Jeu de boules kan overal in Esch worden gespeeld, zoals hier in een achtertuin aan de Leunisdijk. (Foto: Albert Stolwijk, 2008).
Jeu de boules kan overal in Esch worden gespeeld, zoals hier in een achtertuin aan de Leunisdijk. (Foto: Albert Stolwijk, 2008). Foto: Albert Stolwijk

2008: NA DRIE JAAR KLINKEN KAATSENDE BALLEN WEER IN ESCH

Muziekkorps herstelt boulesdag in ere

RENS VAN DEN ELSEN

Nog een half jaar, dan komt Esch onder de vleugels van de gemeente Boxtel. Daarom haalt Brabants Centrum herinneringen op aan de 25 jaar dat het dorp deel uitmaakte van de gemeente Haaren. In deze editie wordt teruggeblikt op 2008. In dat jaar klonk het geluid van metalen ballen na een drie jaar weer in de straten van Esch.

Na de editie van 2005 besloten Jan Snellaars en Koen Pillot te stoppen met de organisatie van de jaarlijkse jeu-de-boulesdag. Het duurde vervolgens nog ruim twee jaar tot iemand de handschoen wilde oppakken. De plaatselijke muziekvereniging Sint-Willibrordus zorgde er in september 2008 voor dat het drukbezochte evenement aan een nieuwe toekomst begon, die tot op vandaag voortduurt.

,,Je merkt aan de mensen in Esch dat ze blij zijn dat het toernooi terugkeert en dat we er als organisatie weer een jaarlijks evenement van willen maken", meldde woordvoerder Eric van Roosmalen van Sint-Willibrordus destijds in deze krant.

Overigens kreeg de muziekvereniging bij het opzetten van de jeu-de-boulesdag nog wat hulp van Snellaars en Pillot. Zij droegen hun kennis en ervaring over aan de nieuwe organisatoren. ,,Ook mensen die eerder nauw met hen samenwerkten, hebben ons geassisteerd. Daar hebben we veel profijt van", gaf Van Roosmalen twaalf jaar geleden aan. Voor de deelnemers was het dan ook een hernieuwde, maar vooral vertrouwde kennismaking met het evenement.

GEEN VERANDERING

Aan het concept van de sportieve dag veranderde Sint-Willibrordus niet veel. Nog steeds werden (en worden) de jeu-de-boulesbanen ingericht op straten en inritten verspreid over heel Esch. Ruim tweehonderd werden er in 2008 uitgezet in het dorp. En met 365 doubletten die zich inschreven voor de 26e editie, had de organisatie aan belangstelling geen gebrek.

Om het evenement nog wat extra op te vrolijken, zorgden de plaatselijke hofkapel De Knoestjes, de Boxtel City Band en een draaiorgeltje voor wat muzikale intermezzo's. Het plein voor dorpshuis De Es deed wederom dienst als de centrale plek, vanwaar het toernooi gecoƶrdineerd en in goede banen geleid werd.

Op de dag zelf bleek de sfeer ook weer als vanouds, alsof er niets was veranderd. Oude bekenden uit alle hoeken van het land schudden elkaar de hand en vriendschappen werden weer aangehaald. Dat was ook het doel: de lijn uit het verleden doorzetten en slechts wat kleine nieuwigheden presenteren. Met een gastenboek vol positieve reacties wist de fanfare ook de volgende jaren dat zij verzekerd was van voldoende deelnemers.

CORONA

Na twaalf edities onder de vlag van het muziekkorps, blijft het dit jaar op de derde zaterdag van september toch weer stil in Esch. De jeu-de-boulesdag is afgelast vanwege de coronacrisis. Maar dit keer hoeven de Esschenaren geen drie jaar te wachten tot ze de metalen ballen richtje het buutje mogen gooien. In september 2021 verwacht Van Roosmalen, inmiddels voorzitter van Sint-Willibrordus, gewoon weer reuring in het dorp, met net zoveel deelnemers als anders.

Ruim 365 doubletten wisten de weg naar Esch na drie jaar nog steeds te vinden. De deelnemers kwamen uit alle hoeken van het land en zelf uit Belgiƫ en Oost-Europa.