Op rotonde Dukaat bij het politiebureau wil de gemeente Boxtel twee replica's van dinosaurussen laten plaatsen. (Foto: Albert Stolwijk).
Op rotonde Dukaat bij het politiebureau wil de gemeente Boxtel twee replica's van dinosaurussen laten plaatsen. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

BEZWAAR TEGEN PLAATSING REPLICA'S

Dino's rotonde Dukaat laten op zich wachten


HENK VAN WEERT

Evert van Eldonk genoot met zijn echtgenote Melitta vorige week van een mooie zomeravond. Vanaf zijn balkon van zijn woning aan de Dukaat kijkt hij uit op de gelijknamige rotonde, waar het groen welig tiert. Waar blijven eigenlijk die Europasaurussen, waarvoor de gemeente Boxtel in januari al een vergunning afkondigde, vroeg het tweetal zich af. Het blijkt dat zich een bezwaarmaker heeft gemeld...

De replica's liggen - net als de afgelopen twee jaar - opgeslagen bij het Oertijdmuseum, een eindje verderop aan de Bosscheweg, meldt directeur René Fraaije. Enkele weken nadat de gemeente publiceerde zichzelf een vergunning te hebben verleend voor plaatsing, kreeg hij te horen dat zich een bezwaarmaker had aangediend. ,,Sindsdien is het stil", zegt Fraaije.

KUNSTSTOF LANGNEKKEN

In september vorig jaar lanceerde de gemeente het plan om kunststof imitaties van de twee prehistorische langnekken op de rotonde Dukaat te plaatsen. In januari van dit jaar werd de vergunningsverlening gepubliceerd waartegen bezwaar is aangetekend. Normaal neemt zo'n procedure zes weken in beslag, waarna vervolgens ook nog eens een beroepstermijn van zes weken volgt. Uiterlijk eind april hadden de twee dino's dan ook geplaatst kunnen worden, mits het bezwaar niet ontvankelijk zou zijn verklaard.

Ondanks dat het nu eind juli is, geeft de woordvoerder aan dat inmiddels wel een beslissing is genomen, maar dat de bezwaarmaker daarover nog niet is geïnformeerd. ,,En we vinden het niet chique als die persoon ons besluit uit de krant moet lezen. Daarom doen we er nog geen uitspraak over." Wel geeft de voorlichter aan dat de beroepstermijn nog niet is ingegaan.

,,Gelet op alle maatregelen ter bestrijding van het Covid-19-virus besloot het college van B en W met ingang van 16 maart alle hoorzittingen op te schorten. Alle partijen hebben ingestemd met de schriftelijke behandeling van het bezwaarschrift. Hierdoor werd de beslistermijn enige tijd opgeschort", verduidelijkt de zegsman.

ONBEGRIJPELIJK

Van Eldonk reageerde gisteren verbaasd toen hij van de redactie hoorde dat een bezwaarmaker de vertraging veroorzaakt. ,,Onbegrijpelijk dat iemand hier tegen kan zijn. In mijn ogen is een verfraaiing van de noordelijke entree op deze plek geen overbodige luxe..."



q Op rotonde Dukaat bij het politiebureau wil de gemeente Boxtel twee replica's van dinosaurussen laten plaatsen. (Foto: Albert Stolwijk).


qq Impressie van hoe rotonde Dukaat eruit komt te zien als beide Europasaurussen er een plekje hebben gevonden. (Illustratie: gemeente Boxtel).

Afbeelding