Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

AGRARIËRS PROTESTEREN TEGEN INPERKING KRACHTVOER

Boze boeren in trekkertempo naar Bilthoven

Circa dertig boeren verzamelden zich gisteren aan het einde van de ochtend bij eetcafé De Oude Ketting. Agrariërs uit Boxtel en de regio vertrokken met auto's auto naar Utrecht, om daar deel te nemen aan een demonstratie bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De bedoeling was om met trekkers naar Bilthoven te rijden, maar de overheid verbood de snelweg op te gaan met de landbouwvoertuigen. Dat weerhield Liempdenaar Stan Verhoeven (midden op de foto) niet om een groep agrariërs op te trommelen om mee naar het RIVM te rijden. Met de snelheid van een tractor...

Het protest is een initiatief vanuit Farmers Defence Force (FDF). Volgens de belangenclub, opgericht nadat dierenactivisten vorig jaar een varkensstal aan de Brede Heide in Lennisheuvel bezetten, wordt 'gesjoemeld met cijfers'. De overheid wil het gebruik van eiwitrijke voeding (krachtvoer) aan banden leggen om stikstofuitstoot terug te dringen. Maar de berekeningen zijn politiek gedreven, vindt FDF.

Het protest in Bilthoven verliep woensdagmiddag rustig, al werd het wel even stilgelegd omdat de aanwezigen geen anderhalve meter afstand van elkaar hielden. Ook werden vijf boeren aangehouden, zij zouden actief zijn voor de kleinschalige protestbeweging Nederland in opstand en vooral de boel willen opruien. (Foto: Albert Stolwijk).