Selissenwal kent veel jonge mantelzorgers


Niet alleen volwassenen verlenen mantelzorg, ook jongeren geven ondersteuning aan een hulpbehoevende naaste. In Boxtel zijn vooral in de wijk Selissenwal meer jongeren mantelzorger dan elders in het dorp of zelfs de gemeente.

De Jeugdmonitor van GGD Hart voor Brabant geeft aan dat 22 procent van de jongeren tussen de twaalf en negentien jaar in Selissenwal structureel een zieke helpt. Dat percentage is opvallend hoog. Over de hele gemeente genomen is namelijk 9 procent van de respondenten mantelzorger. In Liempde en Munsel/Selissen geldt dit zelfs voor slechts 5 procent van de jeugd. Dit kan betekenen dat het aantal hulpbehoevenden in die wijken lager ligt, of dat er meer zorg wordt ingekocht.

Die laatste optie lijkt niet onwaarschijnlijk, want in Liempde en Munsel/Selissen heeft volgens de ondervraagde jongeren het kleinste aantal gezinnen moeite met rondkomen. Respectievelijk 1 en 4 procent. Daarmee duiken dit dorp en deze wijken ruim onder het Boxtelse gemiddelde van 7 procent. In Selissenwal heeft 18 procent van de gezinnen moeite de eindjes aan elkaar te knopen, zo blijkt uit het rapport van de GGD.


Kort nieuws

Muzikanten

Kunstcafé Coupé is op zoek naar amateurmuzikanten (alleen of met een groep) die klassiek, jazz, soul, chansons, blues, of andere rustige popmuziek spelen en/of zingen. Het etablissement aan de Stationsstraat in Boxtel biedt op zondagen tussen 14.30 en 17.00 uur de mogelijkheid om muziek te komen maken. Aanmelden kan via: welkom@kunstcafecoupe.nl.

Voorlezen

Bibliotheek Babel houdt voorleesuurtjes op buitenlocaties. In Boxtel kunnen kinderen voor een mooi verhaal dinsdag 11 augustus vanaf 11.00 uur terecht bij de Kinderboerderij aan het Apollopad.