Zendmast bij de telefooncentrale van KPN op het Breukelsplein.
Zendmast bij de telefooncentrale van KPN op het Breukelsplein. Foto: Henk van Weert

'OOK SLIMME VERKEERSLICHTEN PROFITEREN'

5G-netwerk verbetert digitale dienstverlening

Het 5G-netwerk van T-Mobile Nederland is sinds dinsdag ook in Boxtel beschikbaar. Inwoners en bedrijven van de gemeente krijgen deze dagen toegang tot de ongekende digitale mogelijkheden, meldt de provider. ,,Zodat lokale ondernemers verder kunnen innoveren en inwoners nog meer uit hun smartphone of tablet kunnen halen."

Boxtel is bezig zijn verkeersregelinstallaties te vernieuwen. Zo werden begin juni nieuwe stoplichten geplaatst op de kruising van de Bosscheweg met de Vicaris Van Alphenlaan/Mgr. Wilmerstraat. Het verkeer moet daardoor beter doorstromen. De installatie 'leert' dankzij verfijnde techniek zelf ook bij, zodat bij grote drukte de weggebruikers sneller over kunnen steken. Auto's hoeven nu ook niet meer te wachten tot het systeem zijn vaste 'rondje' heeft gemaakt. Als er nergens andere wagens staan, springt het stoplicht snel op groen. Het registreert zelf dat er geen andere voertuigen zijn.

SMART CITIES

5G biedt mogelijkheden voor slimmere steden en dorpen (smart cities) in Nederland, waar alle inwoners, lokale ondernemers en organisaties profijt van kunnen hebben. Door veel gemeenten is daarom reikhalzend uitgekeken naar de ontwikkeling van smart cities, stelt T-Mobile. De provider wijst daarbij ook naar de slimme verkeerslichten die zorgen voor een betere verkeersdoorstroming tijdens spitsuren en zo bijvoorbeeld ambulances en politie helpen sneller op locatie te zijn.

NETWERKTOEGANG

Boxtel stapt, samen met het grootste gedeelte van Nederland, in een nieuwe fase van mobiel internet. Een ontwikkeling waar de afgelopen jaren veel over gesproken is. De 5G-technologie neemt Nederland mee naar een toekomst van ongekende mogelijkheden. Eind 2020 is het 5G-netwerk van T-Mobile landelijk dekkend.

Een dezer dagen krijgen T-Mobile-klanten met een Unlimited- en Unlimited Plus-abonnement en een geschikt 5G-toestel automatisch toegang tot het nieuwe netwerk. Gebruikers met een Go-abonnement zonder Unlimited kunnen 5G-toegang als optie toevoegen.



p Telecomzendmast bij de telefooncentrale van KPN op het Breukelsplein in Boxtel. (Foto: Henk van Weert).


Belg Bouillet bespeelt beiaard Boxtelse basiliek

Mamma mia in een arrangement voor beiaard: hoe dat klinkt, horen Boxtelaren zondag 9 augustus, ergens tussen 16.00 en 17.00 uur. Dan geeft de Belg Thierry Bouillet een concert op het zwaarste en hoogst gelegen instrument van de gemeente: het carillon in de Sint-Petrustoren.

Stichting Kerkconcerten Boxtel organiseert het concert. Het is gratis, een vrije gift wordt op prijs gesteld. Luisteraars kunnen onderaan de toren hun trommelvliezen door de klanken van de klokken laten kietelen, of in de pastorietuin aan Duinendaal, waar stoelen klaarstaan.

Bouillet heeft een gevarieerd programma voorbereid, met onder andere de klassiekers Ne Me Quitte Pas van Jacques Brel, Somewhere My Love van Maurice Jarre en Strangers in the Night van Frank Sinatra. De musicus bewijst met zijn gevarieerde setlist dat een goede bespeler composities in alle stijlen aan de beiaard kan ontlokken.


Ierse sessie

Song for Ireland en andere ballades klinken zondag 16 augustus vanaf 13.30 uur onder de overkapping van bed & breakfast In Den Boogert, Oude Boomgaard 3 in Boxtel. Het is de eerste Ierse sessie sinds lange tijd. Muzikanten die een instrument bespelen zoals gitaar, viool of accordeon mogen gerust aanhaken en meedoen. Uiteraard houdt de organisatie zich aan alle coronamaatregelen. De toegang is gratis.