VERTRAGING GELUIDSMAATREGELEN SPOOR

Boxtel moet nog langer wachten op raildempers

PÅL JANSEN

De plaatsing van raildempers die rond de jaarwisseling werd verwacht op het spoor in Boxtel, heeft enkele maanden vertraging opgelopen. Volgens staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur & Waterstaat (I&W) worden deze in de eerste helft van 2021 geplaatst, aldus haar woordvoerster. Daarna volgen geluidsschermen langs het spoor, al is nog niet bekend wanneer precies.

Langs de Brabantroute (het spoortraject Eindhoven, Tilburg, Breda) worden geluidsmaatregelen genomen om overlast door een toenemend aantal goederentreinen tegen te gaan. Dit deel van het spoor wordt steeds intensiever gebruikt. Ook omdat tussen Zevenaar en Oberhausen de Duitsers bezig zijn een betere aansluiting op de Betuweroute te creëren. Die is tot ten minste 2026 minder goed bereikbaar voor goederenvervoer van en naar het Ruhrgebied.

Vanuit het subsidietraject Meerjarenprogramma Geluid (MJPG) van het ministerie van I&W worden geluidsmaatregelen getroffen langs het spoor. En Boxtel is de laatste gemeente waar deze nog moeten worden uitgevoerd. Want intussen wordt er bij het Gelderse dorpje Meteren een zuidwestboog aangelegd. En daardoor had het ministerie meer tijd nodig om te kijken welke maatregelen er genomen moesten worden in Boxtel. Immers, ook door de realisatie van de zuidwestboog zal er meer treinverkeer door deze gemeente denderen.

Om de juiste maatregelen te kunnen nemen, was er akoestisch onderzoek nodig. En dat bleek niet volledig, dus keurde I&W het rapport af. Zo moesten er nog meerdere geluidsmetingen op verschillende hoogtes worden verricht. Ook moest beter in het onderzoek beter gekeken worden naar geluid en eventuele toekomstige (woning)bouw.

Pas als het geluidsonderzoek is afgerond, kunnen er maatregelen worden genomen. ,,We hebben hierover regelmatig contact met ProRail. De verwachting was eerst dat het onderzoek in mei 2020 zou zijn afgerond. Momenteel is de stand van zaken dat het rapport in het najaar van 2020 klaar is", aldus een woordvoerder van de gemeente.

De Boxtelse zegsman geeft aan dat Prorail op dit moment geen nieuwe termijn kan noemen voor het afronden van het geluidsrapport. Het ministerie verwacht echter dat niet alleen de akoestische studie aan het einde van het jaar klaar is, maar ook een compleet plan van aanpak is samengesteld.