Afbeelding
Foto: Peter de Koning

HERTEN FLOREREN IN GROENE WOUD

Bronstexcursies beginnen aan eind van zomer

Jan Hermens

Als in de bronsttijd hormonen opspelen, is het burlen van de edelherten van verre te horen. Soms slaat de vlam in de pan en kletteren twee rivalen met de geweien tegen elkaar. Komend najaar worden tijdens de paringsperiode excursies gehouden in Het Groene Woud, waar deze grootste wilde landzoogdieren van Nederland sinds drie jaar leven.

In 2017werden dertien edelherten uitgezet in de natuurgebieden De Scheeken en De Mortelen, onderdeel van nationaal landschap Het Groene Woud. ,,De kudde floreert", weet Arjen Simons, medewerker van Brabants Landschap. ,,Het exacte aantal weet ik niet, maar volgens mij telt de roedel nu circa 35 dieren. Met de aanleg van het ecoduct over het spoor tussen Boxtel en Eindhoven is hun leefgebied vergroot tot 350 hectare. De natuurbrug is nu nog niet toegankelijk voor de edelherten, maar binnenkort wordt een deel van de omheining van hun huidige habitat verwijderd, zodat ze het ecoduct kunnen oversteken."

De medewerkers van ARK Natuurontwikkeling en Brabants Landschap houden het effect van de grazers op het landschap in de gaten. Simons: ,,Ze creƫren open plekken in het bos en zorgen door hun specifieke wijze van begrazing voor een gevarieerde overgang van bos naar grasland."

Het leefgebied is nu ruim genoeg voor de edelherten, maar mocht de roedel uit zijn jasje dreigen te groeien, dan kijken de natuurorganisaties naar een eventuele gebiedsuitbreiding, legt Simons uit. ,,Als het nodig is, komt afschot aan de orde, maar daar is nu geen sprake van."

AANMELDEN BRONSTEXCURSIE

Tijdens de bronstperiode, die zo ongeveer in september begint, laten edelherten zich makkelijker zien dan gebruikelijk. Simons: ,,Hun focus ligt dan op de voortplanting, waardoor ze hun omgeving wat uit het oog verliezen." Daarom worden van 16 september tot 18 oktober 's avonds of in de vroege ochtend excursies gehouden onder leiding van natuurgidsen. Mensen die de bronst van de imposante bruine bosbewoners van dichtbij willen meemaken, kunnen zich vanaf vrijdag 28 augustus 12.00 uur aanmelden via de website www.liempdsenherd.nl. Deelname kost 9,50 euro per persoon. Meer informatie over de edelherten is te vinden op de website www.edelherteninhetgroenewoud.nl. (Foto: Peter de Koning, 2017).