In 2008 werd een nieuw onderkomen geopend voor het in de jaren zestig van de vorige eeuw opgerichte gemeenschapshuis in de wijk Selissenwal. (Foto: Albert Stolwijk).
In 2008 werd een nieuw onderkomen geopend voor het in de jaren zestig van de vorige eeuw opgerichte gemeenschapshuis in de wijk Selissenwal. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

SUBSIDIEKORTING ONVERTEERBAAR VOOR GEMEENSCHAPSHUIS

Walnootbestuur klampt zich vast aan 'huisvestingsbeleid' arbeidsmigranten


HENK VAN WEERT

Het Boxtelse college van B en W wil pas over invulling van concrete bouwplannen voor arbeidsmigranten praten als het daarvoor beleid heeft ontwikkeld, zo werd eerder dit jaar bekend. Aan die gedachtengang klampt het bestuur van gemeenschapshuis De Walnoot in de wijk Selissenwal nu vast. Zolang er geen beleidsplan is voor de gemeenschapshuizen, kan volgens voorzitter Willie van de Langenberg ook geen sprake zijn van een subsidiekorting.

Vorig jaar besloot de Boxtelse gemeenteraad op voorstel van B en W de plaatselijke gemeenschapshuizen een structurele subsidiekorting van 10 procent op te leggen.

Dit gebeurde in het kader van algehele bezuinigingen, die ook andere culturele instellingen de komende jaren zullen treffen. Oorzaak? Financiële tekorten op de gemeentebegroting, onder meer als gevolg van forse uitgaven voor jeugdzorg en de Wet maatschappelijk ondersteuning.

ADMINISTRATIEVE FOUT

Het Walnootbestuur kreeg eind juni te horen dat de korting van 2.516 euro voor dit jaar van de baan is vanwege een administratieve fout. Maar vanaf 2021 wordt de subsidieverlaging alsnog doorgevoerd, gaf het college van B en W in dezelfde brief aan. Die mededeling is bij het stichtingsbestuur van De Walnoot in het verkeerde keelgat geschoten. Temeer omdat een nieuw, geactualiseerd beleidsplan voor de gemeenschapshuizen meerdere keren vooruitgeschoven is.

'We wachten al jaren en steeds komt er uitstel. Nu zal de nieuwe raad wellicht pas een besluit gaan nemen en zal de herindeling ook wel weer voor vertraging zorgen', schrijft het Walnootbestuur in een brief die gisteren aan het college en de gemeenteraad is gestuurd. Omdat ook bij huisvesting van arbeidsmigranten beleid ontbreekt, gaat het college niet in op particuliere plannen op dit gebied. Aan die uitspraak trekken Van de Langenberg cum suis zich nu op.

BEGROTINGSDEBAT

Maar er is meer. Het feit dat het college nu al een subsidiekorting voor 2021 aankondigt, is volgens Van de Langenberg onbegrijpelijk. De gemeenteraad moet zich immers nog over de begroting voor volgend jaar buiten en heeft uiteindelijk het laatste woord. 'Diverse fracties uit de gemeenteraad hebben aangegeven dat kortingen op gemeenschapshuizen niet langer verantwoord zijn. Wij nemen aan dat zij zich daaraan houden', aldus de brief die het bestuur van het gemeenschapshuis aan de Reginahof gisteren naar de gemeente stuurde.

Daarin is ook te lezen dat de financiële positie van De Walnoot zodanig is, dat het bestuur zich verdere financiële tegenvallers niet kan veroorloven. Door de coronacrisis is een wekelijks tekort van 750 euro ontstaan en de verwachting is niet dat dit weggewerkt kan worden. Daarom wordt verzocht de inflatiecorrectie opnieuw in te voeren. Korten op de subsidie maakt dat het verder exploiteren van De Walnoot onverantwoord is, aldus het bestuur.

(Foto: Albert Stolwijk).