ruimte helemaal tekort. We kunnen nu slechts zo'n veertig mensen herbergen. Vooral voor het vrijdaggebed zouden we graag gebruikmaken van een grote zaal."

Het bestuur van de moskee bestudeert mogelijkheden voor uitbreiding van het gebouw. Concrete plannen voor een aanpassing zijn er nog niet. ,,Maar we denken wel na over een oplossing, want de behoefte aan extra ruimte is er zeker", besluit Ismaili Alaoui.


pq Een bijzonder beeld in de sporthal De Braken: veelal gehuld in traditionele abaya's of djellaba's rolden moslims vrijdag hun gebedskleed uit bij het begin van het driedaagse Offerfeest. De opstelling is niet toevallig gekozen. De gelovigen zijn met hun gezicht gericht naar het zuidoosten, naar de heilige stad Mekka. (Foto: Albert Stolwijk).

December 1992: de bouw van de gezamenlijke moskee voor de Marokkaanse en Turkse gemeenschap op Hoogheem is bijna klaar. Het gebouw werd ontworpen door de vorig jaar overleden architect Hans van Stekelenburg. (Archieffoto: Piet van Oers).
Offerfeest moskee Al-Fath in sporthal De Braken
Een inval-imam leidde de gebedsochtend waarmee het Offerfeest in Boxtel van start ging.
Onder meer door toestroom van vluchtelingen uit islamitische landen, is moskee op Hoogheem te klein om alle gelovigen onderdank te bieden. Zéker  met de anderhalvemeterregels. Het gebedshuis bestaat uit twee delen: Mevlana, waar de Turkse moslims samenkomen en Al-Fath, voor de Marrokaanse islamieten. (Foto: Henk van Weert).