Wonen in lege winkels: Boxtel juicht het toe


RENS VAN DEN ELSEN

Leegstaande winkelpanden in het centrum ombouwen tot woningen juicht wethouder Eric van den Broek (economische zaken) van de gemeente Boxtel toe. Mits deze in aanlooproutes zoals de Stationsstraat liggen.

Van den Broek reageert daarmee op het artikel dat vorige week in deze krant stond over de toenemende leegstand in de winkelstraten. Uit een inventarisatie van de provincie blijkt dat 9 procent van de winkelpanden in Boxtel niet meer als zodanig wordt gebruikt (33 van de 366). Daarmee houdt de gemeente gelijke tred met de rest van Noord-Brabant.

Inmiddels is lifestylezaak Anyfma verhuisd naar de Rechterstraat en heeft modecentrum Frans Theelen de deuren gesloten na een faillissement. Hierdoor vallen er in de Stationsstraat een aantal 'gaten' in het aanbod van detailhandel.

Het aantal vierkante meters winkeloppervlakte achterblijft, wordt in deze tijd niet snel meer opgevuld. Met name vanwege de grote omvang van de panden. Deze ombouwen naar woningen zou een oplossing kunnen zijn en de gemeente werkt graag mee als een dergelijke aanvraag er komt. Maar: ,,We streven in de aanloopstraten wel naar een mix van winkels, wonen en maatschappelijke functies", aldus de wethouder.

Het vinden van een nieuwe huurder blijkt lastig voor pandeigenaren en is niet iets waar de gemeente bij kan helpen. ,,Dit is afhankelijk van omstandigheden zoals internetverkoop en coronacrisis. Maar we doen er alles aan om een zo goed mogelijk ondernemersklimaat te realiseren", zegt Van den Broek.

Het Centrummanagement wil een taskforce oprichten om leegstand terug te dringen. De gemeente gaat hiervoor graag over in gesprek, laat de wethouder weten.