Willem Tinnenbroek demonstreert zijn nieuwe sportrolstoel. Deze week heeft hij zijn indoor hockeytrainingen hervat.
Willem Tinnenbroek demonstreert zijn nieuwe sportrolstoel. Deze week heeft hij zijn indoor hockeytrainingen hervat. Foto: Albert Stolwijk

What's Up, Willem?

Via onder meer een inzamelingsactie van Bosch Wijnkopers heeft de veertienjarige Willem Tinnenbroek uit Boxtel afgelopen week een bijna nieuwe sportrolstoel in gebruik genomen. Hij is dolblij dat hij eindelijk weer naar de indoor hockeytrainingen in Eindhoven kan.

Waarom had je een andere rolstoel nodig, Willem? ,,Nou, de motor van mijn oude raakte steeds oververhit tijdens wedstrijden en trainingen."

Zo'n apparaat is nogal prijzig natuurlijk? ,,Een splinternieuwe kost al gauw zo'n 20.000 euro. Daarom was ik eind vorig jaar zo blij met de inzamelingsactie van Mieke en Hans Bosch." Ook werden diverse fondsen en bedrijven aangeschreven. Desondanks bleek door de coronacrisis het einddoel niet haalbaar en werden de ambities bijgesteld, vertelt Amber, Willems moeder. Er werd gezocht naar een tweedehandse rolstoel.

Is er volop aanbod van gebruikte rolstoelen? ,,Nee, dat valt vies tegen. Maar gelukkig kwamen we er een op het spoor van iemand die stopte met rolstoelhockey. We konden zijn rolstoel overnemen en ik ben er maar wát happy mee. Blauw-metallic én turbotwist-motoren! De vorige gebruiker had een goede smaak", glundert Willem. ,,Hij gaat echt hard; wel zestien kilometer per uur", roept hij tijdens een demonstratie. ,,Maar er zit een begrenzer op; tijdens de wedstrijd mag je maximaal vijftien kilometer rijden."

Waarom zit je in een rolstoel, Willem? De jongen slaat zijn vingers achterstevoren dubbel op de bovenkant van zijn hand. ,,Kijk, ik heb heel slappe spieren. Bovendien heb ik een stofwisselingsziekte en ben ik heel snel moe. Ik ben alle mensen en bedrijven die geld gedoneerd hebben, heel erg dankbaar!"

De gemotoriseerde sportrolstoel is mede bekostigd uit de actie Dubbel Schenken. Die hielden Mieke en Hans Bosch eind vorig jaar, vlak voordat zij na veertig jaar hun wijnhandel overdroegen aan dochter Pien. Een deel van de opbrengst van de wijnverkoop in de feestmaanden kwam ten goede aan dit doel.


t Willem Tinnenbroek, die na de zomervakantie naar de tweede klas van de havo gaat op het Jacob-Roelandslyceum, demonstreert zijn nieuwe sportrolstoel. (Foto: Albert Stolwijk).