Natte eindexamenstunt door vwo-scholieren na hun eindexamen op het Jacob-Roelandslyceum.
Natte eindexamenstunt door vwo-scholieren na hun eindexamen op het Jacob-Roelandslyceum. Foto: archief Brabants Centrum.

TERUG NAAR SCHOOL... IN 1992

HENK VAN WEERT

Brabants Centrum neemt haar lezers deze zomervakantie mee terug in de tijd. Foto's uit de laatste twee decennia van de vorige eeuw, gemaakt op diverse scholen en bij uiteenlopende gelegenheden, vormen de leidraad van een duik in het pre-digitale krantenarchief. Vandaag: vwo'ers die hun eindexamen erop hadden zitten, zorgden voor een natte stunt bij het Jacob-Roelandslyceum.

Zomerserie

De traditie van een examenstunt werd ook in 1992 voortgezet door de jongeren die het schoolgebouw aan de Grote Beemd gingen verlaten. Ze daagden docenten uit voor een partijtje volleybal, maar dat hadden ze beter niet kunnen doen. De scholieren delfden met groot verschil in punten het onderspit. Desondanks trakteerden zij de leraren op een toer door Boxtel in een dubbeldekkerbus waarbij onderweg een ontbijt werd geserveerd. Sommige leerlingen overnachtten op het schoolterrein: in een tentje...

Ook huurden de studenten in spe bij de toenmalige KPJ (Katholieke Plattelands Jongeren) een zwembad en plaatsten dat op het grasveld naast de school, grenzend aan de Konijnshoolsedreef. Daar vermaakte de jeugd zich prima in het frisse water, staat op 18 juni bij bovenstaande foto.

REACTIES

Mensen die iemand herkennen, worden verzocht de namen door te geven aan de redactie van deze krant via e-mail: bc@brabantscentrum.nl. Dat geldt ook voor de kleine foto onder. Die stond in november 1999 in de krant en toont vier achtstegroepers uit de klas van leerkracht Frits van Oers op basisschool De Vorsenpoel. Op de foto van de Wilgenbroekdag die vorige week in deze rubriek werd gepubliceerd, zijn nog reacties nagekomen. Eveline van Oers-Arts meende in de jongen die aan de voorste paal hangt haar broer Maurice Arts te herkennen. Stephan Looijmans meldt echter dat hij de bewuste paalhanger. In het artikel werd geopperd dat het Erwin van der Heijden zou zijn.

p Schoolverlaters van het Jacob-Roelandslyceum zorgen in juni 1992 voor een natte eindexamenstunt bij de school aan de Grote Beemd. (Foto: archief Brabants Centrum).

q Edu, Bart, Roy en Sander met een maquette die zij maakten van een tuin met vijver en verlichting. Dat gebeurde in het kader van het project 'Van vakwerk tot meesterwerk'. (Foto: Piet van Oers).

Edu, Bart, Roy en Sander uit groep 8 van basisschool De Vorsenpoel bouwden een modeltuin met vijver en verlichting voor het project 'Van vakwerk tot meesterwerk'. (Foto: Piet van Oers, november 1999).