De Kloosterhof in Liempde, ooit gebouwd als Sint-Albertusklooster, staat momenteel leeg in afwachting van een verbouwing. (Foto: Pål Jansen).
De Kloosterhof in Liempde, ooit gebouwd als Sint-Albertusklooster, staat momenteel leeg in afwachting van een verbouwing. (Foto: Pål Jansen). Foto: Pål Jansen

WOONSTICHTING JOOST PAST BOUWPLAN AAN

Kloosterhof Liempde wordt toch voor starters


HENK VAN WEERT

Het plan om in het leegstaande appartementencomplex Kloosterhof in Liempde zorgwoningen te realiseren is van de baan. Dat maakte woonstichting Joost gisteren bekend. De coronacrisis blijkt de rechtstreekse aanleiding. Zorggroep Elde Maasduinen (ZGEM) die er hulpbehoevende ouderen wilde huisvesten, ziet dat de vraag van deze doelgroep drastisch gekelderd is. En dus komen de woningen beschikbaar voor starters.

Aanvankelijk wilde Joost de twaalf bestaande appartementen verbouwen tot acht wat grotere woningen. In februari maakte de woonstichting echter bekend dat dit plan te gecompliceerd en daardoor financieel onhaalbaar was.

Na overleg met ZGEM koos Joost ervoor om er zorgappartementen van te maken. Door de coronapandemie, die bij de zorgorganisatie met name veel slachtoffers eiste in het Wereldhuis (Boxtel) en De Vlaswiek (Liempde), is de situatie echter fors gewijzigd.

,,De vraag naar verpleegplaatsen is afgenomen", stelt een woordvoerder van Joost. Bovendien is er volgens haar onder Liempdse ouderen nauwelijks behoefte aan kleine appartementen met een slaapkamer. De bestaande woningen in De Kloosterhof hebben een oppervlak dat varieert van 35 tot 48 vierkante meter.

Bij de keuze voor zorgappartementen was begin dit jaar al de kritische vraag te horen waarom Joost er geen starters op de woningmarkt ging huisvesten. Er was in Liempde behoefte aan woonruimte voor jongeren met een laag inkomen, maar daarvoor was De Kloosterhof niet geschikt, vond Joost destijds. Nu richt de woonstichting zich toch op starters op de woningmarkt. Na renovatie worden ze in eerste instantie aan hen verhuurd. Maar tijdens de verbouwing wordt wel rekening gehouden met verhuur aan ouderen in de toekomst. Zo worden drempels verwijderd en bredere gangen gemaakt.

WONEN OP ZOLDER

Na de zomervakantie start aannemingsbedrijf Knaapen uit Son met de renovatie die naar verwachting twee tot drie maanden in beslag neemt. Daarnaast wil Joost de zolderverdieping van De Kloosterhof verbouwen tot twee extra sociale huurappartementen. Daarvoor is deze week bij de gemeente Boxtel een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. Het bestemmingsplan moet gewijzigd worden van maatschappelijk naar wonen.


t De Kloosterhof in Liempde, ooit gebouwd als Sint-Albertusklooster, staat momenteel leeg in afwachting van een verbouwing. (Foto: Pål Jansen).


APPARTEMENTEN IN VOORMALIGE KERK

Koopprijzen en indeling van Sacre Coeur bekend

HENK VAN WEERT

De projectontwikkelaars van Sacre Coeur, de voormalige Heilig Hartkerk aan de Baroniestraat in Boxtel, hebben deze maand buurtbewoners en andere belangstellenden een nieuwsbrief met de laatste informatie over het bouwplan gestuurd. Op de website zijn inmiddels de koopprijzen bekendgemaakt en is via fraaie grafische weergaven gedetailleerd de indeling van de twintig appartementen te zien.

Vastgoedondernemer Michel de Groot uit Waalre en zijn partner Melanie Huijberts spreken de hoop uit dat binnen nu en enkele weken de omgevingsvergunning ter inzage kan worden gelegd door de gemeente Boxtel. ,,Deze week wordt bekeken of bijvoorbeeld de welstands- of monumentencommissie nog iets van het bouwplan moet vinden. We hebben alles gedaan wat is vereist", zegt De Groot.

Een gemeentewoordvoerder meldt dat de 'uitgebreide procedure' voor de aangevraagde omgevingsvergunning nog loopt. Op de vraag hoeveel tijd die procedure in beslag neemt, kwam geen antwoord.

Hij beseft dat met de ter inzagelegging de procedure nog niet doorlopen is. ,,Tot op het laatste moment kunnen natuurlijk mensen bezwaren indienen. Maar we hopen dat dit niet gebeurt." De ondernemer geeft aan zoveel mogelijk belanghebbenden betrokken te hebben bij zijn planontwikkeling.

WOONOPPERVLAK

In het monumentale neogotische kerkgebouw, geopend in 1901, worden twintig appartementen gerealiseerd, waarvan drie lofts en een penthouse. Het woonoppervlakte varieert van zo'n honderd tot 225 vierkante meter. Daarnaast wordt de sacristie omgevormd tot een stadsvilla met een woonoppervlak van tweehonderd vierkante meter. De verkoopprijzen lopen uiteen van 387.500 tot 830.00 euro.


Meer informatie: www.sacrecoeur.nl.


q Artist impression van de trappartij die in de voormalige Heilig Hartkerk moet verrijzen.

Artist impression van de trappartij die in de voormalige Heilig Hartkerk moet verrijzen.