Afbeelding
Foto: Rens van den Elsen

ADMINISTRATIEVE ADRESWIJZIGING NODIG VOOR 21 WONINGEN ESCH

Nieuwe postcode vanwege herindeling

Riet van de Sande is een Esschenaar in hart en nieren, maar woont officieel in het dorp Haaren. Een stukje verderop in haar straat, Ruiting, loopt de grens tussen de twee dorpen. Nu vallen beide nog onder één gemeente, maar dat gaat vanaf 1 januari veranderen. Dus wordt haast gemaakt met het wijzigen van postcodes van enkele 'lastige' adressen.

RENS VAN DEN ELSEN

Bij de opsplitsing van de gemeente Haaren horen ook enkele kleine grenscorrecties. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat de postcode van Van de Sande wijzigt van 5076 (Haaren) in 5296 (Esch). En dat geldt voor nog drie andere gezinnen in dezelfde straat die van Haaren naar Esch 'verhuizen'. Daarnaast krijgen zeventien families die nu nog onder Esch horen, maar na de jaarwisseling bij Vught met een soortgelijke administratieve aanpassing te maken. Het gaat om woningen aan de Esschebaan, Oirbroekdreef en Overeind.

5076 WORDT 5296

Officieel kunnen de adressen pas na de opsplitsing van de gemeente Haaren worden gewijzigd, maar dat kan leiden dat de postcode 5076, van het dorp Haaren dus, straks ook in Esch c.q. de gemeente Boxtel is te vinden. Voor de zeventien woningen die naar Vught gaan, zou de Essche postcode blijven gelden. Dat is onwenselijk en daarom past de gemeente Haaren de adressen nu alvast aan.

Voor de betreffende bewoners betekent dit dat zij binnenkort hun adressen moeten laten aanpassen bij alle instanties. Niet alleen de plaatsnaam, maar dus ook de postcode. Allen zijn inmiddels per brief op de hoogte gesteld over de adreswijziging.

(DE) RUITING

Voor Van de Sande maakt het niet zoveel uit waar ze straks bij hoort: ,,Deze buurt is altijd naar Esch getrokken. En of ik nu naar Haaren, Vught of Boxtel moet, het is vanaf mijn huis allemaal precies vijf kilometer, dus qua afstand is het om het even", vertelt de bewoonster. Grinnikend: ,,De administratie? Die mogen de kinderen straks voor mij afhandelen, daar ben ik te oud voor."

Overigens verandert voor de ruim zeventig jaar oude dame niet alleen de postcode. Want in Haaren heet haar straat Ruiting, terwijl in Esch het lidwoord 'De' onderdeel vormt van de straatnaam. Je zou verwachten dat de administratieve aanpassing voor de postcode meteen wordt aangegreven om een eenduidige schrijfwijze in te voeren, maar niets is minder waar. De redactie vroeg zowel bij de gemeente Haaren als de gemeente Boxtel waarom zo'n aanpassing achterwege blijft. In beide gemeentehuizen moesten ze het antwoord schuldig blijven...



p Het bordje Ruiting duidt de dorpsgrens tussen Haaren en Esch aan en moet honderd meter verplaatst worden. Dit deel van de straat valt straks in de gemeente Boxtel en de naam wordt dan aangepast naar De Ruiting. (Foto's: Rens van den Elsen).



Op het weiland achter de boerderij van Riet van de Sande aan de Ruiting kwamen vroeger de grenzen van de dorpen Haaren, Esch en Boxtel bij elkaar.