Afbeelding
Foto: Maarten Melis

GEHANDICAPTENPLATFORM TEVREDEN MET BREDERE HELLING


Scootmobielen kunnen eindelijk bieb in

HENK VAN WEERT

Je kunt gerust stellen dat herinrichting van het pleintje voor de openbare bibliotheek aan de Burgakker in 2015 niet onder een echt gunstig gesternte plaatsvond. Afgelopen week moesten opnieuw aanpassingen gedaan worden ten behoeve van mensen in een rolstoel of een scootmobiel. Dinsdag werd de verbrede hellingbaan bij de entree in gebruikgenomen. Mét instemming van het Gehandicaptenplatform Boxtel.

Bijna twee jaar geleden kaartte oppositiepartij Balans bij het gemeentebestuur al aan dat de mensen die aangewezen zijn op een rolstoel moeite hadden om bij de bibliotheek binnen te komen. De hellingbaan nemen ging nog wel, maar vervolgens een haakse draai maken om de schuifdeur binnen te komen was ondoenlijk. Het college van B en W beloofde er eens naar te kijken, maar vorig jaar moest het plaatselijke Gehandicaptenplatform nogmaals aan de bel trekken.

VEEL BELANGEN

In december ging wethouder Herman van Wanrooij hoogstpersoonlijk de situatie bekijken met bestuurslid Toos van den Biggelaar van de belangenorganisatie voor mensen met een beperking. Om zich te verplaatsen is Van den Biggelaar zelf op een forse scootmobiel aangewezen. Maar daarmee kon zij de laatste jaren niet meer bij de bibliotheek binnen. Het was voor de wethouder meteen duidelijk dat er iets moest veranderen.

Dat het dan toch nog zeven maanden moest duren, vindt hij vervelend, zo maakte Van Wanrooij dinsdagmiddag duidelijk. ,,Maar dit pleintje is de afgelopen jaren op kunstzinnige wijze opnieuw ingericht. Bovendien is het gebouw waarin de bieb huist een monument. Je snapt wel dat dus nogal wat commissies hun mening moesten geven over de aanpassingen."

BOOGHEKJE

Het gemeentebestuur zette Ruud van Eggelen van het Bossche ingenieursbureau Custom-Made aan het werk om drie ontwerpen te maken. Niet alleen de hellingbaan werd wat breder gemaakt, ook is op het plateau voor de schuifpui een hekwerk geplaatst. Met bogen, verwijzend naar de 'blinde' nissen in de puntgevel van het monumentale pand. Gevraagd naar een reactie op de aanpassing, zei regiomanager Martin Hol van Babel Bibliotheek Boxtel vorige week in deze krant dat hij niet op de hoogte was van de aanpassingen. Hij had liever gezien dat de hellingbaan was gedraaid zodat rolstoelers geen haakse bocht meer hoeven nemen om binnen te komen. Maar dat was geen optie, zegt wethouder Van Wanrooij: ,,De kinderkopjes op het plein zijn simpelweg niet geschikt om er met een rolstoel overheen te rijden."

VERHEUGD

Het bestuur van het Gehandicaptenplatform reageerde verheugd op de aanpassing. Dat het wat lang had geduurd, nam voorzitter Ruud Bolsius uit Esch op de koop toe. ,,Kwaliteit kost nu eenmaal tijd." Ook over de kritiek van bibliotheekmanager Hol liet hij zich mild uit: ,,Ik zie het als betrokkenheid als iemand zijn mening geeft." Vicevoorzitter Ad van Weert van de belangenorganisatie complimenteerde de wethouder en overhandigde hem een boeket bloemen. Vervolgens reed Van den Biggelaar het gebouw in, gevolgd door Diny de Vroom, die ook in een scootmobiel rijdt. Beide dames waren in hun nopjes. ,,Maar dat is geen verrassing hoor. Wij hebben afgelopen vrijdag al de proef op de som genomen", lachte Van den Biggelaar.

FIETSREKKEN

Vijf jaar geleden, bij de herinrichting van het pleintje werd - met name door mensen met een fysieke beperking - kritiek geuit op de hobbelkeien. Weliswaar zijn rondom de kinderkopjes rijstroken met gelijkmatige klinkers geplaveid, maar door de fietsrekken die daar destijds ook op stonden, konden rolstoelers van die banen geen gebruikmaken. Zodat de zwarten stalen rijwielhouders werden verplaatst. Nu was dus andermaal een aanpassing nodig. Die kostte bijna negenduizend euro; dat bedrag is betaald uit het beheerbudget voor het bibliotheekgebouw.


112-nieuws


Brandwonden

Een bewoner van de Kalksheuvel raakte zaterdagmiddag gewond bij een brandje op zijn dak. Dat ontstond nadat een gasfles lekte. De man doofde met medebewoners het vuur al voordat de hulpdiensten arriveerden. Er kwamen meerdere ambulances ter plaatse; de traumahelikopter keerde onverrichterzake terug naar zijn basis. Het slachtoffer is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Vicevoorzitter Ad van Weert van het Gehandicaptenplatform en wethouder Herman van Wanrooij (rechts) kijken hoe Diny de Vroom met haar scootmobiel de bibliotheek binnenrijdt via de verbrede hellingbaan. (Foto's: Henk van Weert).
Toos van den Biggelaar rijdt als eerste over de vernieuwde hellingbaan.