Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

PALLETPALEIS SIERT 'SKYLINE' VAN ESCH AL JAREN, MAAR HET BOUWWERK VAN DIRK MOET NU TOCH VERDWIJNEN

Steeds kwam weer die vraag: 'Mag ie nog hoger?'

RENS VAN DEN ELSEN

,,Oh, wonen jullie daar bij die grote hut!" Het is een antwoord dat de ouders van Dirk van de Loo regelmatig te horen krijgen als zij vertellen dat ze aan De Ruiting in Haaren wonen, op de grens met Esch. Het is ook een bijzonder gezicht. Vanaf de straat valt het 7,5 meter hoge bouwwerk nogal op. De 17-jarige heeft er zo'n zes jaar aan gewerkt, maar binnenkort moet zijn zelf gebouwde palletpaleis plat...

De liefde voor hutten bouwen begon bij de opa van Dirk. Samen met hem timmerde hij regelmatig iets in elkaar. ,,Maar nooit zo groot als dit", zegt hij met een grijns. ,,Ik denk wel dat opa trots zou zijn als hij dit had gezien toen hij nog leefde", vervolgt Dirk.

Toen Dirk zes jaar geleden naar de middelbare school ging, begon hij aan dit project. Dat groeide langzaam uit tot een waar kasteel van pallets. ,,Steeds kwam weer de vraag of het nog wat hoger mocht", vertelt zijn moeder Carmen. ,,Ik heb regelmatig met klamme handjes toegekeken hoe Dirk buiten bezig was. Maar bang dat er iets zou gebeuren was ik nooit. Ik vind het een geweldig mooi uitzicht en ik ben blij dat Dirk zich hiermee bezig houdt. Liever creatief bezig zijn dan op straat rondhangen."

SPORTSCHOOL

Het bouwwerk telt bijna zevenhonderd pallets. Daar zorgde zijn vader voor, die ze gratis van zijn werk mee kon nemen. ,,Dan reden we 's avonds met wel honderd pallets in de aanhanger van Eindhoven naar huis. Dat was soms best lomp", vertelt Dirk lachend.

Steeds kwam er weer iets bij in de hut en nu telt het paleis twee verdiepingen. Binnen is er een glijbaan, een barretje met een tafel waar Dirk en zijn vrienden regelmatig gechild hebben en er is zelfs een mini-sportschooltje gemaakt met een stootkussen, boksbal en bank. ,,Ik was nog bezig met een ruimte op de bovenste verdieping, maar dat heb ik niet meer afgemaakt", grinnikt Dirk. ,,Ook heb ik in de onderste verdieping de pallets al een keer vervangen. Dan haalde ik er een weg, zette er een stempel onder en plaatste de nieuwe. Dat ging allemaal best goed, want de hut bleef overeind."

Dirk heeft alles zelf gemaakt, ook de tekeningen van de ruimtes. ,,Ja, dat bouwkundig inzicht zit blijkbaar in mij", geeft de creatieve Haarenaar toe. ,,Ik wilde eigenlijk altijd al timmerman worden als ik later groot was. Toen een docent aan ons vroeg wat voor beroep we zouden willen kiezen, zei iedereen dokter of piloot. Ik niet, ik ging voor timmerman. Daar moest de leraar wel om lachen", vervolgt Dirk. Toch is dat niet het vak waar hij, nu hij groot is, voor gaat. Lachend: ,,Ik ga werktuigbouwkunde studeren. Het ligt dus wel in dezelfde lijn, maar het is geen timmeren. Die wens is dus wel een beetje anders geworden in de loop van de tijd."

STOEL IN MAST

Dirk kon bij het bouwen van zijn palletpaleis soms nachtenlang wakker liggen omdat hij dan nadacht over hoe hij een bepaalde constructie het beste kon maken. Zijn oom Ad van de Loo, die timmerman is, kwam regelmatig kijken of het allemaal wel stevig en veilig genoeg was en leverde de benodigde spijkers. Met diens advies ging Dirk dan weer aan de slag. ,,Alles is best degelijk voor een hoop pallets. Of ik ooit gewond ben geraakt bij het bouwen? Ja, ik ben een keer uit de vlaggenmast gevallen toen ik er stoeltjes aan wilde maken. En ik stapte wel eens in een spijker, maar dat is eigenlijk een kleinigheid", vertelt hij grinnikend.

TROTS

In al die jaren dat de uit de kluiten gewassen hut achter op het terrein van de familie Van de Loo stond, is er nooit geklaagd over het bouwwerk. Mensen kwamen juist eerder even nieuwsgierig kijken. Toch viel onlangs een brief van de gemeente Haaren op de mat. Het houten kasteel moest afgebroken worden, want het was veel te groot. ,,We willen de huidige schuur vervangen, dus mogelijk is de gemeente er via nieuw genomen luchtfoto's achter het bestaan gekomen", geeft Carmen aan. Het bedrijf dat de schuur komt slopen, neemt ook meteen de pallethut mee. ,,Daarmee is het afbreken direct ook het duurste, want het bouwen heeft ons niets gekost", grapt Dirk.

Dat het bouwwerk binnenkort afgebroken moet worden, doet hem toch wel een klein beetje zeer. ,,Elke ochtend als ik uit mijn slaapkamerraam naar buiten kijk, dan ben ik toch weer trots op wat ik heb neergezet", vertelt Dirk, terwijl zijn blik wat nostalgisch naar het palletpaleis afdwaalt. ,,Maar het is ook wel goed zo, we hebben er jaren veel plezier aan gehad." Zijn moeder beaamt dat: ,,Hiermee sluiten we een mooie periode af. Dirkje is ondertussen een hele Dirk geworden en gaat verder in zijn leven." Dirk lachend: ,,En ik heb niet zoveel tijd meer om te bouwen, want ik heb sinds een paar maanden een vriendin..."


p Behendig klimt Dirk van de Loo op het dak van zijn palletpaleis. ,,Het is stevig genoeg hoor, maar het begint wel wat te slijten." Binnenkort gaat het houten gebouw tegen de vlakte. (Foto's: Albert Stolwijk).

Het palletpaleis van Dirk van de Loo heeft een chill-ruimte met bar en koelkast en zelf een kamer om in te sporten met bank en boksbal. Het dak is gemaakt van oude damwanden, die hij van de buurman heeft gekregen. ,,Eigenlijk is het afbreken straks nog het duurste van alles
Afbeelding