Artist impression van de dino's die een plekje moeten krijgen op de rotonde Dukaat. (Illustratie: gemeente Boxtel).
Artist impression van de dino's die een plekje moeten krijgen op de rotonde Dukaat. (Illustratie: gemeente Boxtel). Foto: Gemeente Boxtel

RECHTBANK DOET 13 AUGUSTUS UITSPRAAK

OM eist 5 jaar cel voor Boxtelse pedoseksueel


HENK VAN WEERT

Een 66-jarige Boxtelaar hoorde vorige week een celstraf van vijf jaar en tbs met voorwaarden tegen zich eisen voor de rechtbank in 's-Hertogenbosch. Vanaf 2013 tot in de zomer van vorig jaar zou hij ontucht hebben gepleegd met in elk geval vijf kinderen, meldde Brabants Dagblad donderdagmiddag.

De man moet niet alleen achter de tralies, maar hij dient zich ook te laten behandelen in een kliniek, vindt de officier van justitie. Die houdt er rekening mee dat de verdachte - bij wie ook kinderporno is aangetroffen - wellicht al twintig jaar seksueel misbruik maakt van minderjarigen. De man zou nooit meer in Boxtel mogen komen, aldus het Openbaar Ministerie.

Tijdens de rechtszaak werden foto's getoond van ontuchtige handelingen met (slapende) kinderen. Ook kwamen moeders van slachtoffertjes aan het woord. Deskundigen omschrijven de Boxtelaar als een pedofiel: de verdachte gaf aan mee te willen werken aan een onderzoek. De rechtbank doet volgende week uitspraak.

VIA VOEDSELBANK

De verdachte was onder meer vrijwilliger bij de plaatselijke Vincentiusvereniging en de Voedselbank. Via die laatste organisatie probeerde hij in contact te komen met kinderen, onder meer door ijsjes uit te delen en hen bij hem thuis uit te nodigen. Het bestuur van de Voedselbank wilde deze week niet inhoudelijk reageren. Dat heeft onder meer te maken met de commotie rond de onlangs vertrokken voorzitter. Op nog meer negatieve publiciteit zit de organisatie niet te wachten, meldde een woordvoerder.


BEROEPSTERMIJN DUURT ZES WEKEN

Boxtel wijst bezwaar tegen dino's op Dukaat af

HENK VAN WEERT

Het bezwaar tegen de plaatsing van replica's van twee dinosaurussen op de rotonde Dukaat is door de gemeente Boxtel afgewezen. Dat heeft de bezwaarmaker vorige week donderdag schriftelijk te horen gekregen. Dat was op de dag dat deze krant over het uitblijven van de plaatsing publiceerde.

Getipt door een lid informeerde de redactie naar de status van de in januari gepubliceerde vergunning voor de plaatsing van twee Europasaurussen nabij het politiebureau aan de Bosscheweg. De bezwaartermijn van zes weken was immers al lang verlopen. Net als de daarop volgende anderhalve maand om tegen een eventuele afwijzing van het bezwaar in beroep te gaan.

Door de coronacrisis kon echter geen hoorzitting van de bezwaarcommissie plaatsvinden. Daarom werd met wederzijdse instemming besloten het bezwaar schriftelijk af te handelen, meldde een woordvoerder van het gemeentebestuur vorige week. Daarbij werd de oorspronkelijke bezwaartermijn volgens hem wel verlengd.

Het lijkt er verdacht veel op dat de vraag die Brabants Centrum stelde, de gemeente wakker schudde zodat alsnog de brief is verstuurd waarin de bezwaarmaker nul op het rekest kreeg. Daarmee is de kous overigens nog niet af. De bewuste inwoner heeft immers nu nog zes weken de tijd om tegen de afwijzing in beroep te gaan.

Afbeelding