Kunstenaar Marten Groen (rechts) draait het kunstwerk Edelhert, dat in de takels hangt, samen met directeur Stefan van den Nieuwenhof van Sanders Machinebouw boven de bouten die uit de betonnen fundering steken. (Foto: Hans van Doorn).
Kunstenaar Marten Groen (rechts) draait het kunstwerk Edelhert, dat in de takels hangt, samen met directeur Stefan van den Nieuwenhof van Sanders Machinebouw boven de bouten die uit de betonnen fundering steken. (Foto: Hans van Doorn). Foto: Hans van Doorn

VIER METER HOOG KUNSTWERK VAN MARTEN GROEN IS STARTPUNT NS-WANDELROUTE BOXTEL-BEST

Edelhert van cortenstaal blikvanger op Boxteler Baanplein

HENK VAN WEERT

De twee jaar geleden geïntroduceerde NS-wandeltocht Hart van Het Groene Woud heeft sinds deze week een markant startpunt. Op het Boxteler Baanplein, aan de achterkant van het Boxtelse spoorwegstation is een vier meter hoog object van de beeldend kunstenaar Marten Groen geplaatst. Edelhert is de naam van de sculptuur van cortenstaal en verwijst naar de bordjes waarmee de tocht is uitgezet.

De NS-wandeling, lokaal dus aangeduid met bordjes Edelhertenroute, voert wandelaars van Boxtel naar Best en doorkruist onder meer natuurpark Boscheind in het dorp Lennisheuvel en de landgoederen Heerenbeek (Oirschot) en Velder (Liempde).

Onderweg kunnen mensen met een beetje geluk de in 2017 uitgezette edelherten tegenkomen. Die kunnen sinds februari van dit jaar met een natuurbrug over het spoor pendelen tussen de natuurgebieden De Scheeken en De Mortelen. Kunstenaar Groen ontwierp een stilistisch gewei van zo'n grote grazer en gebruikte daarvoor een vier centimeter dikke plaat cortenstaal.

,,Vorig jaar mei of juni kreeg ik het verzoek om in kader van het project Kloppend Hart van het Groene Woud een kunstwerk te ontwerpen. Dat vond ik eervol en de opdrachtgevers waren meteen enthousiast", glundert kunstenaar Groen. Net als bij eerdere sculpturen die hij maakte van het oxyderende staal nam hij Sanders Machinebouw in Liempde in de arm om zijn geesteskind te laten verwezenlijken.

WALSEN

Om een speciale ronding te laten maken in beide uitstekende delen van het 'gewei' moest het Liempdse bedrijf specialisten van de firma Kersten uit het Limburgse Wanssum inschakelen. Dit is een van de weinige bedrijven in Europa die over een wals beschikken die zo'n grote staalplaat een kromming kunnen geven, weet directeur Stefan van den Nieuwenhof van Sanders.

Het Veghelse transportbedrijf Gaffert transporteerde het enorme gevaarte in een convoi exeptionel vrijdagochtend van bedrijventerrein Den Berg in Liempde naar de Van Salmstraat in Boxtel. Daar was eerder al een stalen frame met acht draadeinden in een betonnen fundering gestort.

De stalen voet van het kunstwerk moest er precies op passen, maar dat lukte alleen als het kunstwerk nagenoeg waterpas in de takels van de hijskraan hing. En dat bleek geen sinecure.

GEWELFD GEWEI

Uiteindelijk lukte het om het gigantische kunstwerk op zijn plaats te zetten. Van den Nieuwenhof en zijn medewerker Gerard Doggen werden daarbij geassisteerd door de kunstenaar, maar ook enkele omstanders staken de helpende hand uit door met hun lichaamswicht net dát zetje te geven waardoor de stalen voet over de uitstekende bouten zakte.

De open ruimte die Groen weg heeft laten snijden in de vier meter brede én hoge plaat cortenstaal heeft de omtrek van een edelhertenkop. De stalen uitsteeksels die in tegengestelde richting zijn gewelfd, 'vangen' volgens de kunstenaar de sierlijke kenmerken van de koning van Het Groene Woud.

,,De kop met het gewei is datgene wat het dier zo kenmerkt. In de sculptuur leg ik daarom de nadruk op dit deel van het uiterlijk. Ik ben gehecht aan licht, lucht, ruimte en natuur en die vier aspecten komen in dit kunstwerk mooi samen. Ja, je mag wel zeggen dat cortenstaal zo langzaamaan mijn handelsmerk is geworden", vertelt Groen.

'ROESTIG'

Hier en daar valt te beluisteren dat niet iedereen gecharmeerd is van de 'roestige' kunstobjecten die verspreid over Boxtel zijn opgericht. Groen - uiteraard - wel: ,,Het is materiaal van deze tijd én hufterproof. Doorgaans wordt het staal gepatineerd om het kleur te geven, maar hier heb ik dat achterwege gelaten. De natuur mag zijn werk doen en zal zorgen voor een mooie tekening van het oppervlak. Net als de vacht van het edelhert steeds verandert. Kijk, de corrosie is al bezig", wijst de beeldend kunstenaar.

Désiré van Laarhoven, projectleider Kloppend Hart van Het Groene Woud, onderdeel van de provinciale subsidieregeling Landschappen van Allure, vertelt dat bij het kunstwerk ook nog een audiopaal komt. ,,Passanten kunnen er dierengeluiden uit nationaal landschap Het Groene Woud horen. Zo'n zelfde paal komt ook aan de andere kant, op het Stationsplein."

TOERISTEN VERLEIDEN

Vanuit het Boxtelse station kunnen wandelaars kiezen voor liefst twee NS-wandelroutes en dat is best uniek volgens wethouder Peter van de Wiel, die vrijdagochtend ook een kijkje nam toen het kunstwerk op zijn plek werd gezet. Naast de relatief nieuwe tocht Hart van Het Groene Woud (ofwel Edelhertenroute), start ook de Kampinatocht naar Oisterwijk, die als meest populair te boek staat, in Boxtel.

Het eerste deel van beide tochten, via bedrijventerrein Ladonk, was echter niet écht uitnodigend voor toeristen, erkent Van de Wiel. ,,Daarom hebben we de Kruisbroeksestraat de voorbije jaren een meer groene uitstraling gegeven. Onder meer door bomen, struiken en bloemen aan te planten." De wethouder hoopt daarnaast dat wandelaars bij aankomst ook worden verleid eerst even het centrum van Boxtel in te lopen. ,,Onder meer via kasteelpark Stapelen en het nieuwe vlonderpad dat daar onlangs is aangelegd."