Tot dusverre 47 doden meer in gemeente Boxtel dan in 2019


JAN HERMENS

Hoeveel slachtoffers het coronavirus in de gemeente Boxtel tot dusverre precies geëist heeft, is niet bekend. Niet iedere overledene was op Covid-19 getest. Wel blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat hier tot en met week 28 meer mensen overleden dan in dezelfde periode vorig jaar: 47 om precies te zijn.

Stierven er in 2019 tot 13 juli 175 mensen, dit jaar waren dat er 222. Het CBS geeft aan dat er tot op heden 134 coronabesmettingen in Boxtel zijn geregistreerd, 24 patiënten belandden in het ziekenhuis en van 26 zieken is vastgesteld dat zij aan corona zijn overleden.

Dat zijn de officiële cijfers, maar feitelijk zullen meer doden zijn gevallen. Volgens een nieuwe berekening zijn naast elke tien geregistreerde corona-doden tussen de vijf en tien mensen aan Covid-19 bezweken die niet geregistreerd werden. Dat zou betekenen dat in deze gemeente zo'n vijftig mensen aan corona overleden.

TWEE PIEKMOMENTEN

De laatste volle week van maart en die daarna laten de hoogste sterftecijfers zien, ze telden allebei negentien overledenen. De aanloop begon al een week eerder, met twaalf gestorvenen. Het cijfer vlakt na begin april wat af, om in de laatste drie weken van mei weer te pieken. Toen overleden er in de gemeente Boxtel 38 mensen. Deze stijging valt, waarschijnlijk niet toevallig, samen met de corona-uitbraak in zorgcentrum De Vlaswiek in Liempde. De eerste piek houdt mogelijk verband met de besmettingen in het Wereldhuis aan de Achterberghstraat.