Peter van Oosterhout maakt een beugel voor een dinobot. (Foto: Gerard Schalkx).
Peter van Oosterhout maakt een beugel voor een dinobot. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

METALEN FRAME VOOR DIPLODOCUS KIRBY IN DE MAAK

Vrijwilligers bouwen samen skelet op


Jan Hermens

Vrijwilligers construeren in de nieuwe dino-hotspot van het Oertijdmuseum een metalen frame. Dat dient om Kirby's botten aan te bevestigen. Driehonderd zijn het er en daarmee is het originele skelet van de diplodocus grotendeels compleet. De overige vijftig worden nagemaakt, zodat na het opbouwen een volledig geraamte op ware grootte te zien is.

Na ruim twee jaar prepareren, een karwei dat ruim 20.000 manuren kostte, legde een groep vrijwilligers eind juni alle botten van Kirby uit in een zandbed om te inventariseren welke knoken er nog ontbraken en hoe groot de dino in volle glorie is. Dat was nog een hele puzzel. Alle fragmenten waren genummerd en moesten op de juiste plek terechtkomen.

ZORGVULDIG

Sinds kort wordt aan de opstelling van het skelet gewerkt in de dino-hotspot, die nog maar pas geleden gebouwd is. Peter van Oosterhout is een van de vrijwilligers. Hij last beugels waar de botten precies in passen, zodat ze ook nog uitneembaar zijn. Directeur René Fraaije van het Oertijdmuseum: ,,Ik schat in dat de werkzaamheden ongeveer een jaar duren. Bezoekers kunnen de voortgang dagelijks komen bekijken." Dat was ook het geval toen de versteende botten geprepareerd werden. Die kwamen namelijk niet kant en klaar uit de grond, maar gevat in steen die zorgvuldig verwijderd moest worden.

NAMAKEN

Kirby, in de jaren negentig van de vorige eeuw gevonden in de Verenigde Staten, is voor ongeveer 70 procent compleet. Fraaije: ,,We kunnen aan de hand van een diplodocus die elders staat, botten namaken. Het is zelfs mogelijk om met een 3D-printer vanaf een foto knekels van het gewenste formaat te printen." Het Oertijdmuseum laat dit ook wel eens doen. ,,Zo'n apparaat zou ik best in de werkplaats willen hebben."


q Peter van Oosterhout maakt een beugel voor een dinobot. (Foto: Gerard Schalkx).