...SECRETARIS JAN BALK...
...SECRETARIS JAN BALK... Foto:

SECRETARIS ERKENT FOUT IN COMMUNICATIE

Voedselbank: lijmpoging bestuur loopt op niets uit


RENS VAN DEN ELSEN

De vier bestuursleden van de Boxtelse voedselbank kunnen definitief op zoek naar een nieuwe voorzitter. Arjen Witteveen keert niet in zijn functie terug nadat hij vorige week zelf opstapte na onenigheid binnen de stichting. Een poging om de relatie te lijmen via de landelijke voorzitter van de Voedselbank Leo Wijnbelt liep op niets uit.

Vorige week barstte de bom binnen de lokale voedselbank en legden de vrijwilligers het werk korte tijd neer. De hele situatie heeft volgens bestuurssecretaris Jan Balk van de Boxtelse stichting het imago van de organisatie geen goed gedaan. Toen het landelijke bestuur van de Voedselbank er lucht van kreeg van het conflict, trok voorzitter Wijnbelt direct aan de bel. ,,Hij heeft voor het weekend contact gehad met Arjen om te kijken of de schade nog kon worden gerepareerd. Wij als bestuur stonden daar ook voor open. Maar na een paar dagen bedenktijd heeft Arjen toch besloten om niet terug te keren als voorzitter", aldus Balk.

MEER TIJD

Witteveen besloot op te stappen nadat de overige bestuursleden een vergadering zonder hem had belegd om te praten over zijn standpunt. De betrokken Boxtelaar vond namelijk dat een nieuw plan te snel werd ingevoerd en dat de vrijwilligers meer tijd moesten krijgen om er aan te wennen. Het gaat hierbij onder meer om de spreiding van de ophaaldagen voor voedselpakketten. Cliënten zouden bijvoorbeeld op donderdag in plaats van vrijdag naar het depot moeten komen.

De secretaris geeft aan dat die bewuste bijeenkomst tussen de vier overige bestuursleden voortkwam uit een heftige discussie die een vergadering eerder had plaatsgevonden. ,,Vlak daarvoor had Arjen een mail rondgestuurd met zijn mening over het plan. Die is ook naar de vrijwilligerscoördinatoren gegaan. Dat vond de rest van het bestuur niet netjes en daar hebben we over gesproken. Het werd duidelijk dat er een fundamenteel verschil was over de leiderschapsstijl die de voorzitter hanteerde", geeft Balk aan. De losse omgang die Witteveen met de vrijwilligers had, was volgens de andere bestuursleden niet wenselijk.

Overigens steekt Balk nu de hand in eigen boezem. ,,Bij de communicatie naar de vrijwilligers over het nieuwe plan, heb ik te weinig benadrukt dat er een aantal stappen aan vooraf zouden gaan. Daardoor ontstond bij iedereen het idee dat de veranderingen in korte tijd geïmplementeerd moesten worden. Dat is dus niet zo. Onze streefdatum is nog steeds dat alles in september is doorgevoerd", erkent de secretaris. Witteveen trok echter zijn conclusies en besloot zich terug te trekken.

Toen intern bekend was dat Witteveen zijn functie neer zou leggen, is dit volgens de secretaris ook met de coördinatoren besproken. Balk: ,,We hebben uitleg gegeven over zijn besluit. In dat overleg werd ook wel duidelijk dat Arjen werd gewaardeerd door de vrijwilligers en dat zijn vertrek bij hen niet in de koude kleren ging zitten."

STOF NEERDALEN

Zelf wil Witteveen geen woorden vuil maken aan de hele situatie. Hij verwijst naar zijn eerdere verklaring en voor verder commentaar naar Balk. Vorige week gaf de opgestapte voorzitter aan dat het beter was dat hij zich terug zou trekken uit de organisatie om niet alleen zichzelf, maar ook het bestuur en de medewerkers te beschermen.

Voorlopig gaat het bestuur nog niet op zoek naar een nieuwe voorzitter voor de Voedselbank. Balk wil eerst het stof laten neerdalen. ,,Maar als iemand zich vrijwillig meldt, gaan we daar natuurlijk mee aan de slag", voegt hij eraan toe.

Ondertussen gaan de werkzaamheden bij de Voedselbank gewoon door. ,,We laten onze cliënten natuurlijk niet in de steek", aldus Balk. Hij hoopt ook van harte dat mensen het doel van de stichting ondanks de bestuursperikelen blijven steunen.


NIET GROEP MAAR SITUATIE LEIDEND

B en W willen wensen van minderheden peilen


Er zou een bijeenkomst voor vluchtelingen en Boxtelaren met een migratieachtergrond moeten komen om hun behoeften, wensen en ideeën te peilen. Dat vindt de plaatselijke SP-fractie. Het Boxtelse college van B en W staat hier positief tegenover. ,,Mogelijk kan ContourdeTwern ons ondersteunen bij het bereiken van deze mensen."

Het plan voor zo'n samenkomst komt voort uit schriftelijke vragen over Boxtelaren met een migratieachtergrond die de socialisten aan het college stuurde. De SP wil aandacht voor het minderhedenbeleid en zou graag zien dat initiatieven uit het verleden, zoals een werkgroep, nieuw leven wordt ingeblazen.

De socialisten maken zich met name zorgen om mensen die moeite hebben gemeentelijke informatie te lezen of hun weg te vinden in de wirwar aan regels. ,,Daardoor maken zij minder gebruik van voorzieningen dan ze zouden kunnen doen en is de kans groter dat ze in een sociaal isolement raken", aldus fractievoorzitter Dave van de Ven.

In een zogeheten doelgroepenbeleid zoals de SP wil, ziet B en W niets: ,,Dat hebben veel gemeenten sinds 2010 losgelaten. Het kan namelijk onbedoeld een stigmatiserend en polariserend effect hebben. Bovendien leidde het tot versnippering." Doorslaggevend is de situatie waarin mensen verkeren en niet de groep waartoe zij behoren, aldus het college.


Livestream Podium

Het optreden van REMember Buffalo vanavond, donderdag 23 juli is vanaf 20.15 uur te zien op het YouTube-kanaal van Podium Boxtel. Donderdag 6 augustus volgt op hetzelfde tijdstip een online optreden van singer-songwriter Pim Lavaleije. Vervolgens zijn 20 augustus zangeres Ingrid van den Nieuwenhuizen en toetsenist Diana Huismans op het kanaal te zien; het tweetal trad vorig jaar november op met Boxtel's Harmonie in een musicalconcert.