default
default Foto: Albert Stolwijk

VOORAL ONDERNEMERS BEDRIJVENTERREIN LADONK MAKEN GEBRUIK VAN SUBSIDIES UIT NOW-REGELING

Boxtelse bedrijven ontvangen 8,4 miljoen euro overheidssteun

RENS VAN DEN ELSEN

Van lokale horecazaak tot internationale leverancier van trampolines. Uiteenlopende bedrijven uit de gemeente Boxtel vroegen de afgelopen maanden financiële steun aan bij het Rijk via de zogeheten NOW-regeling. Het uitbreken van de coronacrisis en de daaraan gekoppelde maatregelen hebben ook in deze regio een flinke rem op de economische groei gezet. In totaal werd er 8.442.265 miljoen euro uitgekeerd aan Boxtelse ondernemers.

Uitkeringsinstantie UWV maakte onlangs het overzicht van de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) bekend. De compensatie is in het leven geroepen om ondernemers te ondersteunen die door de coronacrisis hun omzet met minstens 20 procent terug zagen lopen. De overheid vergoedt hierbij maximaal 90 procent van de loonkosten.

In het overzicht staan alle bedrijven in Nederland die hun subsidieaanvraag goedgekeurd zagen, inclusief de ontvangen bedragen tot op de euro nauwkeurig. De lijst is op verzoek van het ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid openbaar gemaakt omdat het hier om publiek geld gaat. Het gaat om een voorlopig overzicht. Want als blijkt dat de omzetdaling in de afgelopen vier maanden toch meeviel, moet een deel van het ontvangen bedrag terugbetaald worden. Later dit jaar volgt een definitief overzicht.

MEERDERE BV'S

Verreweg het meeste geld ging, logischerwijs, naar ondernemers op bedrijventerrein Ladonk. Zo heeft Guts Installatietechniek 612.666 euro ontvangen. ELI Play, een internationaal bedrijf dat onder meer trampolines maakt en gevestigd is aan de Korenmolen, kreeg 492.819 euro. Maar ook organisaties die op een lokaler niveau opereren, kregen in enkele gevallen een flink bedrag bijgeschreven op hun bankrekening. Zo ontvingen de Liempdse taxicentrales De Meierij en Van Kronenburg respectievelijk 314.769 en 216.375 euro.

Op de lijst van het UWV staan ook enkele ondernemers die verschillende BV's hebben aangemeld. Zoals bijvoorbeeld International Tools Boxtel (ITB), dat met drie aparte bedrijfstakken in het overzicht voorkomt. Daarmee ontving de onderneming in totaal 774.729 euro. Het gaat dan om verschillende bedrijven met binnen elke organisatie een eigen omzet en ander personeel.

HORECA

In de eerste maanden van de coronacrisis schreven vooral horecabedrijven rode cijfers in hun kasboek. Toen op zondag 15 maart met onmiddellijke ingang de deuren op last van de landelijke overheid voor minstens drie weken dicht moesten, sloeg bij veel uitbaters lichte paniek toe. Ook in de gemeente Boxtel. Veel cafés en restaurants maakten dan ook dankbaar gebruik van de NOW-regeling. Zo mocht Montimar, onderdeel van een restaurantketen, 74.025 euro bijschrijven en 't Essche Trefpunt 840 euro. Maar ook de Markthoreca, zoals cafés Becoloth, 't Hart van Boxtel en Le Temps Perdu vroegen om steun.

Uiteraard zijn er ook organisaties en verenigingen bij die een meer bescheiden Rijksbijdrage tegemoet mochten zien. Zorgboerderij en groepsaccommodatie De Heesemanshoeve ontving 450 euro. Niet veel, maar eigenaar Toine Graft is er blij mee. Al lost het de problemen op lange termijn niet op: ,,We hebben het moeilijk, nog steeds krijgen we afmeldingen binnen die voor later dit jaar gereserveerd stonden. Ik lig er soms nachten wakker van. Maar alle kleine beetjes helpen."

Onder de ontvangers is ook het Oertijdmuseum. Met 56.448 euro kan het populaire Boxtelse uitje overleven, geeft directeur René Fraaije aan. Hij heeft vertrouwen in de toekomst, ook al is die nu nog onzeker: ,,Sinds we weer bezoekers mogen ontvangen, is de situatie verbeterd. Het is nu redelijk rooskleurig.”

NOW-REGELING 2.0

Als we ook Esch en Gemonde in de lijst erbij betrekken, komt het totaal op 8.848.564 miljoen euro. Alleen in Lennisheuvel zijn geen ondernemers die steun hebben ontvangen. Maar sinds 6 juli is de inschrijving voor de tweede NOW-regeling van start gegaan. Tot eind augustus kunnen bedrijven zich hier voor aanmelden. Uiterlijk begin oktober horen zij dan of hun aanvraag is goedgekeurd en ontvangen zij de bijdrage.

Voor alle aanvragers geldt dat het slechts een druppel op een gloeiende plaat is. Nog steeds voelen veel bedrijven de gevolgen van de crisis, vooral in de horeca- en entertainmentbranche. Ondanks de overheidssteun, lijkt het een kwestie van tijd voor bedrijven alsnog omvallen.

Dat ondervond Funke Antennes aan Boseind op Ladonk aan den lijve. De financiële injectie van bijna zestigduizend euro bood geen soelaas, want in mei ging de zaak alsnog failliet. Corona deed Funke de das om. De overheid kan het geschonken bedrag dan terugvorderen via de inboedel, maar dit blijkt in de praktijk vaak lastig...



p Veel ondernemers op bedrijventerrein Ladonk hebben de afgelopen maanden een aanvraag gedaan voor de NOW-regeling. (Foto: Albert Stolwijk).